Μικρά έργα για μεγαλύτερη ευημερία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road

Από τη διάδοση της γεωργικής τεχνολογίας μέχρι τη δημιουργία επαγγελματικών εργαστηρίων, ορισμένα φαινομενικά μικρά έργα στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) έχουν αποφέρει μεγάλα οφέλη για τους ντόπιους με τη φροντίδα και την υποστήριξη του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping.

Όσο ταπεινό φαίνεται, ένα κινέζικο «μαγικό» γρασίδι κατάφερε να ταξιδέψει μακριά και έχει ριζώσει στην εξωτική γη της Παπούα Νέας Γουινέας (PNG), εμπλουτίζοντας το άγονο έδαφος και δίνοντας τη δυνατότητα στους ντόπιους αγρότες να ξεπεράσουν τη φτώχεια.

Το θαυμαστό γρασίδι, ή Juncao, αναφέρεται στην τεχνολογία που ανακάλυψαν οι Κινέζοι επιστήμονες για την καλλιέργεια μανιταριών χρησιμοποιώντας γρασίδι αντί για ξυλεία ως υπόστρωμα που είναι πιο οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Όταν εργαζόταν στην επαρχία Fujian της ανατολικής Κίνας πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο Xi παρουσίασε την τεχνολογία Juncao σε έναν επισκέπτη επαρχιακό κυβερνήτη από το PNG, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ενδιαφέρθηκε αρκετά.

Ο Xi έστειλε σύντομα τον εφευρέτη της τεχνολογίας Juncao στη χώρα του Ειρηνικού για να μοιραστεί αυτήν την τεχνολογία και να παράσχει μαθήματα επιτόπιας κατάρτισης για ντόπιους αγρότες.

«Αφού έγινα αντιπρόεδρος, συνέχισα να προωθώ την τεχνολογία Juncao όταν επισκέπτομαι τον Νότιο Ειρηνικό, την Αφρική και τη Νότια Αμερική», είπε ο Xi σε ένα συμπόσιο για την ανάπτυξη του BRI το 2021.

Τα έργα για τα προς το ζην των ανθρώπων είναι ζωτικής σημασίας για την ταχεία ενίσχυση της αίσθησης κέρδους των ανθρώπων στις χώρες που συμμετέχουν στο BRI. Θα μπορούσαν να παράγουν άμεσα και εμφανή αποτελέσματα”, είπε ο πρόεδρος στο συμπόσιο.

Απαίτησε να δοθεί προτεραιότητα σε αυτά τα «μικρά αλλά μεγάλα» έργα στη διεθνή συνεργασία, να ενισχυθεί ο συνολικός σχεδιασμός στο μέλλον και να αξιοποιηθούν καλύτερα τα κεφάλαια για έργα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κοινού και δημιουργούν στενότερους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων.

Σήμερα, η τεχνολογία Juncao εφαρμόζεται σε περισσότερες από 100 χώρες, δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες πράσινες θέσεις εργασίας για τους ντόπιους.

Το Luban Workshop, ένα κινεζικό πρόγραμμα επαγγελματικών εργαστηρίων, είναι ένα άλλο «μικρό αλλά σπουδαίο» έργο που έχει υποστηρίξει ο Xi. Το πρώτο από αυτά τα εργαστήρια ιδρύθηκε στην Ταϊλάνδη το 2016. Δύο χρόνια αργότερα, ο Xi είπε ότι η Κίνα θα δημιουργήσει 10 εργαστήρια Luban στην Αφρική για να προσφέρει επαγγελματική κατάρτιση σε νέους Αφρικανούς.

Έκτοτε, ο Xi έχει μιλήσει σε πολλές περιπτώσεις για την υποστήριξη της ανάπτυξης των εργαστηρίων Luban σε χώρες που συμμετέχουν στο BRI.

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής Κίνας-Κεντρικής Ασίας τον Μάιο, ο Xi προέτρεψε να καταβληθούν προσπάθειες για τη δημιουργία περισσότερων εργαστηρίων Luban σε χώρες της Κεντρικής Ασίας ως μέρος των προσπαθειών για την ανάπτυξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής.

Το πρώτο εργαστήριο Luban στην Κεντρική Ασία, που ξεκίνησε πέρυσι στο Τατζικιστάν, έχει ήδη απτά αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής έχει βοηθήσει στην εκπαίδευση πάνω από 300 ταλέντων και αναμένεται να δει πάνω από 50 φοιτητές να αποφοιτούν φέτος.

Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει βοηθήσει στην ίδρυση 21 τέτοιων εργαστηρίων σε 20 χώρες στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, παρέχοντας εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και προγράμματα για την ενίσχυση των τοπικών ταλέντων με τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες.

Άλλα «μικρά αλλά σπουδαία» έργα BRI έχουν επίσης ευημερήσει. Στη Λιβερία και την Αιθιοπία, η Κίνα μοιράστηκε χειροτεχνίες ύφανσης μπαμπού με ντόπιους αγρότες για να τους βοηθήσει να κατασκευάσουν έπιπλα και να αυξήσουν τα εισοδήματά τους. Στη Γεωργία, τα θερμοκήπια λαχανικών έχουν προωθηθεί, βοηθώντας τους ντόπιους να επιτύχουν αυτάρκεια λαχανικών.

Αυτά τα έργα, σχεδιασμένα με βάση τις τοπικές συνθήκες, αποδεικνύουν πώς η συνεργασία του BRI βοήθησε στην αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής.

Ο απώτερος στόχος του BRI είναι να διερευνήσει νέους τρόπους για τις χώρες από κοντά και μακριά για να επιτύχουν κοινή ανάπτυξη και να ανοίξουν έναν «μονοπάτι ευτυχίας» που ωφελεί ολόκληρο τον κόσμο, είπε ο Xi.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *