Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών προτρέπει τη συνεργασία ASEAN για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας

Ο Κινέζος κρατικός σύμβουλος και υπουργός Εξωτερικών Wang Yi την Παρασκευή προέτρεψε τις χώρες της ASEAN να εφαρμόσουν πραγματικό πολυμερισμό και να ενισχύσουν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία για τη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και να ανταποκριθούν από κοινού στις κοινές προκλήσεις ασφάλειας.

Η δήλωση έγινε καθώς ο Wang παρακολούθησε τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο 28ο Περιφερειακό Φόρουμ της ASEAN μέσω βίντεο.

Ο Wang είπε ότι η περιοχή πρέπει να εδραιώσει την άμυνα κατά του COVID-19 και να ανταποκριθεί από κοινού στις προκλήσεις που θέτει η πανδημία. Σημείωσε ότι η Κίνα έχει, μέχρι σήμερα, χορηγήσει 460 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID σε άλλες ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 190 εκατομμυρίων δόσεων σε χώρες της ASEAN.

Ζήτησε την ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας για την κοινή αντιμετώπιση μη παραδοσιακών προκλήσεων ασφάλειας, καθώς και ζητήματα που αφορούν στο ακραίο κλίμα, στην τρομοκρατία, στο διασυνοριακό έγκλημα και στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, μεταξύ άλλων.

Ο Wang προέτρεψε τη διατήρηση της κεντρικής θέσης του ASEAN για την κοινή αντιμετώπιση της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης. Προέτρεψε επίσης την πρόληψη ορισμένων μεγάλων δυνάμεων εκτός περιοχής να προωθήσουν νέες περιφερειακές στρατηγικές.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν πλέον «λέκτορες» ή «σωτήρες». Το πεπρωμένο κάθε χώρας πρέπει να βρίσκεται στα χέρια της και το μέλλον της περιοχής θα πρέπει να δημιουργηθεί από κοινού από όλες τις χώρες της περιοχής», πρόσθεσε ο Wang.

Είπε ότι οι χώρες της ASEAN πρέπει να τηρήσουν την αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και να ανταποκριθούν από κοινού στην πρόκληση της πολιτικής εξουσίας. Πρόσθεσε ότι οι χώρες δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών ή να αναζητούν την εγωιστική γεωπολιτική ατζέντα τους με πρόσχημα τη δημοκρατία.

Ο Wang κάλεσε επίσης τις χώρες του ASEAN να συνεχίσουν τον διάλογο για την ειρήνη για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των περιφερειακών θεμάτων εστίασης. “Η Κίνα είναι έτοιμη να συνάψει τον Κώδικα Δεοντολογίας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (COC) που είναι αποτελεσματικός, ουσιαστικός και σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας”.

Επεκτείνοντας τη στάση της Κίνας σχετικά με το ζήτημα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, ο Wang είπε ότι η παρέμβαση χωρών εκτός της περιοχής αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να αντισταθούν στην κατάχρηση της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».

Όσον αφορά στο θέμα της χερσονήσου της Κορέας, ο Wang είπε ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δημοκρατίας της Κορέας υπολείπονται μιας εποικοδομητικής κίνησης υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την προώθηση της αποπυρηνικοποίησης της Χερσονήσου με ισορροπημένο τρόπο και τη δημιουργία μηχανισμών ειρήνης για την προσπάθεια πολιτικής διευθέτησης του ζητήματος, πρόσθεσε ο Wang.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *