Η ιστορική συμφωνία Κίνας-ΕΕ για την ονομασία προέλευσης ωφελεί και τις δύο πλευρές

Η έναρξη ισχύος μιας ιστορικής συμφωνίας για τις ονομασίες προέλευσης των αγροτικών προϊόντων μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις αρχές αυτού του μήνα ωφελεί τόσο τους Κινέζους όσο και τους καταναλωτές και τους παραγωγούς της ΕΕ, δήλωσε ο επικεφαλής ενός πορτογαλικού εμπορικού οργανισμού.

Η συμφωνία προστασίας της ονομασία προέλευσης έχει αποφέρει οφέλη τόσο στους Κινέζους όσο και στους Ευρωπαίους καταναλωτές, καθώς και στους αγρότες και τις εταιρείες που παράγουν προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, δήλωσε ο Luis Castro Henriques, πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Πορτογαλικού Οργανισμού Εμπορίου και Επενδύσεων.

Ως μέλος της ΕΕ, η Πορτογαλία “απολαμβάνει πολύ ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες,” επιτρέποντας “τις δικές της τεχνικές καλλιέργειας και παραγωγής”, δήλωσε ο Henriques σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Xinhua.

Η συμφωνία καλύπτει, στην πρώτη φάση, κρασιά από τις περιοχές Alentejo, Dao, Douro, Porto και τα λεγόμενα “Vinhos Verdes” (πράσινα κρασιά) που παράγονται στην Πορτογαλία, είπε.

Επίσης, καλύπτει μια ποικιλία αχλαδιών που ονομάζεται “Pera Rocha”, που καλλιεργείται γύρω από τη Λισαβόνα, πρωτεύουσα της χώρας.

«Η Πορτογαλία είναι μια μικρή χώρα σε σύγκριση με την ηπειρωτική διάσταση της Κίνας, γι ‘αυτό επέλεξε την παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων σε μικρότερη κλίμακα, αλλά πολύ εξειδικευμένη και διαφοροποιημένη από άποψη ποιότητας, όπου το επίπεδο ζήτησης από τον τελικό καταναλωτή είναι υψηλότερο”, είπε ο Henriques.

Τα πορτογαλικά αγροδιατροφικά προϊόντα έχουν “μοναδικά χαρακτηριστικά που αξίζουν να γίνουν γνωστά και να εκτιμηθούν από τον κινέζικο καταναλωτή”, είπε.

Από την άλλη πλευρά, είπε, “Κινέζικα προϊόντα που καλύπτονται από τη συμφωνία με την ΕΕ θα έχουν μεγαλύτερη αναγνώριση της γνησιότητας και της ποιότητας από καταναλωτές που βρίσκονται στην Πορτογαλία, εκτιμώντας έτσι το εμπόριο μεταξύ Πορτογαλίας και Κίνας.”

Το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Πορτογαλίας και Κίνας, σχετικά με τα προϊόντα διατροφής και τα ποτά, αυξήθηκε από 180,7 εκατ, ευρώ το 2016 σε 210,2 εκατ. ευρώ το 2020, σύμφωνα με τις πορτογαλικές αρχές.

Αυτό αποκαλύπτει την «αυξανόμενη σημασία που έχει αποκτήσει αυτός ο τομέας στις σχέσεις των δύο χωρών», δήλωσε ο Henriques.

Με τη σειρά τους, οι εξαγωγές πορτογαλικών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 38,8% τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω της εφαρμογής ενός υγειονομικού πρωτοκόλλου μεταξύ των τελωνείων της Κίνας και της Πορτογαλίας.

“Η κινεζική αγορά δείχνει μεγαλύτερη όρεξη για πορτογαλικό κρασί, είτε είναι κόκκινο, λευκό, πράσινο και ενισχυμένο, καθώς και μπύρα και οινοπνευματώδη ποτά, όπως τζιν, κεράσι και ποτό”, είπε.

Επίσης, τα πορτογαλικά προϊόντα αλιείας είναι πολύ καλά αποδεκτά στην Κίνα, όπως αστακός, καβούρια, εκτός από γαλακτοκομικά προϊόντα, ελαιόλαδο, καφές, σοκολάτες, χυμούς φρούτων και παραδοσιακά γλυκά.

“Στην Κίνα, οι τοπικοί εμπειρογνώμονες γνωρίζουν καλά την ποιότητα των πορτογαλικών προϊόντων”, είπε.

“Ελπίζουμε ότι η κινεζική αγορά θα γίνει όλο και περισσότερο κύρια αγορά για τα πορτογαλικά γεωργικά προϊόντα διατροφής, καθώς οι κινέζοι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα υψηλότερης ποιότητας και πιστεύουμε ότι η πορτογαλική προσφορά έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί σε αυτήν την αγορά”, είπε.

Όσον αφορά στις εμπορικές προοπτικές που ανοίγονται με αυτή τη συμφωνία, ο Henriques είπε ότι οι πορτογαλικές εταιρείες που εμπορεύονται προϊόντα με ονομασία προέλευσης θα είναι σε θέση να βλέπουν την κινεζική αγορά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θα προστατευθούν από τις αρμόδιες τοπικές αρχές, από πιθανές παραβιάσεις όσον αφορά στην πνευματική ιδιοκτησία και στον σφετερισμό της επωνυμίας τους. Θα επωφεληθούν επίσης από τη μεγαλύτερη αναγνώριση των προϊόντων και των επωνυμιών τους, τα οποία σίγουρα θα βοηθήσουν στην αύξηση του εμπορίου μεταξύ της ΕΕ Κίνα, “είπε.

Η συμφωνία για την ονομασία προέλευσης μεταξύ Κίνας και ΕΕ τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαρτίου.

Η ονομασία προέλευσης είναι μια ετικέτα που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της γεωγραφικής προέλευσης ενός προϊόντος και αποτελεί σημαντικό είδος δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με τη συμφωνία, 100 προϊόντα από κάθε πλευρά θα προστατεύονται, όπως ποτά, τσάι, τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα, που τέθηκαν υπό προστασία την ίδια μάλιστα ημέρα.

Ο δεύτερος κατάλογος με προϊόντα, που αποτελείται από 175 ετικέτες από κάθε πλευρά, πρόκειται να περάσει από διαδικασίες προστασίας εντός των επόμενων τεσσάρων ετών.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *