Ξεκινά δυναμικά η εκσυγχρονιστική πολιτική της Κίνας

Το κορυφαίο πολιτικό συμβουλευτικό σώμα της Κίνας ξεκίνησε την ετήσια σύνοδό του την Πέμπτη στο Πεκίνο, ξεκινώντας τη μεγάλη πολιτική σεζόν της χρονιάς που θα συγκεντρώσει τη δύναμη για την πλήρη οικοδόμηση μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping και άλλοι Κινέζοι ηγέτες παρακολούθησαν την εναρκτήρια συνάντηση της Μεγάλης Αίθουσας του Λαού.

“Αυτό το έτος σηματοδοτεί την 100ή επέτειο από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC), καθώς και την αφετηρία για ένα νέο ταξίδι για την πλήρη οικοδόμηση μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής Κίνας”, ο Wang Yang, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Κινέζων της Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης (CPPCC), είπε σε μια συγκέντρωση με περισσότερους από 2.000 πολιτικούς συμβούλους.

Ο Yang κάλεσε τους πολιτικούς συμβούλους να αφιερώσουν τη σοφία και τη δύναμή τους στην οικοδόμηση μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας.

Το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο (NPC), το κορυφαίο νομοθετικό σώμα της Κίνας, θα ξεκινήσει την ετήσια σύνοδο του την Παρασκευή. Οι διπλές συναντήσεις, γνωστές και ως «δύο συνόδους», θα καθορίσουν τη γενική εθνική ατζέντα για ολόκληρο το έτος και μετά.

Ο πρωθυπουργός Li Keqiang αναμένεται να εκδώσει μια έκθεση κυβερνητικής εργασίας, η οποία θα παρακολουθείται στενά καθώς η Κίνα έχει εμφανιστεί μεταξύ των πρώτων χωρών που συγκρατούν αποτελεσματικά την πανδημία COVID-19, ανοίγει ξανά την οικονομία με ασφάλεια και αποκαθιστά την οικονομική ανάπτυξη. Οι αναπτυξιακοί στόχοι και το σχέδιο της χώρας για το 2021 αναμένεται να αποκαλυφθούν στην έκθεση.

Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 2,3% σε ετήσια βάση και έφτασε τα 101,6 τρις γιουάν (περίπου 15,7 τρις δολάρια ΗΠΑ) το 2020. Ο Zhang Liqun, ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας Ανάπτυξης του Κρατικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η οικονομία της Κίνας είναι ανθεκτική, έχει δυνατότητες και θα διατηρήσει σταθερή ανάπτυξη το 2021.

Ο Yang, ωστόσο, σημείωσε ότι ο πρωταρχικός στόχος της οικονομικής ανάπτυξης δεν είναι να επιδιώξει αύξηση του ΑΕΠ, αλλά να αναπτύξει την ποιότητα και να διασφαλίσει την ευημερία των ανθρώπων.

Οι φετινές δύο συνεδρίες αναμένεται να συγκεντρώσουν περισσότερη προσοχή από το εσωτερικό και το εξωτερικό, καθώς οι νομοθέτες θα συζητήσουν ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της Κίνας τα επόμενα 5-15 χρόνια – το προσχέδιο του 14ου πενταετούς σχεδίου (2021-2025) με μακροχρόνιο εύρος στόχων έως το 2035.

“Οι φετινές δύο συνεδρίες δεν εξυπηρετούν μόνο το έργο για το 2021, αλλά και τους στόχους και τα καθήκοντα που έθεσε το 14ο Πενταετές Σχέδιο. Πρέπει να εκπληρώσουμε τη μεγάλη αποστολή της εποχής μας”, δήλωσε ο Bai Chongen, μέλος της Εθνικής Επιτροπής του CPPCC και πρύτανης της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Tsinghua.

Το προσχέδιο του έργου θα είναι στο προσκήνιο με τα περιεκτικά και στοχοθετημένα μέτρα που απηχούν τη νέα αναπτυξιακή φιλοσοφία της Κίνας, δήλωσε ο Xin Ming, καθηγητής στο Party School της Κεντρικής Επιτροπής του CPC (Εθνική Ακαδημία Διακυβέρνησης).

Θέματα όπως η οικονομική ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, η καινοτομία της τεχνολογίας της επιστήμης, η ζωτική ανάπτυξη της υπαίθρου και η οικολογική προστασία θα προσελκύσουν επίσης μεγάλη προσοχή, δήλωσε ο Xin, προσθέτοντας ότι το αναπτυξιακό πρότυπο “διπλής κυκλοφορίας” θα είναι ένα άλλο σημαντικό σημείο, στο οποίο οι εγχώριες και υπερπόντιες αγορές αλληλοενισχύονται, με την εγχώρια αγορά ως τον βασικό παράγοντα.

Το 14ο Πενταετές Σχέδιο θα αποσαφηνίσει περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα θα εφαρμόσει τη στρατηγική διπλής κυκλοφορίας και θα επιτύχει ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, λένε οι παρατηρητές, σημειώνοντας ότι η απελευθέρωση της εγχώριας ζήτησης είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ανάπτυξης της Κίνας, αλλά αυτό το νέο αναπτυξιακό πρότυπο δεν σημαίνει ότι η Κίνα θα επιβραδύνει το άνοιγμά της.

Η επιδίωξη της ανεξαρτησίας της Κίνας “δεν είναι ποτέ να κλείσει τις πόρτες της αλλά να δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης βασισμένο σε ένα ευρύτερο και υψηλότερο επίπεδο ανοίγματος”, εξήγησε ο Wang Yiming, μέλος της Εθνικής Επιτροπής του CPPCC.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Κίνα συνεργάστηκε ενεργά με άλλες χώρες και περιοχές. Υπέγραψε τη συμφωνία Περιφερειακής Συνολικής Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (RCEP) το Νοέμβριο και ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για την επενδυτική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο.

“Η οικονομία της Κίνας έχει ενσωματωθεί βαθιά στην παγκόσμια οικονομία. Καθώς η Κίνα εισέρχεται στο νέο στάδιο ανάπτυξης, οι δεσμοί της με την παγκόσμια οικονομία θα γίνουν ακόμη πιο στενοί”, δήλωσε ο Ji Zhiye, πρώην επικεφαλής των ινστιτούτων σύγχρονων διεθνών σχέσεων της Κίνας, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Εθνικής Επιτροπής CPPCC. Ο Ji είπε ότι οι διεθνείς πρωτεύουσες είναι αισιόδοξες για την κινεζική αγορά χάρη στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας και την οικονομική ανθεκτικότητα.

Οι δύο συνεδρίες, που επιστρέφουν στο παραδοσιακό πρόγραμμα του Μαρτίου, είναι μια ενσάρκωση της επιτυχίας της Κίνας στην αποτελεσματική συγκράτηση της επιδημίας COVID-19. Η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι η πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της Κίνας επιστρέφει στο φυσιολογικό, δημιουργώντας εμπιστοσύνη στον κόσμο εν μέσω της καταπολέμησης του ιού.

Ο Zhang Wenhong, επικεφαλής του Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων του Νοσοκομείου Huashan του Πανεπιστημίου Fudan με έδρα τη Σαγκάη, δήλωσε ότι αισιόδοξος ότι η Κίνα δεν θα έχει σημαντική αναβίωση COVID-19 φέτος χάρη στην εμπειρία της κατά της επιδημίας και στα ισχυρά μέτρα ελέγχου. Η προώθηση του εμβολιασμού σε ολόκληρη τη χώρα είναι το επίκεντρο του επόμενου σταδίου ελέγχου της επιδημίας, σύμφωνα με τον Zhang, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων κλινικής COVID-19 της Σαγκάης. Από τα τέλη Φεβρουαρίου, περισσότερες από 52 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 είχαν χορηγηθεί σε ολόκληρη την Κίνα.

Ο κόσμος σήμερα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο τεράστια γεγονότα μια πανδημία που εμφανίζεται κάθε αιώνα, και σημαντικές αλλαγές που δεν έχουν συμβεί ποτέ τα τελευταία εκατό χρόνια, φέρνοντας πολλούς κινδύνους και προκλήσεις για την Κίνα και το δρόμο της στο μέλλον.

Η εθνική ενότητα της Κίνας είναι η πιο σταθερή υποστήριξη για την αντιμετώπιση όλων των δυσκολιών και οι δύο αυτές συνεδρίες αποτελούν μια σημαντική πλατφόρμα για τη συγκέντρωση της δύναμης της χώρας, δήλωσε ο Luo Jie, αναπληρωτής του NPC και επικεφαλής του Νοσοκομείου Taihe στο Shiyan, στην επαρχία Hubei της κεντρικής Κίνας.

Ξεκινώντας το νέο ταξίδι, οι φετινές δύο συνεδρίες θα ενώσουν τους ανθρώπους στον κοινό τους αγώνα για ένα λαμπρό μέλλον με μεγάλες ευκαιρίες, δήλωσε ένας άλλος αναπληρωτής του NPC Cui Genliang.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *