Το RCEP, η ΣΕΣ Καμπότζης-Κίνας ενισχύουν το εμπόριο και τις επενδύσεις της Καμπότζης

Η συμφωνία Περιφερειακής Συνολικής Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (RCEP) και η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Καμπότζης-Κίνας (CCFTA) ενίσχυσαν το εμπόριο και τις επενδύσεις της Καμπότζης, δήλωσε περιφερειακός εμπειρογνώμονας την Πέμπτη.

Ο Hoe Ee Khor, επικεφαλής οικονομολόγος του ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) +3 Macroeconomic Research Office (AMRO), δήλωσε στο πλαίσιο του RCEP, η μείωση των δασμών και των μη δασμολογικών φραγμών διευκόλυνε την πρόσβαση των προϊόντων της Καμπότζης σε μεγαλύτερες αγορές .

«Το RCEP βοήθησε στην ενίσχυση της διαφοροποίησης των εξαγωγών στην Καμπότζη», είπε στο Xinhua σε ένα email. «Βασικοί εξαγωγικοί τομείς της Καμπότζης, όπως τα ενδύματα και τα γεωργικά προϊόντα, επωφελήθηκαν από τη βελτιωμένη πρόσβαση στην αγορά και την ανταγωνιστική τιμολόγηση λόγω των δασμολογικών μειώσεων στο πλαίσιο του RCEP».

Ο Χορ είπε ότι οι εξαγωγές ρούχων, υποδημάτων και τσαντών, αγροτικών προϊόντων, καθώς και ανταλλακτικών οχημάτων από την Καμπότζη στην περιοχή RCEP έχουν αυξηθεί.

Η Καμπότζη εξήγαγε προϊόντα αξίας 3,36 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στις χώρες του RCEP κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας αύξηση 16,2% από 2,89 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Το RCEP που τίθεται σε ισχύ το 2022, περιλαμβάνει 15 χώρες Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων 10 κρατών μελών της ASEAN — Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ — και τους πέντε εμπορικούς τους εταίρους, συγκεκριμένα Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Μιλώντας για τη CCFTA, ο Khor είπε, παρόμοια με το RCEP, η CCFTA έχει παραχωρήσει στα προϊόντα της Καμπότζης περισσότερη και ευκολότερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά.

«Οι εξαγωγές ανταλλακτικών οχημάτων, ποδηλάτων και ειδών ξύλου στην Κίνα σημείωσαν σημαντική άνοδο», είπε.

«Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές από την Κίνα, όπως μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα και λεωφορεία, γνώρισαν σημαντική ανάπτυξη, παρέχοντας στους κατοίκους της Καμπότζης περισσότερες επιλογές διαρκών καταναλωτικών αγαθών», πρόσθεσε.

Η Khor παρατήρησε επίσης περισσότερες εισαγωγές ηλεκτρονικού εξοπλισμού και υλικών ηλιακών πάνελ από την Κίνα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην κατασκευή άλλων προϊόντων και στη συνέχεια εξάγονται σε άλλες αγορές.

«Από αυτή την άποψη, η CCFTA συμβάλλει επίσης στη διαφοροποίηση της μεταποίησης στην Καμπότζη», είπε.

Πρόσθεσε ότι η CCFTA συνέβαλε επίσης στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων από την Κίνα στην Καμπότζη.

Ο οικονομολόγος είπε ότι τόσο το RCEP όσο και η CCFTA θα ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη της Καμπότζης, η οποία προβλέπεται σε 5,6 τοις εκατό το 2024, τοποθετώντας το βασίλειο μεταξύ των χωρών με την ταχύτερη ανάπτυξη στην περιοχή.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *