Το Λάος θα εξάγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στο Βιετνάμ

Το Βιετνάμ σχεδιάζει να εισαγάγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από το Λάος για να αντιμετωπίσει τις προβλεπόμενες ελλείψεις ενέργειας, ανέφεραν τοπικά μέσα του Λάος.

Το Βιετνάμ αγοράζει ηλεκτρισμό από ενεργειακά εργοστάσια που κατασκευάστηκαν από επενδυτές από το Λάος και απο το Βιετνάμ, ανέφερε την Πέμπτη η τοπική εφημερίδα Vientiane Times, τόνισε ο υφυπουργός Ενέργειας και Ορυχείων Νταβόνγκ Φονέκεο.

“Από τώρα έως το 2025, το Βιετνάμ θα αγοράσει 3.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας από το Λάος στην τιμή των 6,95 σεντ ΗΠΑ ανά kWh. Αναμένεται ότι η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που πωλείται στο Βιετνάμ θα αυξηθεί σε 5.000 MW μεταξύ 2026 και 2030, με την τιμή να εναπροσδιορίζεται”, είπε.

Ο Νταβόνγκ τόνισε ότι το Λάος έχει τεράστια δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από υδροηλεκτρικά, ηλιακά και αιολικά εργοστάσια προς πώληση στο Βιετνάμ και την Καμπότζη.

Το Λάος διαθέτει σήμερα 78 μονάδες υδροηλεκτρικής ενέργειας με συνδυασμένη εγκατεστημένη ισχύ 9,972 MW σε λειτουργία, κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες εγχώριας κατανάλωσης. Υπάρχει επίσης ένας σταθμός παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, τέσσερις μονάδες βιομάζας και έξι μονάδες ηλιακής ενέργειας.

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένας από τις κύριες πηγές εισοδήματος του Λάος, ιδίως μέσω πωλήσεων στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Καμπότζη και τη Μιανμάρ.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο Λάος αυξήθηκε σημαντικά το 2019 λόγω της αύξησης του πληθυσμού και του αυξανόμενου αριθμού εργοστασίων, σύμφωνα με την έκθεση.

Το 2019, η εγχώρια κατανάλωση ήταν 1.222 MW και το Υπουργείο Ενέργειας και Ορυχείων του Λάος δήλωσε ότι η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί στα 1.800 MW μεταξύ 2020 και 2025.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *