Το κοινό ερευνητικό κέντρο Κίνας-Πακιστάν εγκαινιάστηκε για να βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο Πακιστάν

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών Κίνας-Πακιστάν στις Επιστήμες της Γης (CPJRC), μια πλατφόρμα υψηλού επιπέδου επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας μεταξύ των δύο χωρών, εγκαινιάστηκε εδώ στο Πανεπιστήμιο Quaid-i-Azam την Τρίτη, με στόχο την προώθηση της επιστημονικής τεχνολογικής συνεργασίας κατά του κλίματος -προκαλούμενες καταστροφές και στην καλλιέργεια ταλέντων.

Το CPJRC θα λειτουργήσει ως εθνική πλατφόρμα για την επιστημονική και εκπαιδευτική συνεργασία Κίνας-Πακιστάν, καλύπτοντας ερευνητικούς τομείς όπως η τεκτονική, το περιβάλλον, η οικολογία, η μείωση του κινδύνου καταστροφών και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Μιλώντας στο Xinhua για το ερευνητικό κέντρο, ο Shahid Iqbal, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Γης του Πανεπιστημίου Quaid-i-Azam είπε ότι ένα κτίριο πανεπιστημιούπολης θα κατασκευαστεί επιπλέον ενός υπάρχοντος κτιρίου που έχει ανατεθεί από το πανεπιστήμιο για χρήση του κέντρου.

Πρόσθεσε ότι το κέντρο δεσμεύεται να κάνει συστάσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης για την οικονομική ανάπτυξη του Πακιστάν.

«Είναι επίσης μια πολύ καλή ευκαιρία για την ακαδημαϊκή κοινότητα στο Πακιστάν και τους νέους φοιτητές που θα έχουν πρόσβαση στη σύγχρονη έρευνα στους τομείς των επιστημών της γης της Κίνας», πρόσθεσε.

Για να σηματοδοτήσει τα εγκαίνια του κέντρου, πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση στο τμήμα επιστημών της γης του πανεπιστημίου συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό φοιτητών, Κινέζους και Πακιστανούς ακαδημαϊκούς και αξιωματούχους.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπηρεσιακός ομοσπονδιακός υπουργός Εθνικής Επισιτιστικής Ασφάλειας και Έρευνας του Πακιστάν, Kausar Abdullah Malik, είπε ότι η πρόκληση της επισιτιστικής ασφάλειας που προκαλείται από το κλίμα είναι μεγάλη ανησυχία για το Πακιστάν και το κέντρο αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ελπίδα.

Είπε ότι η Κίνα έχει ένα πολύ ανθεκτικό γεωργικό σύστημα και διαθέτει τεχνολογία και ερευνητική ικανότητα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δημιουργούν οι υπερβολικές βροχοπτώσεις, η ξηρασία και άλλες κλιματικές συνθήκες, επομένως η μεταφορά της έρευνας μέσω του κέντρου θα βοηθήσει το Πακιστάν να μάθει από την Κίνα και να υιοθετήσει τις μεθόδους του.

Η εφαρμογή βιώσιμων και ανθεκτικών στο κλίμα γεωργικών πρακτικών είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην επισιτιστική ασφάλεια και για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της γεωργίας, είπε, προσθέτοντας ότι το κέντρο θα είναι εξαιρετικά επωφελές σε αυτή την προσπάθεια.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Mukhtar Ahmed, πρόεδρος της Επιτροπής Ανώτατης Εκπαίδευσης (HEC) είπε ότι το 2018, η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS) και η HEC υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MOU) για την προώθηση της κατασκευής του κέντρου, με ισχυρή υποστήριξη από την ηγεσία και των δύο χωρών.

Όσον αφορά στις σχέσεις Πακιστάν-Κίνας, ανέφερε ότι όποτε το Πακιστάν αντιμετωπίζει προβλήματα, η Κίνα είναι πάντα εκεί για να προσφέρει υποστήριξη, προσθέτοντας: «Εκφράζουμε τους θερμούς μας χαιρετισμούς στον λαό και την κυβέρνηση της Κίνας, καθώς και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, για τη συνεχή υποστήριξή τους και αυτό το κέντρο είναι ένα άλλο παράδειγμα της μεγάλης υποστήριξης».

Στις παρατηρήσεις του, ο Γενικός Διευθυντής του CPJRC Cui Peng είπε ότι το κέντρο θα μελετήσει και θα αξιολογήσει επίσης τις επιπτώσεις από γεωγραφικούς κινδύνους και κλιματική αλλαγή στην περιοχή του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC) και στην τοπική βιώσιμη ανάπτυξη.

“Το CPEC πάσχει από συχνούς φυσικούς κινδύνους, εύθραυστο περιβάλλον και οικοσύστημα και πολλούς περιορισμένους παράγοντες για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, που επηρεάζουν την τοπική ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η επίλυση τέτοιων προκλήσεων μέσω έρευνας, η υποστήριξη της αειφόρου ανάπτυξης του CPEC, είναι ο κοινός στόχος επιστήμονες και από τις δύο χώρες», πρόσθεσε.

Το CPEC, το οποίο ξεκίνησε το 2013, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) που προτείνει η Κίνα, είναι ένας διάδρομος που συνδέει το λιμάνι Gwadar του Πακιστάν με το Kashgar στην Αυτόνομη Περιοχή Xinjiang Uygur της βορειοδυτικής Κίνας, τονίζοντας την ενέργεια, τις μεταφορές και τη βιομηχανική συνεργασία.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *