Η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να αναλάβουν πρωτοποριακούς ρόλους στην παγκόσμια συνεργασία για το κλίμα

Σε όλη τη Γη, οι πολικοί παγετώνες λιώνουν με γρηγορότερο ρυθμό, τα συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα της θάλασσας διαβρώνουν τις ακτές και βυθίζονται νησίδες του Ειρηνικού, οι πυρκαγιές αυξάνονται όλο και περισσότερο και ένα πλήθος ειδών κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Υπό τέτοιες δυσμενείς συνθήκες, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και η Καγκελάριος της Γερμανία Angela Merkel θα πραγματοποιήσουν μια ψηφιακή συνάντηση την Παρασκευή για την κλιματική αλλαγή, η οποία μαρτυρεί μια κοινή αίσθηση επείγοντος και ευθύνης για την από κοινού αντιμετώπιση της κοινής υπαρξιακής απειλής της ανθρωπότητας.

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι και οι δύο σημαντικοί παράγοντες στην παγκόσμια σκηνή, έχοντας εκτεταμένα κοινά συμφέροντα και σταθερά θεμέλια για συνεργασία σε αυτό το θέμα. Θα έπρεπε και θα μπορούσαν έτσι να ενεργήσουν ως πρωτοπόροι στη συλλογική εκστρατεία στον κόσμο για να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί πλέον σημαντικό επίκεντρο της συνολικής συνεργασίας Κίνας-ΕΕ, αν και ξεκίνησε σχετικά αργά σε σύγκριση με άλλους τομείς όπως η οικονομία και το εμπόριο.

Προς το παρόν, το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες έχουν δημιουργήσει μια εταιρική σχέση για την κλιματική αλλαγή από το 2005. Τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία τους για το κλίμα σημείωσε σημαντική πρόοδο σε τομείς όπως οι καθαρές ενέργειες, οι τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα και η βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Έχουν επίσης δημιουργήσει μια σειρά μηχανισμών διαλόγου και διατηρούν την επικοινωνία σε διαφορετικά επίπεδα.

Η κλιματική συνεργασία έχει, επίσης, συμπεριληφθεί ως σημαντικό μέρος μιας επενδυτικής συνθήκης Κίνας-ΕΕ, καθώς οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν την επταετή διαδικασία διαπραγμάτευσης της συμφωνίας στα τέλη του περασμένου έτους.

Εξετάζοντας το μέλλον, η Κίνα και η ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν να ενισχύουν την από κοινού άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής και να σημειώσουν ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο σε περισσότερους τομείς.

Πρώτα απ ‘όλα, οι δύο πλευρές μπορούν να δημιουργήσουν στενότερους δεσμούς και να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, η οποία συνεπάγεται ισχυρότερη πολιτική βούληση υψηλού επιπέδου και στρατηγική συναίνεση από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Κατά τη διάρκεια προηγούμενων τηλεφωνικών συνομιλιών με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων της Merkel και το Macron, ο Xi έχει επανειλημμένα εκφράσει την προθυμία της Κίνας να συνεργαστεί με την ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας την ανάγκη για πράσινη ανάπτυξη και ζητώντας περισσότερους διαλόγους για το περιβάλλον και το κλίμα.

Η επερχόμενη τριμερής σύνοδος κορυφής για το κλίμα προσφέρει μια νέα ευκαιρία για το Πεκίνο και τις Βρυξέλλες να ανανεώσουν την αποφασιστικότητα τους, να προωθήσουν την πράσινη συνεργασία τους, και να οικοδομήσουν έναν καθαρότερο και πιο πράσινο κόσμο για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Είναι, επίσης, σημαντικό καθήκον για τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να διατηρούν το πνεύμα της πολυμέρειας και να βελτιώσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση για την αλλαγή του κλίματος στο πλαίσιο της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος.

Φέτος, θα παρουσιαστούν πολλές διεθνείς ευκαιρίες υψηλού προφίλ και παγκόσμιας συνεργασίας για το κλίμα: η 7η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση του Παγκόσμιου Συνεδρίου για τη Διατήρηση της Φύσης στη γαλλική πόλη της Μασσαλίας, η 15η συνάντηση της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβαση για τη βιολογική ποικιλότητα στην κινεζική πόλη Kunming τον Οκτώβριο και τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκόβη της Βρετανίας.

Το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες πρέπει να ενισχύσουν την αμοιβαία υποστήριξη και να συντονίσουν περαιτέρω τις θέσεις τους, ώστε να προωθήσουν μεγαλύτερη παγκόσμια συναίνεση σε αυτά τα μεγάλα γεγονότα.

Επίσης, καθώς η Κίνα, η ΕΕ και άλλοι υπογράφοντες τηρούν τη Συμφωνία του Παρισιού, είναι σημαντικό για όλα τα μέρη να αναγνωρίσουν και να ακολουθήσουν τις αρχές της ισότητας, των κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών και των αντίστοιχων δυνατοτήτων.

Όσον αφορά στην πραγματιστική συνεργασία, οι δύο πλευρές μπορούν να διερευνήσουν νέους τομείς όπως η κυκλική οικονομία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και η τεχνολογία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Επιπλέον, θα μπορούσαν εξίσου να βοηθήσουν στη διευκόλυνση μιας πράσινης παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη στον κόσμο μετά την πανδημία, θέτοντας πρότυπα για τις απαιτήσεις της πράσινης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος εμπορίας εκπομπών άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κλιματική αλλαγή είναι μια τόσο περίπλοκη παγκόσμια πρόκληση που καμία χώρα δεν μπορεί να την επιλύσει μόνη της, καθώς και ένα πρόβλημα που πιέζει τόσο πολύ που δεν μπορεί να υπάρξει καμιά καθυστέρηση στις σταθερές συνεργασίες.

Εφόσον, η Κίνα και η ΕΕ είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν, μπορούν πάντα να κάνουν μια θετική διαφορά για τη γενική ευημερία και τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της ανθρωπότητας πάνω στη Γη.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *