Η Κίνα θα ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγική της ικανότητα το 2021

Έχοντας περάσει επιτυχώς την τραγική δυσκολία που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 το 2020, οι κατασκευαστές σε ολόκληρη την Κίνα κινούν την παραγωγή τους σε υψηλή ταχύτητα για να κάνουν χρήση κάθε λεπτού του νέου έτους.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού της Κίνας (PPI), ο οποίος μετρά το κόστος των εμπορευμάτων στην πύλη του εργοστασίου, αυξήθηκε 1,1% μηνιαίως τον Δεκέμβριο, δείχνοντας μια σταθερή ανάκαμψη στον κατασκευαστικό τομέα της Κίνας. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν μπροστά εν μέσω της τρομερής επιδημίας που αντιμετωπίζει ο καθένας στο στο σπίτι του και που δημιουργεί ένα περίπλοκο εξωτερικό περιβάλλον.

“Οι ευκαιρίες υπερτερούν των προκλήσεων”, δήλωσε ο Xiao Yaqing, υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών, σε συνέντευξή του στην Xinhua, προσθέτοντας ότι οι βασικές αρχές για τη συνεχή και υγιή ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα της Κίνας δεν θα αλλάξουν το 2021.

Ο Σιάο προέτρεψε τις βιομηχανίες να προσπαθήσουν να εκσυχρονιστούν και να «σπάσουν τις δυσκολίες», όπως εμπόδια στην τεχνολογική πρόοδο για την ανάπτυξη της χώρας στα εργοστάσις παραγωγής ενέργειας.

Η Κίνα έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη παγκόσμια παραγωγή εδώ και πολλά χρόνια, λόγω του μεγάλου μεγέθους της, του πλήρους βιομηχανικού της συστήματος και του φθηνού εργατικού δυναμικού.

Καθώς η χώρα προωθεί τον μετασχηματισμό του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης και οδηγείτε σε πιο αποτελεσματική και υψηλής ποιότητας ανάπτυξη, η Κίνα στοχεύει να ανεβάσει την παγκόσμμια αλυσίδα αξίας για να καταστήσει τον μεταποιητικό της τομέα όχι μόνο μεγάλο αλλά και έξυπνο και άρτια τεχνολογικό.

Η ψηφιοποίηση της μεταποιητικής βιομηχανίας της Κίνας έχει σημειώσει συνεχείς βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Fang Xiaoxia, ερευνητής της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.

Ωστόσο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κίνας στον τομέα της παραγωγής παραμένει σε μεγάλο βαθμό στα σπάργανα, όπως η χρήση βιομηχανικού λογισμικού και η εύρεση και χρήση δεδομένων σε χώρους παραγωγής, σημείωσε ο Fang.

Για την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητάς της, η Κίνα θα οικοδομήσει πιο ανεξάρτητες και ελεγχόμενες βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού, με προσπάθειες να επιτευχθούν καινοτομίες σε βασικές τεχνολογίες, σύμφωνα με την κεντρική οικονομική διάσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αναδυθεί ως κρίσιμος τομέας για τη βιομηχανική αναβάθμιση της Κίνας. Η χώρα έχει ανακοινώσει έναν χάρτη πορείας για την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων οχημάτων, με στόχο την επίτευξη κλίμακας παραγωγής αυτοκινήτων χωρίς οδηγό υπό όρους αυτοματισμού έως το 2025.

Η Κίνα θα δημιουργήσει ένα βασικό οικοσύστημα για οχήματα χωρίς οδηγό έως το 2025, ανέφερε ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε πέρυσι, προσθέτοντας ότι το σύστημα θα πρέπει να βελτιώνεται συνεχώς για να ενισχύσει τη δύναμη της χώρας σε αυτοματοποιημένα οχήματα έως το 2050.

Η πράσινη βιομηχανία είναι ένας άλλος τομέας που η Κίνα ελπίζει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της. Για να διασφαλίσει την πράσινη ανάπτυξη του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Κίνα παρουσίασε ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη νέα βιομηχανία ενεργειακών οχημάτων για την περίοδο 2021-2035. Μέχρι το 2035, τα καθαρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιθανό να κυριαρχήσουν στις νέες αγορές, ενώ τα οχήματα που χρησιμοποιούνται στις δημόσιες συγκοινωνίες αποκλειστικά θα ηλεκτροδοτούνται, σύμφωνα με το σχέδιο.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του βιομηχανικού τομέα της Κίνας έχει επίσης επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Η άνθηση της διαδικτυακής οικονομίας εν μέσω των ευκαιριών που προέρχονται από την επιδημία έχει μετατοπίσει τις παραδοσιακές πρακτικές πολλών εταιρειών, όπως συναντήσεις σε γραφεία αλλά και το μάρκετινγκ στο διαδίκτυο.

Η ψηφιακή υποδομή της Κίνας παρουσίασε επίσης αξιοσημείωτα επιτεύγματα, με συνολικά 580.000 σταθμούς βάσης 5G που κατασκευάστηκαν πέρυσι και 600.000 ακόμη που θα προστεθούν στο δίκτυο το 2021.

Η χώρα υπόσχεται περισσότερες καινοτομίες για τη βιομηχανική εφαρμογή της τεχνολογίας 5G, με πάνω από 1.100 έργα για την ενσωμάτωση 5G και βιομηχανικού διαδικτύου υπό κατασκευή, που καλύπτει βασικούς τομείς όπως πρώτες ύλες, κατασκευή εξοπλισμού και καταναλωτικά αγαθά.

Εκτός από την προώθηση της τεχνολογικής προόδου στην εγχώρια αγορά, η Κίνα ενθαρρύνει επίσης ξένες εταιρείες να συμμετάσχουν στη βιομηχανική αναβάθμιση της χώρας.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Κίνα κυκλοφόρησε έναν αναθεωρημένο βιομηχανικό κατάλογο, ανοίγοντας περισσότερους τομείς για ξένους επενδυτές. Έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ στις 27 Ιανουαρίου 2021, ο νέος κατάλογος που ενθαρρύνει περισσότερα ξένα κεφάλαια να προχωρήσουν στην κατασκευή υψηλών προδιαγραφών, όπως τεχνητή νοημοσύνη, ολοκληρωμένα κυκλώματα και νέο υλικό.

Το άνοιγμα τομέων αιχμής όχι μόνο δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για ξένους επενδυτές, αλλά επίσης φέρνει στρατηγικούς παράγοντες όπως ταλέντα, υψηλή τεχνολογία και κεφάλαι στην Κίνα, τα οποία θα συμβάλουν στη δημιουργία του νέου προτύπου ανάπτυξης, δήλωσε ο Zhao Ping, ερευνητής στο Συμβούλιο για την διεθνή προώθηση της Κίνας.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *