Αρχαιολόγοι στην Κίνα ανακάλυψαν χρυσή μάσκα 3.000 ετών

Μια χρυσή μάσκα μαζί με μια μεγάλη συλλογή αντικειμένων, ηλικίας 3.000 ετών, βρέθηκαν σε αρχαιολογικό χώρο στην επαρχία Sichuan της Κίνας.

Η τελετουργική μάσκα, βάρους 280 γραμμαρίων, εκτιμάται ότι κατασκευάζεται από 84% χρυσό και είναι ένα από τα 500 αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε έξι λάκκους θυσιαστηρίων, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας. Τα ευρήματα βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Sanxingdui, περιοχή όπου άκμασε ένας σημαντικός πολιτισμός την εποχή του Χαλκού. Οι ειδικοί λένε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να παράσχει νέες πληροφορίες για την αρχαία πολιτεία Shu, η οποία κυβέρνησε την περιοχή πριν από το 316 π.Χ.

Εκτός από τη χρυσή μάσκα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χρυσά φύλλα και αντικείμενα από μπρούτζο, ελεφαντόδοντο, νεφρίτη και οστά. Οι έξι λάκκοι, από τους οποίους ο μεγαλύτερος έχει μήκος 19 τετραγωνικά μέτρα, φανέρωσαν, επίσης, ένα ξύλινο κιβώτιο, το οποίο δεν έχει ανοιχτεί ακόμη και ένα χάλκινο δοχείο διακοσμημένο με ένα μοτίβο κουκουβάγιας.

Αλλά η μυστηριώδης μάσκα με μισό πρόσωπο έχει δημιουργήσει επίσης ένα δημοφιλές βίντεο και διάφορα αφιερώματα στα κοινωνικά μέσα. Μόλις ανακοινώθηκε η τελευταία παρτίδα ανακαλύψεων το Σάββατο, οι χρήστες της πλατφόρμας μικρομπλοκαρίσματος Weibo άρχισαν να φτιάχνουν φωτογραφίες που τοποθετούν τη μάσκα στα πρόσωπα των φιγούρων της ποπ κουλτούρας.

Το hashtag “Διαγωνισμός επεξεργασίας φωτογραφιών χρυσής μάσκας Sanxingdui” έχει προβληθεί σχεδόν 4 εκατομμύρια φορές και έχει δημιουργήσει πολλές δημοσιεύσεις καθώς οι netizens επαίνεσαν την “εκπληκτική” και “όμορφη” μάσκα.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *