Η Κίνα και η ΕΕ ολοκληρώνουν τις διαπραγματεύσεις για επενδυτικές συμφωνίες

Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping και Ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι οι δύο πλευρές έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για επενδυτική συμφωνία όπως έχει προγραμματιστεί.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Xi και της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen μέσω βιντεοκλήσης.

Αποκαλώντας την επενδυτική συμφωνία μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ως «ισορροπημένη, υψηλού επιπέδου και αμοιβαία επωφελής», ο Χι δήλωσε ότι η συνθήκη έχει δείξει την αποφασιστικότητα και την εμπιστοσύνη της Κίνας να ωθήσει άνοιγμα υψηλού επιπέδου.

“Η συμφωνία θα παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά, υψηλότερο επίπεδο επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ισχυρότερες θεσμικές εγγυήσεις και φωτεινότερες προοπτικές συνεργασίας για αμοιβαίες επενδύσεις”, δήλωσε ο Xi.

Η συνθήκη θα ενισχύσει επίσης σημαντικά την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη στην εποχή μετά την πανδημία, θα ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στην οικονομική παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην οικοδόμηση μιας ανοικτής παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Τονίζοντας τη δέσμευση της Κίνας να προωθήσει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες αγοράς και δυνατότητες συνεργασίας για την ΕΕ και τον κόσμο γενικότερα, ο Xi κάλεσε την ΕΕ να υποστηρίξει το ελεύθερο εμπόριο και την πολυμέρεια και να προσφέρει ένα ανοιχτό, δίκαιο και αμερόληπτο επιχειρηματικό περιβάλλον για Κινέζους επενδυτές.

Στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 και των αλλαγών που σπάνια παρατηρήθηκαν σε έναν αιώνα, είπε ο Xi, η Κίνα και η ΕΕ, μέσω της αντιμετώπισης των δυσκολιών και της συνεργασίας χέρι-χέρι, έχουν επιτύχει καρποφόρα επιτεύγματα στην προώθηση των δεσμών το 2020. Στο προσεχές έτος 2021, η Κίνα και η Ευρώπη, ως δύο μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, αγορές και πολιτισμοί, θα πρέπει να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να λάβουν ενεργά μέτρα για να συμβάλουν στην παγκόσμια ειρήνη και πρόοδο, είπε.

Ο Xi προέτρεψε τις δύο πλευρές να ενισχύσουν τον διάλογο και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, να εμβαθύνουν τη συνεργασία, να διαχειριστούν σωστά τις διαφορές και να συνεργαστούν για να καλλιεργήσουν νέες ευκαιρίες και να ανοίξουν νέες προοπτικές.

Πρώτον, ο Xi ζήτησε συντονισμένες δράσεις πανδημικής αντίδρασης για να εξασφαλιστεί η ίση διανομή των εμβολίων COVID-19 ως παγκόσμια δημόσια αγαθά, ειδικά για να διασφαλιστεί ότι η κίνηση ωφελεί τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Δεύτερον, ο Xi προέτρεψε κοινές προσπάθειες για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να ενισχύσουν τον συντονισμό της πολιτικής και να υποστηρίξουν την οικοδόμηση μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας για να φέρουν τις παγκόσμιες βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες το συντομότερο δυνατό.

Τρίτον, ο Xi κάλεσε τις δύο πλευρές να συνεργάσουν τις αναπτυξιακές στρατηγικές, προτρέποντας τις εντατικές προσπάθειες στον συντονισμό των πολιτικών, την καλύτερη συνέργεια μεταξύ της πρωτοβουλίας “Belt and Road” και της στρατηγικής διασύνδεσης της Ευρασίας όπως επίσης, και συζητήσεις για τη συνεργασία στον ψηφιακό τομέα.

Τέταρτον, ο Xi ζήτησε να επιταχυνθεί η πράσινη ανάπτυξη, προτρέποντας τις δύο πλευρές να παίξουν πλήρως τον μηχανισμό διαλόγου υψηλού επιπέδου για το περιβάλλον και το κλίμα και να αλληλοϋποστηρίζονται μεταξύ τους για τη διοργάνωση διεθνών διασκέψεων για τη βιοποικιλότητα, την αλλαγή του κλίματος και τη διατήρηση φύση.

Πέμπτον, ο Xi προέτρεψε την πολυμερή συνεργασία, προσθέτοντας ότι η Κίνα και η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσουν το συντονισμό και τη συνεργασία εντός πλαισίων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, της Ομάδας των Είκοσι (G20), του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να διευκολύνουν την πολιτική για διευθέτηση λύσης στο μεταναστευτικό και προσφηγικό ζήτημα, να εφαρμόσουν ενεργά την πρωτοβουλία αναστολής της υπηρεσίας χρέους των G20, να υποστηρίξουν την αντιμετώπιση πανδημιών, όπως και την ανάπτυξη στην Αφρική, για την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και ευημερίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι, παρά τον αντίκτυπο του COVID-19, η Ευρώπη και η Κίνα είχαν διατηρήσει στενή επικοινωνία υψηλού επιπέδου φέτος και σημείωσαν σημαντική πρόοδο σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για τις γεωγραφικές ενδείξεις.

Είπαν ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την επενδυτική συμφωνία ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Κίνας και θα συμβάλει επίσης στην προώθηση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα επιτεύγματα για άλλη μια φορά έδειξαν στον κόσμο ότι, παρόλο που η Ευρώπη και η Κίνα έχουν διαφορές σε ορισμένα ζητήματα, και οι δύο πλευρές έχουν την πολιτική βούληση να ενισχύσουν το διάλογο και να εμβαθύνουν τη συνεργασία με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό για να επιτύχουν αμοιβαίο όφελος και οφέλη. Η επενδυτική συμφωνία είναι υψηλού επιπέδου, ανέφεραν. Η ευρωπαϊκή πλευρά εκτιμά το περαιτέρω άνοιγμα και τις ενεργές κινήσεις της Κίνας για την προώθηση της απελευθέρωσης του εμπορίου και της διευκόλυνσης των επενδύσεων.

Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν την πολυμέρεια και ότι μια ισχυρή σχέση ΕΕ-Κίνας συμβάλλει στην επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων, σύμφωνα με τους ηγέτες.

Η ευρωπαϊκή πλευρά εκτιμά τις σημαντικές κινήσεις της Κίνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την παροχή βοήθειας στην Αφρική για την καταπολέμηση της πανδημίας και ελπίζει να συνεχίσει να συντονίζει και να συνεργάζεται στενά με την Κίνα σε θέματα όπως η παγκόσμια αντι-πανδημία, η αλλαγή του κλίματος, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η αειφόρος ανάπτυξη, και η μεταρρύθμιση του ΠΟΕ.

Οι Κινέζοι και Ευρωπαίοι ηγέτες αντάλλαξαν ευχές για το Νέο Έτος και δήλωσαν από κοινού ότι θα διατηρήσουν στενή επικοινωνία το προσεχές έτος, θα προωθήσουν από κοινού την ατζέντα των μεγάλων ανταλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών, και τη συνεχή ανάπτυξη της ολοκληρωμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-ΕΕ.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *