Η κινεζική οικονομία πρόκειται να αψηφήσει τα βραχυπρόθεσμα εμπόδια

Η ανάπτυξη των κύριων οικονομικών δεικτών στην Κίνα μετριάστηκε τον περασμένο μήνα εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών και απροσδόκητης αναζωπύρωσης του COVID-19, αλλά οι βραχυπρόθεσμοι αυτοί αντίθετοι άνεμοι δεν θα αλλάξουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, δήλωσαν αναλυτές.

Τα τελευταία στοιχεία από το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο (NBS) έδειξαν ανοδική πορεία στη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και τις επενδύσεις παγίων τον Ιούλιο, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν βραδύτερος από τον Ιούνιο.

Η πτώση ήταν κυρίως ένα συνδυασμένο αποτέλεσμα σποραδικών εστιών του COVID-19, υψηλών θερμοκρασιών και καταρρακτικών βροχών αυτό το καλοκαίρι, ανέφερε η Τράπεζα Επικοινωνιών σε ερευνητικό σημείωμα.

Καθώς τελειώνει η περίοδος των βροχών, ο αντίκτυπος των ακραίων καιρικών φαινομένων στις οικονομικές δραστηριότητες θα μειωθεί, είπε η τράπεζα, προειδοποιώντας ότι οι αβεβαιότητες βρίσκονται στον περιορισμό της πανδημίας καθώς η παγκόσμια εξάπλωση της παραλλαγής Delta θα μπορούσε να βλάψει τόσο την εξωτερική όσο και την εγχώρια ζήτηση.

Η Κίνα ενήργησε γρήγορα για να περιορίσει την τελευταία αναζωπύρωση του COVID-19, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στο αεροδρόμιο του Nanjing στην ανατολική Κίνα και γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές άλλες πόλεις.

Με μαζικές δοκιμές νουκλεϊνικού οξέος, επιταχυνόμενο εμβολιασμό, διαχείριση κλειστού βρόχου και περιορισμούς ταξιδιού, η χώρα έχει εμφανή πτωτική τάση σε νέα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα COVID-19, με μόλις 5 νέες τοπικά επιβεβαιωμένες λοιμώξεις να αναφέρθηκαν την Τετάρτη.

Ο αυστηρός έλεγχος της επιδημίας έχει αποδειχθεί ότι θέτει μια σταθερή βάση για την οικονομική ανάκαμψη. Στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας αυξήθηκε κατά 12,7% σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς τα εργοστάσια ξανάρχισαν την παραγωγή και οι άνθρωποι άρχισαν να ταξιδεύουν στην Κίνα.

Η σταθερή ανάπτυξη φέτος μπορεί να αποδοθεί στην ολιστική προσέγγιση της χώρας στη διαχείριση εγχώριων και διεθνών καταστάσεων και στα συντονισμένα μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας και την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο Wang Likun, ερευνητής στο Κέντρο Αναπτυξιακής Έρευνας του Κρατικού Συμβουλίου.

Οι συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της χώρας έχουν κάνει την οικονομία λιγότερο επιρρεπή σε εξωτερικούς κραδασμούς. Σύμφωνα με τον στόχο της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης, η επένδυση της Κίνας στην παραγωγή υψηλής τεχνολογίας αυξήθηκε τους πρώτους επτά μήνες, υποστηρίζοντας τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, καθιστώντας παράλληλα την οικονομία πιο αυτάρκεια μακροπρόθεσμα.

Καθώς η χώρα ωθεί το νέο αναπτυξιακό παράδειγμα και εμβαθύνει τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση από την πλευρά της προσφοράς και προωθεί την καινοτομία, η ποιότητα της ανάπτυξης θα ενισχυθεί περαιτέρω, δήλωσε ο εκπρόσωπος της NBS Fu Linghui, προβλέποντας μια σταθερή ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Με σταθερή προοπτική, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προωθούν σταθερά την ατζέντα προώθησης της κοινής ευημερίας για να καταστήσουν την οικονομική ανάπτυξη πιο ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς.

Μια βασική συνάντηση την Τρίτη στην οποία συμμετείχαν οι κορυφαίοι ηγέτες της χώρας τόνισε μια ανθρωποκεντρική φιλοσοφία ανάπτυξης και προώθησε την κοινή ευημερία στην αναζήτηση ανάπτυξης υψηλής ποιότητας.

“Η κοινή ευημερία είναι ουσιαστική απαίτηση του σοσιαλισμού και βασικό χαρακτηριστικό του εκσυγχρονισμού σε κινεζικό στιλ”, ανέφερε η συνάντηση.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *