Οι Κινέζοι επιστήμονες βοηθούν τη Σρι Λάνκα να αντιμετωπίσει τις θαλάσσιες καταστροφές και την κλιματική αλλαγή

Στις 2 Ιουνίου, εκατοντάδες προσωπικό ασφαλείας με προστατευτικά ρούχα κατά του COVID-19 ασχολήθηκαν με την απομάκρυνση τόνων χημικών ρύπων και πλαστικών από μια παραλία στο Κολόμπο. Περίπου 9,5 ναυτικά μίλια στη θάλασσα, υπήρχαν τα καμμένα ερείπια ενός ξένου σκάφους στο έρμαιο των μουσώνων.

Στις 20 Μαΐου, το X Press Pearl, φορτωμένο με χημικές ουσίες, εξερράγη και πήρε φωτιά στο λιμάνι του Κολόμπο. Πολλά από τα εμπορευματοκιβώτια και άλλα ρυπογόνα υλικά του πλοίου έπεσαν στη θάλασσα και βγήκαν στην ξηρά, θέτοντας σοβαρή απειλή για το περιβάλλον.

Τη δεύτερη ημέρα μετά την έκρηξη, Κινέζοι εμπειρογνώμονες από το Κοινό Κέντρο Εκπαίδευσης και Έρευνας Κίνας-Σρι Λάνκα (CSL-CER) έλαβαν αίτημα για βοήθεια από τον Εθνικό Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης Υδατικών Πόρων της Σρι Λάνκα (NARA), το κύριο εθνικό ινστιτούτο που είναι υπεύθυνο για τη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων στη χώρα.

Μέσω ενός μοντέλου πρόβλεψης, το CSL-CER βοήθησε στην αξιολόγηση της κλίμακας της ρύπανσης που προκαλείται από τα συντρίμμια και του βαθμού στον οποίο οι χημικές ουσίες θα μπορούσαν να εξαπλωθούν.

Ο νοτιοδυτικός μουσώνας κάνει συχνή προσγείωση στη Σρι Λάνκα κάθε Μάιο. Στον ιστότοπο παρατήρησης του CSL-CER που εδρεύει στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Ruhuna στο νότο του νησιωτικού έθνους, ένας Αυτόματος Μετεωρολογικός Σταθμός (AWS) ενημερώθηκε πρόσφατα για να μελετήσει τις επιπτώσεις της επιδημίας των μουσώνων.

Ο Luo Yao, αναπληρωτής καθηγητής στο CSL-CER, δήλωσε στο Xinhua ότι το AWS μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια των μοντέλων πρόβλεψης και μπορεί να προβλέψει θαλάσσιες περιβαλλοντικές καταστροφές που προκαλούνται από το καμένο φορτηγό πλοίο.

“Το AWS μπορεί να παρακολουθεί την ατμοσφαιρική πίεση, την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου, την ηλιακή ακτινοβολία και άλλες θαλάσσιες ατμοσφαιρικές παραμέτρους. Τα συσσωρευμένα δεδομένα μέσω μακροχρόνιων παρατηρήσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και άλλων θεμάτων στον Ινδικό Ωκεανό και στις γύρω περιοχές, “είπε ο Luo.

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται σε μια περιοχή με ζεστά ρεύματα μεταξύ του Ινδικού Ωκεανού και του Ειρηνικού Ωκεανού και είναι μια από τις πιο ενεργές περιοχές στο μονοπάτι του μουσώνα, με συχνές θαλάσσιες μετεωρολογικές καταστροφές. Λόγω της έλλειψης θαλάσσιου επιστημονικού ερευνητικού προσωπικού και της έλλειψης ώριμου συστήματος προβλέψεων για το κλίμα, η Σρι Λάνκα είναι ευάλωτη σε θαλάσσιες καταστροφές.

Προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, το CSL-CER ιδρύθηκε το 2015 στο Πανεπιστήμιο Ruhuna, το μοναδικό πανεπιστήμιο στη Σρι Λάνκα με σχολή αλιείας και θαλάσσιων επιστημών.

Ο Gamini Zoysa, πρώην υπουργός Αλιείας της Σρι Λάνκα, κάποτε μίλησε ιδιαίτερα για το δίκτυο παρατήρησης, λέγοντας ότι “το δίκτυο παρείχε επιστημονική και τεχνολογική υποστήριξη για την ανάπτυξη της θαλάσσιας οικονομίας στη Σρι Λάνκα και τη μείωση των θαλάσσιων μετεωρολογικών καταστροφών που προκαλούνται από ακραίες καιρικές συνθήκες όπως τσουνάμι και καταιγίδες, που σχετίζονται με την επιβίωση των ανθρώπων και την οικονομική ανάπτυξη. ”

Αν και η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει ορισμένες δυσκολίες στις ανταλλαγές προσωπικού στο κέντρο, δεν έχει σταματήσει τις δραστηριότητές της. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, πραγματοποιήθηκε το Κοινό Εργαστήριο Κίνας-Σρι Λάνκα για το Κλίμα των Μουσών και τους Θαλάσσιους Περιβαλλοντικούς Πόρους, όπως είχε προγραμματιστεί τόσο στην Κίνα όσο και στη Σρι Λάνκα, συνδυάζοντας διαδικτυακές και offline μεθόδους.

“Ως νησιωτική χώρα, η Σρι Λάνκα ανησυχεί ιδιαίτερα για του μουσώνες. Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Σρι Λάνκα για το ζήτημα των μουσώνων θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις του μουσώνα στο περιβάλλον και να μειώσουμε τις καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή”. είπε ο Tilak Gamage, συν-διευθυντής του CSL-CER.

“Τα διαδοχικά διμερή σεμινάρια για τον ωκεανό και το κλίμα έχουν ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα της Σρι Λάνκα να αντιμετωπίζει κλιματικά ζητήματα με επιρροή στη διεθνή σκηνή”, δήλωσε ο Gamage.

Ο Zhang Changsheng, διευθυντής του CSL-CER, δήλωσε στο Xinhua ότι από την ίδρυσή του, το CSL-CER όχι μόνο έχει κάνει έρευνα αλλά έχει δώσει επίσης προσοχή στην καλλιέργεια ταλέντων θαλάσσιας επιστήμης στη Σρι Λάνκα.

Το κέντρο έχει εκπαιδεύσει περίπου 30 μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σρι Λάνκα στους τομείς της θαλάσσιας επιστήμης και της περιβαλλοντικής επιστήμης που αργότερα συμμετείχαν σε περαιτέρω επιστημονική έρευνα στη Σρι Λάνκα.

Το κέντρο έχει επίσης πραγματοποιήσει υδρολογική εκπαίδευση για ιδρύματα της Σρι Λάνκα και εκπαιδευμένο προσωπικό για μετεωρολογική παρατήρηση, χρήση οργάνων και συντήρηση.

Ο Charith Madusaka, ερευνητής που εργάζεται σήμερα από το CSL-CER και το alma mater του Πανεπιστημίου Ruhuna, είναι ο πρώτος φοιτητής μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κίνα στην ωκεανογραφία από τη Σρι Λάνκα.

Η Madusaka είπε, “Από τότε που πήγα στην Κίνα, πολλοί συμμαθητές μου έχουν στραφεί στην Κίνα.”

Ο Nalin Wikramanayake, ανώτερος ωκεανογράφος της Σρι Λάνκα, δήλωσε στο Xinhua ότι το CSL-CER έχει συμβάλει σημαντικά στις θαλάσσιες επιστήμες και την ωκεανογραφία στη χώρα.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *