Το ΑΕΠ της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 8,8% το 2021

Η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας ενδέχεται να σημειωθεί περίπου 8,8% το 2021, ανέφερε το stcn.com τη Δευτέρα με πηγή έναν Κινέζο εμπειρογνώμονα.

Επηρεασμένο το ΑΕΠ από την οικονομική ανάκαμψη, τη βασική επίδραση και άλλους παράγοντες, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές διακυμάνσεις «να είναι υψηλή και μετά να είναι χαμηλή» το 2021, δήλωσε ο Lian Ping, επικεφαλής του Ινστιτούτου Έρευνας Επενδύσεων Zhixin, ενός think tank με έδρα τη Σαγκάη.

Ο Λιαν προέβλεπε ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας το πρώτο τρίμηνο του 2021 μπορεί να φθάσει το 12-14% και στη συνέχεια να ανακάμψει σταδιακά στην πορεία του χρόνου.

Κατά τη γνώμη του Lian, οι συνεχείς, σταθερές και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές, το 14ο Πενταετές Σχέδιο και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μέχρι το έτος 2035, η ενεργός ανανέωση του αποθέματος και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη που προωθούνται από την αποδυνάμωση των δολαρίων ΗΠΑ θα λειτουργήσουν όλα μάζί για την υποστήριξη μιας σταθερής οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας το 2021.

Καθώς η Κίνα, τόνισε, θα επικεντρωθεί στη διαχείριση της ζήτησης ενώ συνεχίζει τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση από την πλευρά της προσφοράς κατά την πρόσφατη διοργάνωση της Κεντρικής Οικονομικής Διάσκεψης Εργασίας, ο Lian εικάζεται ότι η εγχώρια ζήτηση θα ανακάμψει με πιο σταθερό τρόπο το 2021.

Πιστεύεται ότι η επένδυση στη μεταποίηση και στη νέα υποδομή θα αυξηθεί το 2021 και προβλέπει ότι η επένδυση σε πάγια περιουσιακά στοιχεία μπορεί να αυξηθεί κατά 8%, με εκείνη στην κατασκευή κατά 11%, σε ακίνητα κατά 6% και σε υποδομές κατά 5%.

Με τον συνεχή και αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας COVID-19, τη συνεχή οικονομική ανάκαμψη, και την οικοδόμηση του νέου προτύπου ανάπτυξης, προέβλεψε ότι το 2021, οι συνολικές λιανικές πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών της Κίνας μπορεί να αυξηθούν κατά 10%, οι εξαγωγές σε ΗΠΑ δολάρια κατά 12% και η βιομηχανική προστιθέμενη αξία κατά 9,5%.

Ο Lian προειδοποίησε, επίσης, ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή σε σχετικούς κινδύνους, όπως η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων στον τραπεζικό τομέα, οι αθετήσεις υποχρεώσεων στην αγορά ομολόγων και η μεγάλη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας RMB και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη τέτοιων κινδύνων.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *