Η Κίνα ξεπερνά τις ΗΠΑ ως τον κορυφαίο προορισμό του κόσμου για FDI το 2020

Η Κίνα ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον κορυφαίο προορισμό στον κόσμο για άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) το 2020, δείχνοντας την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, ανέφερε το BBC τη Δευτέρα.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι τα στοιχεία “υπογραμμίζουν την κίνηση της Κίνας προς το κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία κυριαρχείται από καιρό από τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου”, δήλωσε το BBC στην έκθεσή του, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κυριαρχούν όσον αφορά στις συνολικές ξένες επενδύσεις.

“Ενώ η αμερικανική οικονομία αγωνίζεται από το ξέσπασμα του COVID-19 πέρυσι, η οικονομία της Κίνας έχει επιταχυνθεί”, ανέφερε το BBC.

Η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος παραλήπτης FDI στον κόσμο το 2020, με τις ροές προς την Κίνα να αυξάνονται κατά 4% φθάνοντας τα 163 δις δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη (UNCTAD) την Κυριακή.

“Η επιστροφή στη θετική ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και το στοχευμένο πρόγραμμα διευκόλυνσης επενδύσεων της κινεζικής κυβέρνησης βοήθησε στη σταθεροποίηση των επενδύσεων μετά το πρώιμο κλείσιμο”, ανέφερε η έκθεση.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση 49% το 2020, υπολογιζόμενες σε 134 δις δολάρια ΗΠΑ, ανέφερε η έκθεση.

Η Κίνα σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ της κατά 2,3% σε ετήσια βάση πέρυσι και αναμένεται να είναι η μόνη σημαντική οικονομία που θα σημειώσει ανάπτυξη κατά το έτος που έπληξε την πανδημία, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *