Το Hong Kong χαιρετίζει την έκθεση του ΔΝΤ που επιβεβαιώνει τη θέση του ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κόμβου

Η κυβέρνηση της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής του Hong Kong της Κίνας χαιρέτισε την Τετάρτη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που επιβεβαιώνει τη θέση του ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου με ανθεκτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, υγιείς μακροοικονομικές και προληπτικές πολιτικές και ισχυρές κανονιστικές ρυθμίσεις και εποπτικά πλαίσια.

Σύμφωνα με την έκθεση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, το ΔΝΤ επεσήμανε ότι οι αυστηρές δοκιμασίες άγχους έδειξαν ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα του Hong Kong παραμένει ανθεκτικό σε ακραία σενάρια.

Οι μακροοικονομικές και προληπτικές πολιτικές του Hong Kong του έδωσαν σημαντικά ρυθμιστικά μέσα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής επιβράδυνσης και των μελλοντικών κραδασμών και το συνδεδεμένο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών συνέχισε να υποστηρίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ανέφερε η έκθεση.

Υπάρχουν επίσης ισχυρά ρυθμιστικά και εποπτικά πλαίσια πολιτικής για την υποστήριξη της ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού τομέα και το θεσμικό πλαίσιο για την παρακολούθηση και την εποπτεία των συστημικών κινδύνων είναι καλά εδραιωμένο, σύμφωνα με την έκθεση.

Το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι το Hong KongHong Kong είναι ένα σημαντικό διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο με έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς τομείς στον κόσμο.

Η έκθεση ανέφερε στοιχεία ενεργητικού στο τραπεζικό σύστημα του Hong Kong ισοδύναμο με περίπου 9,5 φορές το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του (ΑΕΠ), τον υπό διαχείριση πλούτο 10 φορές το ΑΕγχΠ του το 2019, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στον κόσμο, έναν τομέα ασφάλισης ζωής επίσης μεταξύ του κόσμου μεγαλύτερη, και η μεγαλύτερη αγορά ανταλλαγής συναλλάγματος στην Ασία.

Ο Οικονομικός Γραμματέας της κυβέρνησης του Hong Kong Paul Chan είπε ότι η κυβέρνηση χαιρετίζει την έκθεση του ΔΝΤ.

“Η θετική εκτίμηση του χρηματοοικονομικού μας συστήματος είναι μια σαφής αναγνώριση των μακροχρόνιων προσπαθειών της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας”, είπε.

Ο Chan δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες για να ενισχύσει τα βασικά πλεονεκτήματα του Hong Kong, να παίξει πλήρως τα μοναδικά του πλεονεκτήματα και να εντοπίσει νέους τομείς ανάπτυξης για να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και ευημερία του.

Η αποστολή του ΔΝΤ επισκέφθηκε το Hong Kong τον Σεπτέμβριο του 2019 και διεξήγαγε μια εικονική αποστολή τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2021 για συζητήσεις με κυβερνητικές αρχές, χρηματοοικονομικές αρχές και παράγοντες της αγοράς. Η έκθεση εξετάστηκε και εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ στις 21 Μαΐου του τρέχοντος έτους.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *