Economic Watch: Ως ο μεγαλύτερος αποδέκτης ξένων επενδύσεων, η Κίνα βελτιώνει το επιχειρηματικό κλίμα για τους επενδυτές

Υπερβαίνοντας τις προκλήσεις που έφερε η επιδημία COVID-19 και η παγκόσμια οικονομική ύφεση, η Κίνα έγινε ο κορυφαίος προορισμός στον κόσμο για νέες άμεσες ξένες επενδύσεις, FDI, πέρυσι και εισήγαγε μια σειρά πολιτικών για την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος.

Η χώρα υπερέβει την παγκόσμια πτωτική τάση και σημείωσε αύξηση 4% στις εισροές, ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον μεγαλύτερο αποδέκτη το 2020, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη.

Στην ανάλυση, οι βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας σημείωσαν αύξηση 11%, ενώ οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές, κυρίως στην τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών, αυξήθηκαν κατά 54%, σύμφωνα με την έκθεση. Ανέφερε ότι η επιστροφή στη θετική αύξηση του ΑΕΠ και τα στοχευμένα προγράμματα διευκόλυνσης επενδύσεων της κινεζικής κυβέρνησης βοήθησαν στη σταθεροποίηση των επενδύσεων μετά το πρώιμο κλείσιμο.

Η Κίνα ήταν πιθανότατα η μόνη μεγάλη οικονομία που σημείωσε ανάπτυξη το 2020, με το ΑΕΠ της να επεκτείνεται 2,3% σε ετήσια βάση και να υπερβαίνει το όριο των 100 τρις γιουάν (περίπου 15,4 τις δολάρια ΗΠΑ) για πρώτη φορά.

Σε μια προσπάθεια προώθησης των πολυμερών συναλλαγών, η χώρα ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις επενδυτικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο και υπέγραψε την Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Εταιρική Σχέση, το μεγαλύτερο εμπορικό σύμφωνο στον κόσμο, το Νοέμβριο.

Καθώς η οικονομία της διατηρεί δυναμική ανάκαμψης, η χώρα στοχεύει να προσελκύσει ξένους επενδυτές φέτος ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις σε περισσότερες βιομηχανίες, συντομεύοντας αρνητικούς καταλόγους για ξένες επενδύσεις και επεκτείνοντας περαιτέρω το δίκτυο ελεύθερων συναλλαγών.

Την Τετάρτη, θα τεθεί σε ισχύ ένας αναθεωρημένος κατάλογος βιομηχανιών που θα ορίζει περισσότερους τομείς που ενθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις. Η νέα έκδοση έχει 127 ακόμη καταχωρήσεις στη λίστα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου (MOC).

Για να ανοίξει περαιτέρω την αγορά της, η Κίνα παρουσίασε νέους, συντομευμένους αρνητικούς καταλόγους για ξένες επενδύσεις στα τέλη Ιουνίου του περασμένου έτους και ο αριθμός τομέων που είναι εκτός ορίου για ξένους επενδυτές μειώθηκε σε 33 από 40 το 2019.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα είναι πρόθυμη να υπογράψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και να προωθήσει την ελευθέρωση και τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων με περισσότερους εταίρους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του MOC, Gao Feng, σε ενημέρωση Τύπου την περασμένη εβδομάδα.

Είπε ότι η χώρα θα επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών Κίνας-Ιαπωνίας-Δημοκρατίας της Κορέας, θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις του Συμβουλίου Συνεργασίας Κίνας-Κόλπου, Κίνας-Νορβηγίας και Κίνας-Ισραήλ και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία με διευρωπαϊκή εταιρική σχέση.

Ο Gao Feng είπε ότι η Κίνα θα διερευνήσει ενεργά κανόνες ελεύθερου εμπορίου που συμμορφώνονται με τους ισχύοντες διεθνείς κανόνες και θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της χώρας για μεταρρύθμιση και ανάπτυξη.

Η χώρα θα αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό αγαθών μηδενικών τιμολογίων για εμπορία, θα διευκολύνει την πρόσβαση στην αγορά για το εμπόριο και τις επενδύσεις υπηρεσιών και θα συμμετάσχει ενεργά σε διαπραγματεύσεις για τους κανόνες εμπορίου σε νέους τομείς όπως η ψηφιακή οικονομία και η προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον Gao.

Οι ξένοι επενδυτές παρέμειναν ανθεκτικοί, αισιόδοξοι και αφοσιωμένοι στην αγορά της Κίνας. Το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα δήλωσε σε μια πρόσφατη έρευνα ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας μεταξύ των βρετανικών εταιρειών.

Η έρευνα τονίζει ότι το 82% των εταιρειών αναφέρουν το δυναμικό της αγοράς ως λόγο αύξησης των επενδύσεων το 2021 και οι εταιρείες αναμένουν να επεκτείνουν τα γραφεία τους στην Κίνα κατά μέσο όρο με 13 άτομα.

Η Κίνα παραμένει μια αγορά προτεραιότητας για τα παγκόσμια επενδυτικά σχέδια της πλειονότητας των βρετανικών εταιρειών, σύμφωνα με την έρευνα, προσθέτοντας ότι πολύ λίγες εταιρείες έχουν λάβει μέτρα για τη μετεγκατάσταση των αλυσίδων εφοδιασμού τους από την Κίνα.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *