Η οικονομική ολοκλήρωση είναι ένα από τα θεμέλια της Πρωτοβουλίας Belt and Road

Η οικονομική ολοκλήρωση είναι μία από τις πέντε άξονες προτεραιότητες για την οικοδόμηση του Belt and Road, η οποία περιλαμβάνει επίσης τον συντονισμό πολιτικής, τη συνδεσιμότητα των εγκαταστάσεων, το απρόσκοπτο εμπόριο και τους δεσμούς μεταξύ ανθρώπων και θεωρείται ευρέως ως η κινητήρια δύναμη της πραγματικής οικονομίας.

Οι συμμετέχοντες της 2ης Διάσκεψης Οικονομικής Σύμπραξης Πληροφοριών για τη Ζώνη και Δρόμο και της Διάσκεψης Επιχειρηματιών της Σαγκάης 2023 για την Υψηλής Ποιότητας Ανάπτυξη Ζώνης και Δρόμου μοιράστηκαν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά.

Ως ένα από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ασχολούνται με ξένες επενδύσεις, εμπόριο και παγκόσμια οικονομική συνεργασία, η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας (China Eximbank) διερεύνησε ενεργά τη χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση, η οποία έφερε απτά αποτελέσματα.

Ο Wei Hao, αναπληρωτής διοικητής του κινεζικού υποκαταστήματος της Eximbank στη Σαγκάη, είπε ότι την τελευταία δεκαετία η τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια που σχετίζονται με την κατασκευή Belt and Road ύψους άνω των τεσσάρων τρισεκατομμυρίων γιουάν για να υποστηρίξει την κατασκευή βασικών έργων στην περιοχή Belt and Road στο έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο.

Οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας για έργα Belt and Road, και χάρη σε διάφορα επενδυτικά ταμεία, μπορεί να παρασχεθεί καλύτερη υποστήριξη στα προγράμματα Belt and Road, λέει ο Luis Figueiredo Trindade, πρόεδρος της πορτογαλικής εφημερίδας Jornal Económico.

Οι επενδύσεις κεφαλαίου αποτελούν επίσης βασικό μέρος της χρηματοοικονομικής ενοποίησης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road. Για παράδειγμα, η China Eximbank έχει παράσχει κεφάλαια άνω των 26 δισεκατομμυρίων γιουάν σε οκτώ διεθνή ταμεία επενδυτικής συνεργασίας, όπως το Ταμείο Επενδυτικής Συνεργασίας Κίνας-ASEAN και το Ταμείο Οικονομικής Συνεργασίας Κίνας-Ευρασίας. Αυτά τα κεφάλαια έχουν επενδύσει σε περισσότερα από 140 προγράμματα σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, της μεταποίησης, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

Η ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην από κοινού οικοδόμηση του Belt and Road ως διεθνώς αναγνωρισμένης επαγγελματικής χρηματοοικονομικής υπηρεσίας που συμμορφώνεται με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Αξιοποιώντας τις υπηρεσίες πιστωτικής ενίσχυσης και τις λειτουργίες πρόληψης κινδύνων της ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων, η China Export & Credit Insurance Corporation (Sinosure) μπορεί να συνεργαστεί καλύτερα με τις τράπεζες για να βοηθήσει τις εταιρείες να κάνουν πλήρη χρήση χρηματοοικονομικών μέσων και προϊόντων στη διαδικασία κατασκευής έργων Belt and Road είπε ο Hu Min, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υποκαταστήματος της Sinosure στη Σαγκάη.

Ο Hu σημείωσε ότι η Sinosure έχει υποστηρίξει εξαγωγές και επενδύσεις αξίας 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις χώρες Belt and Road και οι σχετικές αποζημιώσεις έχουν φθάσει τα 9,15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένας αξιόπιστος εταίρος για την υποστήριξη της συνεργασίας στην κεφαλαιαγορά και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων είναι το Χρηματιστήριο της Σαγκάης (SSE).

Ο Zhu Sheng, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος διεθνούς συνεργασίας της SSE, δήλωσε ότι τον Μάρτιο του 2018, η ανταλλαγή ξεκίνησε πιλοτικές εργασίες στην αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος “Belt and Road” και μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 34 παρτίδες ομολόγων “Belt and Road” με έσοδα που ανέρχονται σε 31 δισ. γιουάν.

Τα τελευταία 10 χρόνια, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Κίνας διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της κατασκευής του Belt and Road, αν και μένει να γίνει πολλή δουλειά για τη δημιουργία ενός διαφοροποιημένου συστήματος χρηματοδότησης.

Ο Zhu Sheng είπε ότι οι χώρες που χτίζουν μαζί το Belt and Road είναι κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν τεράστια ανάγκη για χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομής και συναφών επενδυτικών και χρηματοδοτικών προγραμμάτων.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *