Τα έργα BRI της Κίνας αποφέρουν απτά οφέλη στις ευρωπαϊκές χώρες

Με μια σειρά έργων ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφορών που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια, η προτεινόμενη από την Κίνα Belt and Road Initiative (BRI) διαδραματίζει θετικό ρόλο στην Ευρώπη, παρέχοντας καθαρή ισχύ και υψηλής ποιότητας υποδομή στους κατοίκους των Ευρωπαϊκών χωρών.

Με κοινά οφέλη, φιλικά προς το περιβάλλον και υψηλής ποιότητας, τα έργα BRI αποφέρουν απτά οφέλη για τις ευρωπαϊκές χώρες και τους κατοίκους της.

ΚΟΙΝΑ ΟΦΕΛΗ

Κατασκευασμένος από τον China National Machinery Import and Export Corporation (CMC), το Kaposvar 100MW, ένας φωτοβολταϊκός σταθμός, είναι ο μεγαλύτερος σταθμός ηλιακής ενέργειας της Ουγγαρίας με συνολική επένδυση περίπου 100 εκατομ. ευρώ.

Η CMC επένδυσε ίδια κεφάλαια, ενώ η Τράπεζα της Κίνας παρείχε χρηματοδότηση για το έργο. Τα κεφάλαια του έργου αντλούνται από την αγορά, ενώ η Ουγγαρία δεν είχε καμία εγγύηση εκπλήρωσης δανείου ή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο Meng Fanye, διευθυντής του ουγγρικού έργου CMC. Η επένδυση της CMC θα αποσβεστεί με τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον, δήλωσε ο Meng, προσθέτοντας ότι ο σταθμός θα συνεισφέρει συνολικά 2 εκατομ. ευρώ σε φόρους στις τοπικές και κρατικές κυβερνήσεις.

Ο αυτοκινητόδρομος μήκους 180 χ.μ. που συνδέει το λιμάνι Μπαρ στην ακτή της Αδριατικής του Μαυροβουνίου με τη γειτονική Σερβία που δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσσ, είναι ένα άλλο παράδειγμα. Το έργο που εκτελείται από μια κινεζική εταιρεία έχει επιτόκιο μόνο 2%, ένα 20ετές πρόγραμμα αποπληρωμής, και μια εξαετή περίοδο χάριτος, εξαιρετικά ευνοϊκή από τα διεθνή πρότυπα.

Απορρίπτοντας τον λεγόμενο μύθο «δουλεία χρέους», ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς δήλωσε τον Ιούνιο του 2019 ότι η χώρα του δεν παρείχε γη ως εγγύηση για δάνεια, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας προσέφερε τους καλύτερους όρους στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά εκείνη τη στιγμή.

“Απολύτως τίποτα από αυτό που λέγεται δεν είναι αλήθεια … δεν υπάρχει” δουλεία χρέους “”, δήλωσε ο Μάρκοβιτς, τονίζοντας ότι ο επενδυτής είναι το Μαυροβούνιο, όχι η Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.

ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από την αρχή του το πρότζεκτ BRI, πριν από επτά χρόνια, έχει θέσει ως κορυφαίες προτεραιότητες το περιβάλλον, το οικοσύστημα, και η προστασία του κλίματος. Τον Απρίλιο του 2019, η Κίνα δήλωσε ότι το BRI πρέπει να είναι πράσινο και βιώσιμο και ότι θα προσφέρει υψηλή ποιότητα για όλους.

Τα έργα BRI στην Ευρώπη χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής και συμμορφώνονται πλήρως με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Στάναρι, μια μικρή πόλη στη βόρεια Βοσνία και Ερζεγοβίνη, φημίζεται για το θερμικό εργοστάσιο παραγωγής θερμότητας (Stanari TPP), το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με άνθρακα που κατασκευάστηκε από την Κίνα, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2016.

Το Στάναρι είναι πλούσιο σε λιγνίτη, έναν τύπο άνθρακα χαμηλής ποιότητας που εκπέμπει πολλούς ρύπους εάν καίγεται με συμβατικό τρόπο. Το 2016, η εταιρεία Dongfang Electric Corporation (DEC) της Κίνας παρουσίασε μια τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των εκπομπών στο εργοστάσιο.

Τώρα η παραγωγή εδώ είναι αποτελεσματική, δήλωσε ο Aleksandar Milic, τεχνικός διευθυντής του εργοστασίου, προσθέτοντας ότι για τον έλεγχο των εκπομπών διοξειδίου του θείου, οξειδίου του αζώτου και σκόνης, η λειτουργία πληροί ή και υπερβαίνει τα πρότυπα της ΕΕ.

Στην Κροατία, το έργο Peljesac Bridge έδειξε ότι μια σημαντική υποδομή μπορεί να έχει μικρή επίδραση στο τοπικό οικοσύστημα με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα. Οι κύριες περιβαλλοντικές προκλήσεις του έργου είναι η διατήρηση της τοπικής καλλιέργειας στρειδιών, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δελφίνια στα γύρω νερά από τους κατασκευαστικούς θορύβους.

Ο Νίλα Ορλάντιτς, ένας Κροάτης περιβαλλοντικός μηχανικός που εργάζεται σε αυτό το έργο, δήλωσε ότι οι μηχανικοί της China Road and Bridge Corporation (CRBC) κατάφεραν να έχουν μικρή μόνο επίδραση στις ροές του νερού όταν χτυπούν χαλύβδινους σωρούς στο βυθό, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ακύρωσης θορύβου προέρχεται από υποβρύχια για την προστασία των δελφινιών.

“Η κατασκευή της γέφυρας δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια καλλιέργεια στο Ston Bay, η οποία είναι γνωστή για την εκτροφή στρειδιών και την αναπαραγωγή λευκών ψαριών”, δήλωσε ο Ορλάντιτς.

ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Στην Ευρώπη, όπου οι κανονισμοί είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο, τα έργα BRI συμμορφώνονται πλήρως με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς πρακτικές.

Ο Lu Shengwei, εκπρόσωπος του CRBC, δήλωσε ότι η εταιρεία προσέλαβε κροατικές δικηγορικές εταιρείες και συμβουλευτικές εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν στους κανονισμούς της ΕΕ σχετικά με τα έργα υποδομής. “Περάσαμε εκατοντάδες ώρες μελετώντας τις λεπτομέρειες. Με βάση τις πλούσιες εμπειρίες μας σε υποδομές σε όλο τον κόσμο, έχουμε αυξήσει τα πρότυπα του έργου μας και τώρα όλα έχουν φτάσει τα πρότυπα της ΕΕ”, δήλωσε ο Λου.

Ο Κινέζος εργολάβος ανέθεσε στις τοπικές εποπτικές εταιρείες να επιβλέπουν τον ποιοτικό έλεγχο, την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και νομικά θέματα.

Ο Oleg Butkovic, υπουργός ναυτικών υποθέσεων, μεταφορών και υποδομών της Κροατίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το έργο συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί κατά την επίσκεψη του στον χώρο τον περασμένο μήνα.

Μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας, το TPP Stanari έχει γίνει εμβληματικό έργο για την πόλη. Θεωρείται επίσης ένα έργο ‘υπογραφής’ στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καθώς και του BRI.

Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας έβαλε τον Στάναρι στον χάρτη. Η επιχείρηση προσέλκυσε ομότιμες εταιρείες από περισσότερες από 30 χώρες για επίσκεψη, σύμφωνα με τον Hu Yang, διευθυντή λειτουργίας και συντήρησης της DEC στο έργο Stanari.

“Αναδεικνύουμε … τις δυνατότητες των κινεζικών εταιρειών στο σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση έργων σε μια αρένα υψηλότερου επιπέδου”, δήλωσε ο Hu Yang.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *