Ψηφιακό νόμισμα εκδίδεται για να αυξήσει την κατανάλωση του Spring Festival

Αρκετές πόλεις της Κίνας χρησιμοποιούν ψηφιακό renminbi (RMB) για να αυξήσουν την κατανάλωση κατά τη διάρκεια του επερχόμενου εαρινού φεστιβάλ και να προωθήσουν τη χρήση της νέας αυτής μορφής νομίσματος.

Το Πεκίνο θα διανείμει 10 εκατομ. γιουάν (περίπου 1,55 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) ψηφιακού νομίσματος σε εγγεγραμμένους κατοίκους μέσω λοταρίας σε εικονικούς κόκκινους φακέλους, αξίας 200 γιουάν το καθένα.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των νομισμάτων θα μπορούν να ξοδέψουν το ηλεκτρονικό χρήμα από τις 10 – 17 Φεβρουαρίου σε επιλεγμένα διαδικτυακά καταστήματα αλλά και σε φυσικά καταστήματα, αγοράζοντας ρούχα και παπούτσια, εισητήρια σε κινηματογράφους, διαμονή σε ξενοδοχεία και άλλες υπηρεσίες, δήλωσε το Σάββατο η δημοτική οικονομική εποπτική αρχή.

Η κατανάλωση χρησιμοποιώντας το ψηφιακό νόμισμα ενθαρρύνεται ιδιαίτερα στις χειμερινές αθλητικές δραστηριότητες καθώς η πόλη ετοιμάζεται για πιλοτική χρήση της νέας μορφής νομίσματος κατά τους προσεχείς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2022.

Αφού άκουσε τα νέα, ο Wang Yiliang, 35 ετών, εγγράφηκε για να χρησιμοποιήσει το ψηφιακό χρήμα στην εφαρμογή JD.com την Κυριακή το πρωί. “Είναι η πρώτη φορά που άκουσα για το ηλεκτρονικό νόμισμα. Είναι μια νέα εμπειρία”, δήλωσε ο Wang, υπάλληλος σε μια εταιρεία πληροφορικής στην περιοχή Haidian του Πεκίνου, ελπίζοντας ότι θα συμπεριληφθούν περισσότερα καταστήματα στις λίστες που θα δέχονται το εικονικό RMB.

Η πόλη Suzhou, της επαρχίας Jiangsu της ανατολικής Κίνας, θα εκδώσει επίσης 30 εκατομ. γιουάν ηλεκτρονικού νομίσματος, τα οποία μπορούν να δαπανηθούν από τις 10 – 26 Φεβρουαρίου τόσο σε απευθείας σύνδεση όσο και εκτός σύνδεσης με συγκεκριμένα καταστήματα.

Στην επαρχία Guangdong της νότιας Κίνας, η γρήγορα αναπτυσσόμενη πόλη του Shenzhen έχει διανείμει ψηφιακό νόμισμα αξίας 50 εκατομ. γιουάν σε τρεις παρτίδες από τον Οκτώβριο του 2020. Η τελευταία παρτίδα, συνολικού ύψους 20 εκατομ. γιουάν, εκδόθηκε στα τέλη Ιανουαρίου με τη μορφή “κόκκινων φακέλων” για όσους θα έμεναν στην πόλη κατά τη διάρκεια του εαρινού φεστιβάλ, το οποίο πέφτει στις 12 Φεβρουαρίου φέτος.

Η Κίνα ξεκίνησε την πιλοτική εφαρμογή ψηφιακού νομίσματος σε ορισμένες επιλεγμένες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα πέρυσι. Σύμφωνα με εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Εμπορίου τον περασμένο Αύγουστο, το ηλεκτρονικό νόμισμα δοκιμάστηκε στην περιοχή Πεκίνο-Τιαντζίν-Χεμπέι, στο Δέλτα του ποταμού Yangtze, στην Περιοχή Γκουανγκντόνγκ-Χονγκ Κονγκ-Μακάο και σε ορισμένες επιλέξιμες τοποθεσίες στη μεσοδυτική Κίνα.

Οι πόλεις Shenzhen, Chengdu και Suzhou καθώς και η Νέα Περιοχή Xiong’an, βοηθούν στην πιλοτική λειτουργία, η οποία, κατά περίπτωση, θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Κίνας, ανέφερε η εγκύκλιος.

Φέτος, το ψηφιακό νόμισμα έχει γίνει βασικό θέμα στις συνεδριάσεις νομοθετικών και πολιτικών συμβουλών σε επαρχιακό επίπεδο. Το Πεκίνο, η Σαγκάη και το Guangdong σχεδιάζουν να προωθήσουν πιλοτικές εφαρμογές ψηφιακού νομίσματος στις εκθέσεις εργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Καταβάλλονται προσπάθειες για να συμπεριληφθούν περισσότερα άτομα σε αυτήν την ταχέως αναπτυσσόμενη ψηφιακή εποχή, καθιστώντας την καθημερινή ζωή ευκολότερη και τις ψηφιακές πληρωμές πιο ασφαλείς.

Η σημασία του εικονικού RMB όχι μόνο έγκειται στην ψηφιοποίηση του νομίσματος, αλλά φέρει επίσης την ιστορική ευθύνη να οδηγήσει την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και του οικονομικού οικοσυστήματος με την καινοτομία της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, δήλωσε ο Lai Mingyong, αντιπρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής διάσκεψης του Hunan, της Συμβουλευτικής Πολιτικής του Κινεζικού Λαού, που αποτελεί το επαρχιακό πολιτικό συμβουλευτικό όργανο.

Σε αντίθεση με τις πλατφόρμες πληρωμής εκτός τραπεζών, όπως η Alipay και η WeChat Pay, οι οποίες απαιτούν από τους χρήστες να συνδέσουν τραπεζικούς λογαριασμούς, ένα ψηφιακό πορτοφόλι με την κατάθεση σε ηλεκτρονικό νόμισμα θα μπορούσε να ανοίξει με οποιαδήποτε μοναδική προσωπική ταυτότητα, όπως άδεια οδήγησης ή αριθμό κινητού τηλεφώνου, δήλωσε ο Dong Ο Ximiao, ερευνητής στο think-tank της Ασιατικής Ένωσης Χρηματοοικονομικής Συνεργασίας.

Είναι πολύ πιο εύκολο να ανοίξετε ένα ψηφιακό πορτοφόλι από έναν τραπεζικό λογαριασμό, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθυσμός της Κίνας που δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό θα μπορούσε ενδεχομένως να επωφεληθεί από αυτό και τελικά να αγκαλιάσει τον ψηφιακό κόσμο, δήλωσε ο Dong.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *