Ενίσχυση της συνεργασίας Κίνας με ΗΑΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi πραγματοποίησε την Κυριακή συνάντηση με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Σεϊχη Abdullah bin Zayed al-Nahyan, κατά την οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Σημειώνοντας ότι οι δύο λαοί είναι «καλοί φίλοι, καλοί εταίροι και καλοί αδελφοί», ο Wang τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΑΕ βασίζονται σε υψηλό επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και βαθιά ριζωμένη παραδοσιακή φιλία. Η ισχυρή φιλία και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των αρχηγών των δύο κρατών παρέχουν μια σταθερή εγγύηση για τη συνεχή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΑΕ.

Η Κίνα υποστηρίζει τα ΗΑΕ για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και σταθερότητας τους, χαράσσοντας ανεξάρτητα μια πορεία ανάπτυξης σύμφωνα με τις δικές της εθνικές συνθήκες, καταπολεμώντας τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, και διαδραματίζοντας θετικό ρόλο στις διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις, δήλωσε ο Wang.

Είπε, επίσης, ότι η Κίνα εκτιμά την ισχυρή υποστήριξη των ΗΑΕ στα θέματα που αφορούν τα βασικά συμφέροντα της χώρας.

Η φάση 3 του εμβολίου COVID-19, που πραγματοποιήθηκε από κοινού από την Κίνα και τα ΗΑΕ, έχει δημιουργήσει ρεκόρ για πολυεθνικές και μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές και συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας κατά των κοροναϊών, των Κινέζων, δήλωσε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι διατεθειμένη να καινοτομεί συνεχώς τα μοντέλα της έρευνας της και να επεκτείνει το πεδίο συνεργασίας με τα ΗΑΕ.

Ο Wang είπε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τα ΗΑΕ για να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα της Πρωτοβουλίας Belt and Road και του 50ετούς εθνικού σχεδίου ανάπτυξης των ΗΑΕ, να επεκτείνει την αμοιβαία και επωφελή συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υψηλές και νέες τεχνολογίες, η χρηματοδότηση και οι επενδύσεις ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν στόχο να προωθήσουν από κοινού τη διεθνή και αμοιβαία αναγνώριση του κώδικα υγείας.

Οι δύο πλευρές πρέπει, επίσης, να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, δήλωσε ο Wang, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα προσφέρει πλήρη υποστήριξη στα ΗΑΕ για να φιλοξενήσει την “Παγκόσμια Έκθεση” στο Ντουμπάι και θα συνεργαστεί με όλα τα μέρη για να εξασφαλίσει την επιτυχία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2022 του Πεκίνου.

Ο Wang είπε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με τα ΗΑΕ σε πολυμερείς θεσμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, να διαφυλάξει από κοινού την πραγματική πολυμέρεια, να προωθήσει τον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων, να υποστηρίξει την πολυμορφία των πολιτισμών, να παίξει κεντρικό ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη και να υπερασπιστεί την αρχή του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

Η Κίνα και τα αραβικά κράτη κατέληξαν σε συμφωνία για την από κοινού πρόταση πρωτοβουλίας συνεργασίας για την ασφάλεια των δεδομένων, υποδεικνύοντας ότι και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση των κανόνων της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας, δήλωσε ο κινέζος διπλωμάτης.

Η Κίνα έχει υποβάλει μια πρωτοβουλία πέντε σημείων για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και ελπίζει ότι οι περιφερειακές χώρες θα διατηρήσουν το πνεύμα της ανεξαρτησίας, και θα διερευνήσουν ένα πλαίσιο ασφάλειας που θα ικανοποιεί τις περιφερειακές ανάγκες και βρήσκοντας μια αναπτυξιακή πορεία που να ταιριάζει στις εθνικές τους συνθήκες, πρόσθεσε ο Wang.

Από την πλευρά του, ο Σεϊχης Abdullah bin Zayed al-Nahyan τόνισε ότι ο κινεζικός λαός πρέπει να είναι περήφανος για τα αξιοσημείωτα αναπτυξιακά επιτεύγματα της Κίνας και την επιτυχία του στη συγκράτηση της πανδημίας COVID-19, προσθέτοντας ότι τα ΗΑΕ είναι επίσης περήφανα που έχουν έναν τόσο στρατηγικό εταίρο όπως η Κίνα.

Εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΑΕ στην πολιτική της Κίνας, τις προσπάθειες της Κίνας να διαφυλάξει την ποικιλομορφία των παγκόσμιων πολιτισμών και τον ηγετικό ρόλο της χώρας στην προώθηση της παγκόσμιας κοινής ανάπτυξης.

Τα ΗΑΕ ελπίζουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους με την Κίνα σε τομείς όπως η υγεία, η γεωργία, η επιστήμη η τεχνολογία, η αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος και η αποτροπή της απερήμωσης για την επίτευξη αμοιβαίων επωφελών αποτελεσμάτων, δήλωσε ο διπλωμάτης των ΗΑΕ.

Είπε ότι τα ΗΑΕ είναι πρόθυμα να συνεργαστούν με την Κίνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και ιδίως για να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες στον τομέα της απο-ριζοσπαστικοποίησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

Ο Σεϊχης Abdullah εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα συντονιστούν περαιτέρω και θα συνεργαστούν στις υποθέσεις του ΟΗΕ. Είπε ότι τα ΗΑΕ εκτιμούν την ενεργό συμμετοχή της Κίνας στη διοργάνωσης της “Παγκόσμιας Έκθεσης” στο Ντουμπάι και υποστηρίζει την Κίνα στη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2022 στο Πεκίνο.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης σε βάθος απόψεις για διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε μια αρχική συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση του υγειονομικού κώδικα. Μετά τις συνομιλίες, οι δύο υπουργοί έλαβαν μέρος σε μια διαδικτυακή τελετή για την έναρξη μιας κοινής γραμμής παραγωγής εμφιάλωσης υγρού εμβολίου.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *