Οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο βλέπουν ευκαιρίες στην οικονομική εξέλιξη της Κίνας

Σε μια εποχή γεμάτη με τρομερές παγκόσμιες προκλήσεις, η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα της οικονομίας της Κίνας και τα συλλογικά επιτεύγματα που σημειώθηκαν σε όλες τις ασιατικές οικονομίες έχουν τραβήξει την παγκόσμια προσοχή κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης ετήσιας διάσκεψης Boao Forum for Asia (BFA) 2024 που πραγματοποιήθηκε στο Boao, μια παραθεριστική πόλη της Κίνας. νοτιότερη νησιωτική επαρχία του Hainan.

Με συμμετέχοντες από περισσότερες από 60 χώρες και περιοχές, καθώς και έντονη παρατήρηση από ειδικούς σε όλο τον κόσμο, το φόρουμ, που διήρκησε από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου, έχει δει μια αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις κοινές ευκαιρίες που προσφέρει η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και η υψηλής ποιότητας ανάπτυξή της.

«Η Κίνα έχει επικεντρωθεί σε υψηλότερη ποιότητα παρά σε μεγαλύτερη ποσότητα για πολλά χρόνια», δήλωσε στο Xinhua ο Ben Simpfendorfer, συνεργάτης στην κορυφαία διεθνή εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Oliver Wyman, στο περιθώριο της εκδήλωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ως παγκόσμιος κόμβος παραγωγής, η οικονομία της Κίνας έχει μεγάλη σημασία για την υπόλοιπη περιοχή, είπε ο Ben, σημειώνοντας ότι τα οφέλη από τις επενδύσεις στην καινοτομία είναι ήδη εμφανή μέσω των αυξημένων εξαγωγών της Κίνας σε νέα ενεργειακά οχήματα, μεταξύ άλλων.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε την ανάπτυξη με γνώμονα την καινοτομία παγκοσμίως, πρέπει να αναπτύξουμε νέες καθαρές τεχνολογίες για να υποστηρίξουμε τη μετάβαση ή να υποστηρίξουμε την κλιματική μετάβαση», είπε ο Ben, τονίζοντας τον ρόλο της Κίνας ως παγκόσμιου κόμβου καινοτομίας για καθαρή τεχνολογία.

«Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας είναι ένα όφελος όχι μόνο για την ίδια την Κίνα αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα για τις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες», είπε ο Kin Phea, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Καμπότζης, δεξαμενής σκέψης υπό τη Βασιλική Ακαδημία της Καμπότζης, στο Xinhua πριν από την BFA.

«Ως παγκόσμιος κόμβος παραγωγής και σταθεροποιητής των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας είναι απαραίτητη για να συμβάλει στην τόνωση (της) παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Phea.

Η επίτευξη προόδου σε νέες ποιοτικές παραγωγικές δυνάμεις, οι οποίες διαθέτουν υψηλή τεχνολογία, υψηλή απόδοση και υψηλή ποιότητα, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Κίνας φέτος, κάτι που σύμφωνα με τον Phea ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την ταχέως εξελισσόμενη ψηφιακή εποχή.

«Η σημασία του συνεπάγεται σημαντική αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας», είπε ο Phea, σημειώνοντας ότι «οι νέες τεχνολογίες, οι βιομηχανίες και τα επιχειρηματικά μοντέλα όχι μόνο θα φέρουν νέες ευκαιρίες και μετασχηματισμούς για την αναμόρφωση της οικονομίας της Κίνας, αλλά θα έχουν επίσης ευρύτερο αντίκτυπο στο οικονομικό τοπίο της την περιοχή της Ασίας».

Ο Ip Kuai Peng, προπρύτανη του City University of Macao, είπε στο Xinhua ότι οι νέες ποιοτικές παραγωγικές δυνάμεις «θα οδηγήσουν την κινεζική οικονομία και ολόκληρη την περιοχή της Ασίας προς μια πιο αποτελεσματική, έξυπνη, πράσινη και ανοιχτή κατεύθυνση, την προώθηση των οικονομικών διαρθρωτικών προσαρμογών και της τεχνολογικής καινοτομίας σε διάφορες χώρες και την επίτευξη βιώσιμης και υψηλής ποιότητας οικονομικής ανάπτυξης».

Σχετικά με την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) που προτείνει η Κίνα, ο Zafar Uddin Mahmood, σύμβουλος πολιτικής του γενικού γραμματέα της BFA, μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία με άλλους συμμετέχοντες και συμμετέχοντες την Τετάρτη. Ως Πακιστανός, είναι εξοικειωμένος με τη συμμετοχή του Πακιστάν στη συνεργασία Belt and Road με την Κίνα, η οποία έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη των τομέων ενέργειας και μεταφορών του Πακιστάν.

«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι εν μέσω τέτοιας ταχείας προόδου, η Κίνα καταφέρνει να δώσει προτεραιότητα στις πράσινες πρωτοβουλίες, την καινοτομία και την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας», δήλωσε ο Mahmood.

Με σταθερή διψήφια ανάπτυξη στις επενδύσεις Ε&Α, η καινοτομία στην Κίνα βρίσκεται σε άνοδο. Ο κλάδος υψηλής τεχνολογίας της Κίνας μπορεί να υπερηφανεύεται για περίπου 400.000 επιχειρήσεις, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις εταιρείες μονόκερων.

«Η καινοτομία και ανάπτυξη της Κίνας στην επιστήμη και την τεχνολογία όχι μόνο επιταχύνει τον οικονομικό μετασχηματισμό της Κίνας, επιταχύνει την ανάπτυξη νέων ποιοτικών παραγωγικών δυνάμεων, βελτιστοποιεί και ενισχύει τη θέση της Κίνας στην παγκόσμια βιομηχανική αλυσίδα και αλυσίδα αξίας, αλλά προάγει επίσης την παγκόσμια επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη», είπε ο Koh King Kee, πρόεδρος του Center for New Inclusive Asia, μιας μη κυβερνητικής δεξαμενής σκέψης της Μαλαισίας.

«Μέσα από τη βελτιστοποίηση της βιομηχανικής αλυσίδας, η μεταποιητική βιομηχανία της Κίνας έχει μετατραπεί από χαμηλής ποιότητας σε high-end, προώθησε την προσαρμογή και την αναβάθμιση της παγκόσμιας βιομηχανικής δομής, επιτάχυνε την παγκόσμια διαδικασία ψηφιοποίησης και βοήθησε στον περιορισμό του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών και ανεπτυγμένες οικονομίες», πρόσθεσε.

Με θέμα «Ασία και ο κόσμος: Κοινές προκλήσεις, κοινές ευθύνες», το φετινό BFA ελπίζει να συγκεντρώσει τη σοφία όλων των μερών και τη δύναμη της Ασίας και πέραν αυτής, να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον.

Η παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή και τις επακόλουθες συνέπειες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, η άμεση δράση σε αυτόν τον τομέα σε όλο τον κόσμο είναι πιο επιτακτική από ποτέ, μια έκκληση που απηχούν διεθνείς διαπραγματευτές για το κλίμα, επιστήμονες και επιχειρήσεις στο συνεχιζόμενο φόρουμ του Boao.

«Οι συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη της Κίνας είναι διαδεδομένες, με κάθε διευθυντή του Φόρουμ του Μποάο να δίνει έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και την κοινή τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», δήλωσε ο Leon Wang, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, διεθνής και κινεζικός πρόεδρος της AstraZeneca, στο Xinhua στο περιθώριο της BFA.

Θεωρώντας την Κίνα παγκόσμιο ηγέτη στην πράσινη ανάπτυξη που είναι σταθερή στην εφαρμογή πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, ο Wang είπε ότι η χώρα «όχι μόνο εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της στον κόσμο αλλά εξάγει συνεχώς νέες τεχνολογίες, συμβάλλοντας στην παγκόσμια νέα ενέργεια και πράσινη ανάπτυξη».

“Η Κίνα πρέπει να επαινείται για την επιτυχία της στην εισαγωγή προϊόντων και τεχνολογιών που αντιμετωπίζουν το σοβαρό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής”, δήλωσε στο Xinhua ο Bernardo M. Villegas, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ασίας και του Ειρηνικού, σε συνέντευξή του πριν από το BFA.

«Με την εξαγωγή αυτών των προϊόντων σε αναδυόμενες αγορές, θα ενισχυθεί ακόμη και η συμβολή της σε έναν πιο πράσινο κόσμο», πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

Ο Fu Xiao, επικεφαλής στρατηγικής για τις αγορές εμπορευμάτων στο Bank of China’s Investment Banking Group (BOCI) Global Commodities (UK) Ltd, είπε στο Xinhua ότι η ανάπτυξη της Κίνας σε χώρους πρασίνου, όπως νέα ενεργειακά οχήματα, καθαρή ενέργεια και ψηφιακή τεχνολογία θα προσφέρει τεράστια αγορά χώρο και επιχειρηματικές ευκαιρίες για παγκόσμιες επιχειρήσεις, οδηγώντας στη βελτιστοποίηση και την αναβάθμιση της παγκόσμιας βιομηχανικής αλυσίδας.

«Επενδύοντας σε αναδυόμενες βιομηχανίες και πράσινες τεχνολογίες, τα έθνη μπορούν να αντιμετωπίσουν συλλογικά παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική ρύπανση, δίνοντας νέα ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και προωθώντας την ευημερία», είπε ο Fu.

Το κλίμα είναι οικουμενικό, το κλίμα ξεπερνά όλα τα σύνορα, επομένως ο κόσμος πρέπει να συνεργαστεί και να συνεργαστεί, δήλωσε ο Tim Wilkinson, πρέσβης σε μεγάλο βαθμό και ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν.

Όταν έφτασα στο αεροδρόμιο Haikou, με οδήγησαν με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο φόρουμ του Boao. Όταν σηκώθηκα το πρωί για να έρθω στο φόρουμ, με οδήγησε πάλι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο … Έχω δει τις προσπάθειες από το φόρουμ για τη μείωση του άνθρακα για το ίδιο το συνέδριο», είπε ο Wilkinson στο Xinhua.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *