Ανακαλύπτοντας έναν καλλιτέχνη κοπής χαρτιού στο Linyi

Στο σπίτι του Xiang Yuzhen, ενός καλλιτέχνη κοπής χαρτιού στην κομητεία Linshu, στην πόλη Linyi στην επαρχία Shandong της ανατολικής Κίνας, υπάρχουν πολλά έργα κοπής χαρτιού με έξυπνα σχέδια, όμορφα σχήματα και κομψά στυλ, όπως γοητευτικές νεράιδες παιώνιας, παγώνια που ξεχειλίζουν τις ουρές τους και τους ζωντανούς δράκους και τις κίσσες.

Η κοπή χαρτιού είναι μια παραδοσιακή κινεζική λαϊκή τέχνη της κοπής κόκκινου χαρτιού σε σχέδια με ψαλίδι ή σκάλισμα μαχαιριών. Τα έργα που δημιουργούνται χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά, τα οποία υπάρχουν σε όλη την Κίνα ως αναπόσπαστο μέρος των λαϊκών τρόπων.

Το 2009, η κοπή χαρτιού με ιστορία χιλιάδων ετών στην Κίνα εγγράφηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Η Xiang θυμήθηκε ότι η αγάπη της για την κοπή χαρτιού ξεκίνησε στα πρώτα χρόνια της καριέρας της, όταν χρειαζόταν να διακοσμήσει τις τάξεις ως νηπιαγωγός. Για περισσότερα από 40 χρόνια έκτοτε, η καλλιτέχνις συνέχισε να κόβει τα έργα της, με σχέδια που καλύπτουν λαϊκά φεστιβάλ, ιστορικές ιστορίες, λογοτεχνικούς υπαινιγμούς, μύθους και θρύλους, χαρακτήρες όπερας και κινέζικα ζώα του ζωδιακού κύκλου, τα οποία είναι εμποτισμένα με το πάθος της για ζωή και την επιθυμία για ευτυχία.

Για την προώθηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της κοπής χαρτιού, η Xiang έχει ξεκινήσει δωρεάν μαθήματα κατάρτισης σε πανεπιστημιουπόλεις και κοινότητες. Έχει επίσης συμμετάσχει σε δωρεάν μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το τοπικό μουσείο για να μεταδώσει τεχνογνωσία και δεξιότητες κοπής χαρτιού στους λάτρεις της τέχνης.

 


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *