Η Κίνα βοηθά ουσιαστικά την Αφρική με την ακύρωση και αναδιάρθρωση χρέους

Μια πρόσφατη έρευνα από εργαστήριο Κίνας-Αφρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins (JHU) δείχνει ότι η Κίνα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βοήθεια των αφρικανικών χωρών να διαχειριστούν τα χρέη τους.

Με την κρίση του κοροναϊού να επιδεινώνει την οικονομική κρίση στις χώρες χαμηλού εισοδήματος της Αφρικής, οι οικονομολόγοι και άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη, σύμφωνα με ανάλυση της Washington Post στις 26 Φεβρουαρίου.

Οι κινεζικές τράπεζες προσέφεραν στις αφρικανικές χώρες «σημαντική» αναδιάρθρωση χρέους πριν από την πανδημία και συνέχισαν να το κάνουν, ανέφερε η δημοσίευση, επικαλούμενη ένα έγγραφο εργασίας που δημοσιεύθηκε από την ερευνητική πρωτοβουλία Κίνας-Αφρικής στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών της JHU.

Οι ερευνητές έχουν τεκμηριώσει 16 περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χρέους αξίας 7,5 δις δολαρίων ΗΠΑ σε 10 αφρικανικές χώρες μεταξύ του 2000 και του 2019 και διαπίστωσαν ότι η Κίνα διέγραψε τις συσσωρευμένες καθυστερήσεις τουλάχιστον 94 άτοκων δανείων ύψους άνω των 3,4 δις δολαρίων.

Σημείωσαν επίσης ότι οι Κινέζοι δανειστές δεν έχουν ασκήσει αγωγές σε περιπτώσεις χρεοκοπίας ή πρακτικής κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.

Τα αφρικανικά έθνη ενδέχεται να δουν ταχύτερη ελάφρυνση του χρέους τους στην Κίνα από τη Δύση, ενώ οι κάτοχοι ομολόγων και οι ιδιώτες πιστωτές της Δύσης δεν έχουν ακόμη συμμετάσχει στις προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους του Ομίλου 20, σύμφωνα με την ανάλυση.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *