Η Κίνα βλέπει αξιοσημείωτη πρόοδο στην προστασία των πολιτιστικών κειμηλίων

Η Κίνα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην ανασκαφή, τη χρήση και την προστασία πολιτιστικών κειμηλίων από το 18ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το 2012, σύμφωνα με έκθεση που υποβλήθηκε για συζήτηση στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου.

Η Κίνα διαθέτει 766.700 ακίνητα πολιτιστικά κειμήλια, 108 εκατομμύρια κομμάτια κρατικών κινητών πολιτιστικών κειμηλίων και 56 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, όπως το “Quanzhou: Emporium of the World in Song-Yuan China”, σύμφωνα με την έκθεση του κρατικού Συμβουλίου, που παραδόθηκε από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Li Qun, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Εθνικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η χώρα έχει ενισχύσει το αρχαιολογικό της έργο εγκρίνοντας την υλοποίηση πάνω από 7.000 έργων αρχαιολογικών ανασκαφών, επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα, αναφέρει η έκθεση.

Έχει σημειωθεί σταθερή πρόοδος και στην υποβρύχια αρχαιολογία. Για παράδειγμα, πάνω από 180.000 κομμάτια πολιτιστικών κειμηλίων ανασκάφηκαν από το Nanhai στη Νότια Σινική Θάλασσα, και ένα φορτηγό πλοίο από τη δυναστεία Song (960-1279) που διασώθηκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας το 2007.

Η κεντρική κυβέρνηση έχει οργανώσει συνολικά 57 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 8,78 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για την προστασία πολιτιστικών κειμηλίων από το 2012, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι κατά μέσο όρο πάνω από 1 δισεκατομμύριο δαπανήθηκαν για την εξασφάλιση της ασφάλειας των πολιτιστικών κειμηλίων κάθε χρόνο.

Με την πάροδο των ετών, τα όργανα της δημόσιας ασφάλειας σε όλη τη χώρα έχουν ερευνήσει περίπου 15.000 ποινικές υποθέσεις που αφορούν πολιτιστικά κειμήλια, έχουν συλλάβει 14.000 υπόπτους και έχουν ανακτήσει περισσότερα από 100.000 κομμάτια πολιτιστικών κειμηλίων, αναφέρει η έκθεση.

Σημειώνει ότι η επιθεώρηση πυρασφάλειας πραγματοποιήθηκε σε μουσεία και κτίρια πολιτιστικών κειμηλίων σε όλη τη χώρα για πιθανούς κινδύνους πυρκαγιάς.

Έγιναν προσπάθειες για τη βελτίωση της εποπτείας σχετικά με την είσοδο και την έξοδο πολιτιστικών κειμηλίων, με περισσότερα από 3.600 κομμάτια πολύτιμων πολιτιστικών κειμηλίων να προστατεύονται από απώλεια, αναφέρει η έκθεση.

Επιτεύχθηκε επίσης, πρόοδος στην προστασία και αξιοποίηση επαναστατικών πολιτιστικών κειμηλίων. Η Κίνα διαθέτει πάνω από 36.000 ακίνητα επαναστατικά πολιτιστικά κειμήλια, πάνω από 1 εκατομμύριο κομμάτια κινητών επαναστατικών πολιτιστικών κειμηλίων και πάνω από 1.600 επαναστατικά μουσεία και αίθουσες μνήμης, αναφέρει η έκθεση.

Επίσης, τονίζει ότι πάνω από 4.000 εκθέσεις με επαναστατικά πολιτιστικά κειμήλια πραγματοποιήθηκαν σε εθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια του 13ου Πενταετούς Προγράμματος (2016-2020).

Στη συνέχεια, θα καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την ενίσχυση της νομικής προστασίας για τα πολιτιστικά κειμήλια, τη βελτίωση του συστήματος προστασίας και αξιοποίησης των πολιτιστικών κειμηλίων και την προώθηση επιστημονικών και τεχνολογικών καινοτομιών στον τομέα, αναφέρει η έκθεση.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *