Η συμβολή της Κίνας στη διατήρηση υγροτόπων είναι ζωτικής σημασίας

Η συμβολή της Κίνας στη διατήρηση των παγκόσμιων υγροτόπων και της βιοποικιλότητας είναι ζωτικής σημασίας, δήλωσε ο επικεφαλής μιας διακυβερνητικής περιβαλλοντικής συνθήκης την Τρίτη, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τις προσπάθειες για τη διάσωση και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου.

“Η Κίνα υπερασπίζεται μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες στο εσωτερικό σε εθνικό επίπεδο, με πολλές δραστηριότητες να περνούν από τα επαρχιακά επίπεδα στις πόλεις”, δήλωσε η Martha Rojas Urrego, γενική γραμματέας της Σύμβασης Ramsar, στο Xinhua, την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, η οποία είναι στις 2 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο.

“Δεν υπήρξε μόνο δράση αλλά και καινοτομία”, δήλωσε η Rojas Urrego.

Η Σύμβαση Ramsar, επίσης γνωστή ως Σύμβαση για τους Υγρότοπους, ιδρύθηκε το 1971 από τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών και τέθηκε σε ισχύ το 1975. Προβλέπει εθνική δράση και διεθνή συνεργασία σχετικά με τη διατήρηση των υγροτόπων και τη βιώσιμη χρήση των πόρων τους.

Σημειώνοντας ότι η Κίνα έχει επί του παρόντος 64 τοποθεσίες που χαρακτηρίζονται ως “Υγρότοποι Διεθνούς Σημασίας”, οι οποίες καλύπτουν έκταση 7,3 εκατ. εκταρίων, η Rojas Urrego δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση ήταν “πολύ δραστήρια στην προστασία και τη διαχείριση των σημαντικών τοποθεσιών της. Καθιέρωσε έναν μηχανισμό για τον εντοπισμό και τη διαπίστευση πόλεων που έχουν θετική σχέση με τους υγρότοπους”, σημείωσε.

Η Κίνα αύξησε επίσης τη νομική προστασία των υγροτόπων, είπε, προσθέτοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει «ενσωματώσει τους υγρότοπους στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται άλλους τομείς».

“Συγκεκριμένα, συμπεριέλαβε τους υγροτόπους ως δείκτη απόδοσης της διακυβέρνησης”, είπε.

Εκτός από τις εγχώριες πρωτοβουλίες, η Κίνα έχει επίσης διοργανώσει διάφορα εργαστήρια κατάρτισης για διαφορετικούς παίκτες από όλη την περιοχή και τον κόσμο για να ενισχύσει τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους, είπε.

Η χώρα “έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά στην παροχή παραδειγμάτων και πραγματικών λύσεων και τρόπων διαχείρισης υγροτόπων που ήταν χρήσιμοι και αναπαράγονται σε άλλα μέρη”, είπε.

Η Wuhan, η πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei της κεντρικής Κίνας, θα φιλοξενήσει τη 14η συνάντηση της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης Ραμσάρ φέτος, με την Rojas Urrego να την αποκαλεί «μια σημαντική συμβολή που θα έρθει».

Η εκδήλωση θα είναι “μια πολύ σημαντική στιγμή που όλα τα μέρη συγκεντρώνονται, αξιολογούν την πρόοδο, αναπτύσσουν πολιτικές ωθούν πραγματικά σε λύσεις συνειδητοποιώντας και δρώντας για να αντιστρέψουν την απώλεια υγροτόπων”, είπε.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση Ramsar, το 64% των παγκόσμιων υγροτόπων έχουν εξαφανιστεί από το 1900. “Οι υγρότοποι είναι τα πιο απειλούμενα οικοσυστήματα. Σίγουρα πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα”, δήλωσε η Rojas Urrego.

“Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις πολύ καλές εμπειρίες που έχουμε, και στη συνέχεια να κλιμακώσουμε, διότι μέχρι στιγμής οι τάσεις όσον αφορά στην απώλεια υγροτόπων σε όλο τον κόσμο είναι πολύ, πολύ δύσκολες”, πρόσθεσε.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *