Φεστιβάλ μέσου φθινοπώρου και μπισκότα φεγγαριού

Την δέκατη πέμπτη ημέρα του όγδοου μήνα του κινεζικού ημερολογίου ξεκινά ένα μαγικό φεστιβάλ με πρωταγωνιστή το φεγγάρι, το φεστιβάλ μέσου φθινοπώρου. Η εκδήλωση, γνωστή και ως Lunar Festival, είναι ένα παραδοσιακό φεστιβάλ που γιορτάζεται στη Νοτιοανατολική Ασία.

Είναι η δεύτερη πιο σημαντική γιορτή μετά την κινεζική Πρωτοχρονιά, με ιστορία που ξεπερνά τα 3.000 χρόνια. Συνήθως πέφτει από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου του Γρηγοριανού ημερολογίου, όταν μια εξαιρετικά φωτεινή και τεράστια Πανσέληνος καμαρώνει περήφανα τον νυχτερινό ουρανό.

Εξαιρετική πληρότητα

Σύμφωνα με το κινεζικό σεληνιακό ημερολόγιο (και το παραδοσιακό ηλιακό ημερολόγιο), ο όγδοος μήνας είναι ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου. Δεδομένου ότι στα παραδοσιακά ημερολόγια κάθε μία από τις τέσσερις εποχές έχει τρεις (περίπου 30 ημέρες) μήνες, το 15ο μήνα 8 είναι το «μέσο του φθινοπώρου».

Τη δέκατη πέμπτη ημέρα του μήνα του σεληνιακού ημερολογίου, το φεγγάρι είναι στο μέγιστο και το πιο λαμπρό του. Πληρότητα στην κινεζική κουλτούρα, που συμβολίζει την κοινότητα και την επανασύνδεση. Στη συνέχεια, ολόκληρες οικογένειες συγκεντρώνονται για να εκφράσουν την οικογενειακή τους αγάπη περνώντας χρόνο μαζί, τρώγοντας και βλέποντας το φεγγάρι. Το μεγαλείο και η λαμπρότητα του υπόσχονται αφθονία και αγρότες με άφθονη συγκομιδή.

Το φεγγάρι συνδέεται με το θηλυκό στοιχείο γιν. Ο θεός του φεγγαριού είναι επίσης θηλυκός. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι η Σελήνη “γεννιέται” στα δυτικά και η δυτική κατεύθυνση θεωρείται επίσης θηλυκή. Επιπλέον, το φθινόπωρο ανατίθεται επίσης στο στοιχείο γιν και οι Κινέζοι πιστεύουν ότι το φεγγάρι είναι το πιο όμορφο το φθινόπωρο.

Τέλος, κατ ‘αναλογία, αφού ο ήλιος ήταν το σύμβολο του αυτοκράτορα, το φεγγάρι μπορούσε να αντιπροσωπεύει την αυτοκράτειρα.

Οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν ότι υπήρχαν δώδεκα φεγγάρια, τα οποία υποτίθεται ότι αντιστοιχούσαν στον αριθμό των σεληνιακών μηνών σε ένα έτος. Αυτά τα φεγγάρια ήταν γυναίκες, κόρες του αυτοκράτορα Χουάν, κυβερνήτη του ανατολικού ουρανού.

Συγκομιδή, ευγνωμοσύνη και προσευχή

Το φεστιβάλ γιορτάζει τρεις θεμελιώδεις έννοιες που συνδέονται στενά μεταξύ τους. Το πρώτο είναι οικογενειακές συγκεντρώσεις και κοινή συγκομιδή. Το δεύτερο είναι η ευχαριστία, δείχνοντας ευγνωμοσύνη για όσα πέρασαν. Ο τελευταίος προσεύχεται για ένα καλό μέλλον.

Παραδόσεις και μύθοι έχουν προκύψει γύρω από αυτές τις έννοιες και παρόλο που έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου λόγω αλλαγών στην τεχνολογία, την επιστήμη, την οικονομία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία.

Μπισκότα φεγγαριού

Η παραδοσιακή λιχουδιά του φεστιβάλ Mid-Autumn είναι τα κέικ φεγγαριού. Είναι ένα ιδιαίτερο είδος κέικ γεμάτο με γλυκό γέμισμα. Οι Κινέζοι τα δίνουν συχνά στους φίλους και την οικογένειά τους ως δώρο για αυτές τις γιορτές.

Η πιο δημοφιλής και παραδοσιακή γεύση είναι ένα μπισκότο γεμάτο με ποικιλία σπόρων και ξηρών καρπών. Μπορείτε επίσης να βρείτε γεύσεις όπως πάστα κόκκινου φασολιού, πάστα σπόρου λωτού, πράσινο τσάι και σοκολάτα.

Η παρασκευή και η κοινή χρήση κέικ φεγγαριού είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτού του φεστιβάλ. Στην κινεζική κουλτούρα, το στρογγυλό σχήμα συμβολίζει την πληρότητα και την επανασύνδεση. Έτσι, το να μοιράζεσαι και να τρως μπισκότα φεγγαριού μεταξύ των μελών της οικογένειας σημαίνει πληρότητα και ενότητα των οικογενειών.

Με αφορμή τις γιορτές, σερβίρονται επίσης ριζές λωτού εννέα τεμαχίων που συμβολίζουν την ειρήνη και καρπούζια κομμένα σε σχήμα πέταλα λωτού, που συμβολίζουν την επανασύνδεση.

Φως του φεγγαριού αγάπη

Το φεγγάρι της μέσης πτώσης είναι μια παραδοσιακά εκλεγμένη περίσταση γάμου και τα νεαρά κορίτσια προσεύχονται απαλά στον θεό της σελήνης Chang’e για βοήθεια στην εκπλήρωση των ρομαντικών επιθυμιών τους. Σε ορισμένα μέρη της Κίνας, διοργανώνονται χοροί και παιχνίδια για να βρουν οι νέοι και οι νέες τα σημαντικά ταίρια τους.

Φέτος, το Φεστιβάλ Mid-Autumn ξεκινά στις 19 Σεπτεμβρίου. Κοίτα τον ουρανό!


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *