Το BRI ευνοεί την πράσινη ανάκαμψη στην μετα-πανδημική εποχή

Η πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) είναι χρήσιμη για την πράσινη ανάκαμψη στην εποχή της πανδημίας μετά το COVID-19, σύμφωνα με έκθεση που κυκλοφόρησε στις 30 Μαΐου κατά τη διάρκεια των εαρινών συναντήσεων του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ (IFF) 2021 που πραγματοποιήθηκαν στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην τέταρτη ετήσια έρευνα των κεντρικών τραπεζών των χωρών Belt and Road, το 87% των τραπεζών που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι τα έργα Belt and Road είναι χρήσιμα για την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία και το 75% των τραπεζών που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι αυτά τα έργα συμβάλλουν στην πράσινη ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η έκθεση επικεντρώνεται στην ολοκληρωμένη αειφόρο ανάπτυξη στη μετα-πανδημική εποχή, το BRI, την πράσινη χρηματοδότηση, τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και τη χρηματοοικονομική τεχνολογία.

Αναφέρει ότι παρόλο που μέτρα όπως το lockdown και η κοινωνική απόσταση επηρέασαν προσωρινά την πρόοδο ορισμένων μεγάλων έργων Belt and Road, η Κίνα δεν μείωσε την υποστήριξή της σε αυτά τα έργα και οι περισσότερες από τις κεντρικές τράπεζες που ερωτήθηκαν αναμένουν ότι το BRI μπορεί να ενισχύσει το ΑΕΠ των χωρών τους σημειώνοντας σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια.

Δείχνει, επίσης, ότι υπάρχει ευρύ πεδίο συνεργασίας για περιβαλλοντικά πρότυπα, πράσινη ενέργεια και μεταφορές. Όσον αφορά στην προώθηση της πράσινης ανάκαμψης στο πλαίσιο του BRI, το 90% των κεντρικών τραπεζών που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι η επένδυση στην πράσινη ενέργεια και τις μεταφορές είναι η πιο σημαντική προσέγγιση, ενώ το 80% των κεντρικών τραπεζών που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι η συνεργασία για τη διαμόρφωση προτύπων έργων Belt and Road είναι η πιο σημαντική προσέγγιση.

Η έκθεση επισημαίνει ότι, ενώ καταπολεμούν την πανδημία, οι χώρες σε όλο τον κόσμο πρέπει να επιταχύνουν τις ενέργειές τους για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για το παγκόσμιο περιβάλλον με επένδυση σε έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα ενώ τα υγιή φυσικά συστήματα είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη κερδοφορία στη χρηματοοικονομική βιομηχανία.

Η έκθεση πιστεύει, επίσης, ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο συνεργασίας σε όλους τους παραπάνω τομείς, και μόνο η παγκόσμια συνεργασία μπορεί να ανακτήσει την παγκόσμια οικονομία από την πανδημία γρήγορα και βιώσιμα.

Στη συνέντευξη τύπου για την κυκλοφορία της έκθεσης, το IFF και το Ινστιτούτο Περιφερειακής Οικονομικής Συνεργασίας της Κεντρικής Ασίας υπέγραψαν μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για την επιτάχυνση της κατασκευής υποδομών στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την προστασία του περιβάλλοντος και άλλους τομείς, ενω σημφώνησαν από κοινού να διερευνήσουν ευκαιρίες για πράσινη συνεργασία και βελτίωση του επιπέδου περιφερειακής οικονομικής και διασύνδεσης.

Το IFF, που ξεκίνησε και ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2013 από εκπροσώπους από περισσότερες από 20 χώρες, περιοχές και σχετικούς διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ένας υψηλού επιπέδου μόνιμος οργανισμός διαλόγου, ανταλλαγής και έρευνας στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τομέα.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *