Ιστορική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Κίνας

Οι δύο χώρες υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία που απαιτεί μεγάλες κινεζικές επενδύσεις στο Ιράν ύψους 400 δις δολαρίων ΗΠΑ για πάνω από 25 χρόνια με αντάλλαγμα πετρέλαιο. Η συμφωνία μεταδόθηκε ζωντανά από την ιρανική κρατική τηλεόραση και η υπογραφή έγινε από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών των χωρών.

“Οι σχέσεις μας με το Ιράν δεν θα επηρεαστούν από την παρούσα κατάσταση, αλλά θα είναι μόνιμες και στρατηγικές”, δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων. “Το Ιράν αποφασίζει ανεξάρτητα για τις σχέσεις του με άλλες χώρες και δεν είναι σαν κάποιες άλλες χώρες που αλλάζουν την θέση τους με ένα τηλεφώνημα”, σχολίασε.

Η συμφωνία υπογράφηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του κινέζου υπουργού στην Τεχεράνη στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας. Οι δύο πλευρές είχαν επίσης συνομιλίες για τις διμερείς σχέσεις τους και για περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει κινεζικές επενδύσεις σε κομβικούς τομείς, όπως εκείνοι της ενέργειας και των υποδομών, Wang είχε συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο Hassan Rouhani.

Η Κίνα, ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους του Ιράν και επί μακρόν σύμμαχός του, συμφώνησε το 2016 να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις σε πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία.

Το υπουργείο Εμπορίου της ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το Πεκίνο θα προσπαθήσει να περιφρουρήσει την ιρανική πυρηνική συμφωνία του 2015 και να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα των σινο-ιρανικών σχέσεων.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *