Ο Κινέζος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Μαλαισίας

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang την Παρασκευή συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Μαλαισίας Muhyiddin Yassin μέσω βίντεο και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την προθυμία τους να εμβαθύνουν τη διμερή αμοιβαία επωφελής συνεργασία.

Ο Li είπε ότι η Κίνα και η Μαλαισία έχουν διατηρήσει μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις και έχουν συμβάλει θετικά στην προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης.

Είπε ότι η πανδημία εξακολουθεί να καταστρέφει παγκοσμίως τα κράτη και καμία χώρα δεν μπορεί να την αποφύγει, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία κατά της πανδημίας και να οικοδομήσει από κοινού μια παγκόσμια κοινότητα υγείας για όλους.

Η Μαλαισία είναι η πρώτη χώρα που υπέγραψε συμφωνία διακυβερνητικής συνεργασίας για τα εμβόλια COVID-19 και έκανε αμοιβαία ρύθμιση για τον εμβολιασμό με την Κίνα, δήλωσε ο Li.

Η Κίνα υποστηρίζει τη Μαλαισία στη βελτίωση της ικανότητας παραγωγής εμβολίων, στηρίζει υπηρεσίες υγείας και εμπειρογνώμονες πρόληψης επιδημιών των δύο χωρών στην ενίσχυση των ανταλλαγών και της ανταλλαγής εμπειριών, ανέφερε ο Li, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η Μαλαισία θα διασφαλίσει ότι οι Κινέζοι πολίτες στη Μαλαισία θα εμβολιαστούν σύντομα.

Παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας, το εμπόριο Κίνας-Μαλαισίας έχει αυξηθεί, γεγονός που δείχνει τους στενούς δεσμούς συμφερόντων και τη συμπληρωματικότητα της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, τόνισε ο Li.

Ο Li είπε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Μαλαισία στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, της ψηφιακής οικονομίας, της μεταποίησης, της γεωργίας και της κατασκευής υποδομών θαλάσσιων μεταφορών.

Η Κίνα ενθαρρύνει τις εταιρείες της να επενδύσουν στη Μαλαισία σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς και τις εμπορικές αρχές, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερα αμοιβαία οφέλη.

Ο Muhyiddin Yassin είπε ότι η Μαλαισία εκτιμά ιδιαίτερα τις σχέσεις της με την Κίνα και είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία της με χώρα στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, της ψηφιακής οικονομίας, της υψηλής τεχνολογίας, των βιομηχανικών πάρκων και της γεωργίας και καλωσορίζει τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν και να αναπτύξουν στη Μαλαισία.

Ο Muhyiddin Yassin εξέφρασε την ελπίδα της Μαλαισίας να συνεχίσει τη συνεργασία με την Κίνα για την καταπολέμηση της πανδημίας και ότι η Μαλαισία θα προσφέρει διευκολύνσεις στους Κινέζους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να εμβολιαστούν.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *