Σταθερό βήμα προς ισχυρότερους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Κίνας και ΕΕ

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για διμερή επενδυτική συμφωνία όπως έχει προγραμματιστεί, σηματοδοτώντας ένα σταθερό βήμα προς τη δημιουργία στενότερης και πιο παραγωγικής οικονομικής σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ολοκλήρωση των συνομιλιών έθεσε σταθερά θεμέλια και για τις δύο πλευρές ώστε να υπογράψουν επιτέλους τη συμφωνία, και στέλνει ένα μήνυμα έμπνευσης και ελπίδας σε έναν κόσμο που όχι μόνο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την μαζική πανδημία COVID-19 αλλά και μια σκοτεινή οικονομική ύφεση.

Το γεγονός ότι το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες μπορούν τελικά να συναντηθούν στη μέση μετά από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων έχει δείξει την προθυμία και των δύο πλευρών να υπερβούν τις διαφορές τους για χάρη του συνολικού καλού.

Το προβάδισμα σε αυτήν την σημαντική κίνηση ήταν γεμάτο δυσκολίες. Ωστόσο, η σημαντική πρόοδος που έχει επιτύχει το Πεκίνο με την πάροδο των ετών για τη διεύρυνση της πρόσβασης στην αγορά και τη βελτίωση του εγχώριου επιχειρηματικού του περιβάλλοντος, καθώς και η ειλικρίνεια που έχει εκδηλώσει έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της επιτυχίας των διαπραγματεύσεων. Η σκληρή πρόοδος δείχνει ότι έχει επικρατήσει η κοινή λογική: η Κίνα και η ΕΕ δημιουργούν η μία για την άλλη αναπτυξιακές ευκαιρίες και όχι προκλήσεις.

Όταν οι δύο πλευρές σφραγίσουν τελικά τη συμφωνία και την εφαρμόσουν, οι επενδυτές από την Κίνα και την ΕΕ θα αποκτήσουν ευκολότερη και ευρύτερη πρόσβαση στην αγορά της αντίστοιχης περιοχής, εμπλουτίζοντας περαιτέρω την ήδη στενή συνεργασία Κίνας και ΕΕ, ενισχύοντας παράλληλα τα εκτενή κοινά τους συμφέροντα, την τόνωση του ελεύθερου εμπορίου, και της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Κίνα και η ΕΕ διατήρησαν σταθερές και υγιείς σχέσεις σε διάφορους τομείς, ειδικά από τότε που καθιέρωσαν μια ολοκληρωμένη στρατηγική σχέση το 2003. Το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες συνεργάστηκαν, επίσης, για τον χειρισμό μιας σειράς παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και η πανδημία COVID-19.

Το 2019, το αμφίδρομο εμπόριο έφτασε τα 4,86 ​​τρις γιουάν (περίπου 740 δις δολάρια ΗΠΑ), αυξάνοντας 8% από έτος σε έτος. Παρά την πανδημία και τα ασφυκτικά οικονομικά δεινά που προκλήθηκαν από το ξέσπασμα φέτος, η διμερής οικονομική συνεργασία συνεχίζει να προχωρά, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής συμφωνίας γεωγραφικών ενδείξεων Κίνας-ΕΕ τον Σεπτέμβριο. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων την Τετάρτη σηματοδοτεί επίσης μια ισχυρή ώθηση για πολυμερισμό.

Ο κόσμος αγωνίζεται στη χειρότερη οικονομική καταστροφή μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε μια βαθιά ύφεση το 2020 με απότομη πτώση 4,4% στην παγκόσμια ανάπτυξη και προειδοποίησε ότι η καταστροφή “είναι πιθανό να είναι μακρά, άνιση και εξαιρετικά αβέβαιη”.

Τόσο η Κίνα όσο και η ΕΕ είναι μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες και σταθεροποιούν τις δυνάμεις τους με περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα τρίτο του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος. Σε μια εποχή αυξανόμενου προστατευτισμού, μονομερούς και οικονομικού εθνικισμού, είναι ζωτικής σημασίας για την Κίνα και το 27μελές μπλοκ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων, τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων και να δώσουν ένα παράδειγμα στην οικοδόμηση ενός πιο ανοικτού, δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το πρόσφατα αποκαλυφθέν επίτευγμα από την Κίνα και την ΕΕ μαρτυρεί την αδυσώπητη αφοσίωσή τους στην πολυμερισμό, δίνει μια εμπιστοσύνη στους απογοητευμένους επενδυτές και από τις δύο πλευρές και στον ευρύτερο κόσμο, και θα βοηθήσει στη διευκόλυνση του παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομικής ολοκλήρωσης ενώ θα ενεργοποιήσει την παγκόσμια ανάκαμψη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σηματοδοτεί ένα νέο σημείο εκκίνησης. Η μελλοντική εργασία για την αναζωογόνηση της αναιμικής παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να είναι τόσο δύσκολη όσο και απρόβλεπτη.

Η Κίνα έθεσε σε μεγάλο βαθμό τον θανατηφόρο ιό υπό έλεγχο και εμφανίστηκε ως η μόνη μεγάλη οικονομία με θετική ανάπτυξη φέτος. Θα συνεχίσει τη δέσμευσή της για μεγαλύτερο άνοιγμα και ανάπτυξη υψηλής ποιότητας και θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στους παγκόσμιους επενδυτές.

Τόσο η Κίνα όσο και η ΕΕ πρέπει να εκμεταλλευτούν την ιστορική ευκαιρία, να αξιοποιήσουν τη συμφωνία τους, να συνεχίσουν να ενισχύουν τη διμερή συνεργασία και να συνεργαστούν για να οδηγήσουν τους οικονομικούς και εμπορικούς τους δεσμούς προς ένα πιο ανοιχτό, σταθερό και ισορροπημένο μέλλον.

Ο κόσμος λαχταρά μια ισχυρή ανάκαμψη. Μια πιο δυναμική εταιρική σχέση Κίνας και ΕΕ μπορεί και θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτής της πολυαναμενόμενης επιστροφής.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *