Η επενδυτική συμφωνία Κίνας-ΕΕ θα δώσει νέα ζωή στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για επενδυτικές συμφωνίες όπως έχουν προγραμματιστεί.

Το πολυαναμενόμενο αποτέλεσμα, που προέκυψε μετά από 35 γύρους διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια επτά ετών, είναι ορόσημο στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας και αναμένεται να δώσει νέα ζωτικότητα στην παγκόσμια οικονομία που πλήττεται από την πανδημία, όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι, αλλά και επιχειρηματίες.

Η αεροφωτογραφία δείχνει μια εμπορευματική αμαξοστοιχία μεταξύ Κίνας και Ευρώπης με προορισμό το Duisburg της Γερμανίας που αναχωρεί από το σιδηροδρομικό σταθμό Tuanjiecun στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κίνας Chongqing, την 1η Ιανουαρίου 2021. (Xinhua/Tang Yi)

ΚΑΛΑ ΝΕΑ

Ο Jan Zahradil, αντιπρόεδρος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θεώρησε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων “καλά νέα τελικά, διαφορετικά δεν θα ήταν μια καλή χρονιά”.

Διαθέτοντας μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά, βελτιωμένα επιχειρηματικά περιβάλλοντα, ισχυρότερες θεσμικές εγγυήσεις και φωτεινότερες προοπτικές συνεργασίας για αμοιβαίες επενδύσεις, η επενδυτική συμφωνία Κίνας-ΕΕ είναι ένα σκληρό επίτευγμα μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομιών που έχουν ήδη απολαύσει οικονομικές σχέσεις υψηλού επιπέδου.

Το 2019, το αμφίδρομο εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών έφτασε τα 4,86 τρις γιουάν (περίπου 740 δις δολάρια ΗΠΑ) και πάνω από 3.200 κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύουν απευθείας στην ΕΕ, δημιουργώντας σχεδόν 260.000 θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της ΕΕ.

Ένας άντρας εργάζεται στο εργοστάσιο Tiexi της BMW Brilliance Automotive (BBA) στο Shenyang, πρωτεύουσα της επαρχίας Liaoning της βορειοανατολικής Κίνας, 17 Φεβρουαρίου 2020.(Xinhua/Pan Yulong)

“Η επενδυτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ΕΕ και Κίνας ανοίγει την πόρτα σε μια μελλοντική αγορά για τις εταιρείες μας. Η στενή οικονομική διαλαγή με την Κίνα εξασφαλίζει επίσης πολλές θέσεις εργασίας στην Αυστρία”, δήλωσε η Margarete Schrambock, υπουργός οικονομίας της Αυστρίας.

Ο Shada Islam, σχολιαστής με έδρα τις Βρυξέλλες για τις υποθέσεις της ΕΕ, δήλωσε ότι η συμφωνία θα προσφέρει την απαραίτητη σταθερότητα και προβλεψιμότητα στους Ευρωπαίους και τους Κινέζους επενδυτές, διασφαλίζοντας ότι οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας παραμένουν δυναμικές παρά τις οικονομικές αντιξοότητες που προκαλούνται από πανδημία.

Στην πραγματικότητα, η επενδυτική συμφωνία Κίνας-ΕΕ δεν είναι μόνο «καλά νέα» για τις ίδιες τις δύο μεγάλες οικονομίες, αλλά και ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εν μέσω της πανδημίας.

Στα μάτια του James Zhan, αρχισυντάκτη της ετήσιας Παγκόσμιας Έκθεσης Επενδύσεων του ΟΗΕ, η συμφωνία αποτελεί ορόσημο για την Κίνα και την ΕΕ για την ενίσχυση των διμερών επενδύσεών τους και ορόσημο κοινών δεσμεύσεων για βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη.

Ένας εργαζόμενος σε ένα εργαστήριο πρωτογενούς συσκευασίας στο υποκατάστημα Bayer HealthCare Company Limited Qidong στο Qidong, στην επαρχία Jiangsu της ανατολικής Κίνας, 2 Δεκεμβρίου 2020.(Xinhua/Zhang Yuwei)

ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΟΦΕΛΟΣ

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, ενώ η ΕΕ είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Η ΕΕ είναι επίσης η τρίτη μεγαλύτερη πηγή αλλά και προορισμός επενδύσεων της Κίνας.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας Κίνας-ΕΕ για γεωγραφικές ενδείξεις και αποφάσισαν να καθιερώσουν έναν διάλογο υψηλού επιπέδου μεταξύ τους για το περιβάλλον και το κλίμα αλλά και για ψηφιακή συνεργασία. Η επενδυτική συνθήκη μεταξύ Κίνας και ΕΕ αποτελεί συνέχεια αυτής της αμοιβαία επωφελής συνεργασίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Η συνθήκη είναι μια ισορροπημένη, υψηλού επιπέδου και αμοιβαία επωφελής συμφωνία που αντιστοιχεί σε υψηλού επιπέδου διεθνείς οικονομικούς και εμπορικούς κανόνες και εστιάζει στο άνοιγμα των θεσμικών οργάνων, δήλωσε το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Η εναέρια φωτογραφία που λήφθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2019 δείχνει το COSCO Shipping Pisces να πλησιάζει στο λιμάνι του Πειραιά, στην Ελλάδα. (Xinhua/Wu Lu)

Είναι «σίγουρα μια win-win συμφωνία» μεταξύ των δύο οικονομιών που βασίζονται η μία στην άλλη όχι μόνο για το εμπόριο, αλλά και για τις επενδύσεις, δήλωσε η Margit Molnar, επικεφαλής του China Desk στο Οικονομικό Τμήμα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με έδρα το Παρίσι.

“Αυτή η επενδυτική συνθήκη, η οποία έχει ως βασική αρχή την αμοιβαιότητα, θα δημιουργήσει ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον για τους Κινέζους επενδυτές στην ΕΕ” και οι εταιρείες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην Κίνα, είπε.

Σημειώνοντας ότι η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα στις ακλόνητες προσπάθειες της Κίνας να προωθήσει άνοιγμα υψηλού επιπέδου, ο Fabrice Megarbane, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της L’Oreal China, δήλωσε ότι η συνεχής ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών και κινεζικών εταιρειών θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων.

Τόσο οι κινεζικές όσο και οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα επωφεληθούν από πολύ ευρύτερη πρόσβαση στις επενδύσεις και καλύτερη προστασία στις αντίστοιχες αγορές τους, δήλωσε ο Zhou Lihong, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κίνας στην ΕΕ.

Ο Zhou πιστεύει επίσης ότι και οι απλοί άνθρωποι θα επωφεληθούν από τη συνθήκη, επειδή περισσότερες επενδύσεις θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς και θα «εμπλουτίσουν τις επιλογές των καταναλωτών».

Ένας εκθέτης δείχνει μια φέτα ζαμπόν από την Ισπανία στον εκθεσιακό χώρο Τροφίμων και Γεωργικών Προϊόντων κατά τη διάρκεια της τρίτης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγής (CIIE) στη Σαγκάη, στην ανατολική Κίνα, στις 7 Νοεμβρίου 2020. (Xinhua/Zhao Dingzhe)

ΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΑΔΙ

Στο πλαίσιο της οργισμένης πανδημίας, της συνεχιζόμενης ύφεσης, της αυξανόμενης απομόνωσης και του αυξανόμενου προστατευτισμού, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την επενδυτική συμφωνία Κίνας-ΕΕ προσέφερε αναμφίβολα μια ασημένια επένδυση στην παγκόσμια οικονομία.

Η συμφωνία θα απελευθερώσει το δυναμικό της αγοράς των δύο δυνάμεων σταθεροποίησης στην παγκόσμια οικονομία και θα προωθήσει τις προσπάθειές των δυο μερών για την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων και τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων βιομηχανικών και αλυσίδων εφοδιασμού.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας έχει μεγάλη σημασία και θα συμβάλει στην «επανεκκίνηση» της παγκόσμιας οικονομίας, δημιουργώντας ένα «φάρο» για την οικονομική παγκοσμιοποίηση και την ελευθέρωση του εμπορίου, δήλωσε ο Megarbane.

Η δέσμευση για τις οικονομικές σχέσεις που βασίζονται σε κανόνες από τις δύο μεγάλες οικονομίες είναι ένα θετικό μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία, η οποία έχει δει αυξημένο προστατευτισμό τα τελευταία χρόνια, δήλωσε η Cora Jungbluth, ανώτερη εμπειρογνώμονας στο γερμανικό think tank Bertelsmann Foundation.

Πελάτες δοκιμάζουν τα προϊόντα Xiaomi σε ένα νέο κατάστημα Mi στο Πόρτο της Πορτογαλίας, στις 15 Ιουνίου 2019. (Xinhua/Petro Fiuza)

Ο Jim O’Neill, Βρετανός οικονομολόγος και πρόεδρος του think tank Chatham House με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε στο Xinhua ότι η συμφωνία προσθέτει εμπιστοσύνη για μία σημαντική θετική ανάκαμψη το 2021 σε όλο τον κόσμο, καθώς ο κόσμος κινείται και πέρα από την πανδημία.

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία αποτελεί ισχυρό μήνυμα τόσο από την Κίνα όσο και από την ΕΕ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για υποστήριξη ενός ανοικτού και πολυμερούς παγκόσμιου συστήματος, δήλωσε ο Fu Xiaolan, ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Τεχνολογίας και Διαχείρισης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

“Στέλνει θετική αύρα στον κόσμο και έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια εποχή παγκόσμιας πανδημίας και οικονομικής ύφεσης. Επίσης, αποδεικνύει ότι η Κίνα τηρεί τις δεσμεύσεις της να ξεκινήσει ένα βαθύτερο και υψηλότερο επίπεδο ανοίγματος”, δήλωσε ο Fu.

(Δημοσιογράφοι του Xinhua: Li Jizhi από τις Βρυξέλλες, Tang Ji, Liu Fang, Xu Yongchun από το Παρίσι, Chen Junxia, Ling Xin από τη Γενεύη, Yu Tao από τη Βιέννη, Shen Zhonghao από τη Φρανκφούρτη, Feng Junwei, Meng Dingbo από τη Μαδρίτη, Sun Xiaoling από το Λονδίνο, Zhang Ο Ζανγκ από τη Βαρσοβία συνεργάστηκαν για το άρθρο.)

(Δημοσιογράφοι βίντεο: Han Chong, Zhao Yuchao, Li Jizhi – Επεξεργαστής βίντεο: Hong Yan)


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *