Τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα αυξάνονται γοργά στην Ευρώπη

Με την τεχνολογία αιχμής, τα νέα μοντέλα μάρκετινγκ και τις ανταγωνιστικές τιμές, η βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων (EV) της Κίνας οδεύει προς γοργή αύξηση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάρκες όπως οι BYD, NIO, Xpeng, Hongqi και Lynk & Co κάνουν όνομα στην Ευρώπη σε εκθέσεις αυτοκινήτων, σε εκθεσιακούς χώρους και στο δρόμο. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων αυτοκινήτων Inovev, το 8% των νέων EV που πωλήθηκαν στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος ήταν κινέζικα, από 6% το 2022 και 4% το 2021.

Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου (IAA) στο Μόναχο της Γερμανίας, περισσότεροι από 70 κινέζοι κατασκευαστές και προμηθευτές αυτοκινήτων παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ

Τα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη όχι μόνο λόγω των ιδιαίτερα ανταγωνιστικών τιμών τους.

«Οι κινεζικές εταιρείες αυτοκινήτων έχουν γίνει παγκόσμιες εταιρείες αυτοκινήτων», δήλωσε ο Eric Louwman, πρόεδρος του Ομίλου Louwman διανομέων αυτοκινήτων, υπογραμμίζοντας την ποιότητα και την προηγμένη τεχνολογία των κινεζικών εμπορικών σημάτων.

Ο Όμιλος Louwman ξεκίνησε τη συνεργασία με την BYD τον Οκτώβριο του 2022, ανοίγοντας ένα κατάστημα πωλήσεων BYD στην Ολλανδία. Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής EV στον κόσμο, η BYD διαθέτει πλέον πάνω από 140 καταστήματα πωλήσεων στην Ευρώπη.

Μαζί με το BYD, οι κινεζικές μάρκες ηλεκτρικών οχημάτων όπως οι NIO, Chery, Great Wall Motors και Lynk & Co έχουν λάβει αξιολογήσεις ασφάλειας πέντε αστέρων από το European New Car Assessment Program, ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο που ανέπτυξε ένα σύστημα αξιολόγησης πέντε αστέρων για να παρέχει στους καταναλωτές εικόνα για το επίπεδο ασφάλειας των νέων αυτοκινήτων, τα τελευταία χρόνια.

Για να κερδίσουν τους καταναλωτές στην Ευρώπη, οι κινεζικές μάρκες EV δίνουν επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία στην τεχνολογία μπαταριών.

Σε περίπου τρία λεπτά, οι σταθμοί ανταλλαγής ενέργειας της NIO επιτρέπουν στα οχήματα να αλλάζουν σε μια νέα, πλήρως φορτισμένη μπαταρία. Ένας σταθμός μπορεί να ολοκληρώσει 312 ανταλλαγές ανά ημέρα. Η NIO έχει αναπτύξει 20 τέτοιους σταθμούς σε όλη την Ευρώπη και επεκτείνει αυτό το δίκτυο.

Ο επικεφαλής της NIO για την ευρωπαϊκή επιχειρηματική ανάπτυξη, Chen Chen, δήλωσε στο Xinhua ότι εφόσον πραγματοποιούνται αυτόματοι έλεγχοι μπαταρίας και ηλεκτρικού συστήματος κατά τη διάρκεια κάθε ανταλλαγής, αυτή η υπηρεσία είναι “πολύ δημοφιλής” στην Ευρώπη, καθώς το 98% των χρηστών NIO στην Ευρώπη προτιμούν να νοικιάζουν μπαταρίες για να επωφεληθούν. από την υπηρεσία.

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες σημειώνουν επίσης ρυθμό στην έρευνα και ανάπτυξη λογισμικού αυτοκινήτου. Αυτό θα βοηθήσει τα κινεζικά EV να οδηγήσουν σε ταχεία ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή αγορά, δήλωσε ο Ferdinand Dudenhoeffer, διευθυντής του γερμανικού Κέντρου Έρευνας Αυτοκινήτου (CAR) που εδρεύει στο Ντούισμπουργκ.

Για τη Lynk & co, νέα μοντέλα μάρκετινγκ τη βοήθησαν να προωθήσει τις πωλήσεις. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει μια μηνιαία συνδρομητική υπηρεσία που επιτρέπει στους εγγεγραμμένους πελάτες να μοιράζονται τα οχήματά τους με άλλα μέλη για εξοικονόμηση κόστους.

Από τον Ιούλιο του 2023, η υπηρεσία είχε εγγράψει σχεδόν 230.000 συνδρομητές στην Ευρώπη και πάνω από το 20 τοις εκατό από αυτούς έχουν χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα car-sharing.

Ο επαγγελματισμός των κινεζικών εμπορικών σημάτων εντυπωσίασε τους επισκέπτες σε παγκόσμιας κλάσης εμπορικές εκθέσεις κινητικότητας όπως η IAA, δήλωσε ο Peter Fintl, αντιπρόεδρος τεχνολογίας και καινοτομίας στην Capgemini Engineering.

«Όλοι εδώ στο IAA είναι ενθουσιασμένοι που έχουμε τόσες πολλές κινεζικές μάρκες εδώ», είπε ο Fintl.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ

Υποστηριζόμενες από μια ισχυρή βιομηχανική αλυσίδα και συνεχή τεχνολογική καινοτομία, οι κινεζικές μάρκες EV έχουν κερδίσει την αναγνώριση από ευρωπαίους καταναλωτές, αντιπροσώπους και εμπειρογνώμονες του κλάδου. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για αυτούς.

Σε σύγκριση με τις αναδυόμενες αγορές, η Ευρώπη μπορεί να υπερηφανεύεται για τις πιο καθιερωμένες μάρκες αυτοκινήτων, με πιστούς πελάτες. Ωστόσο, οι ιαπωνικές και κορεατικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη δημιουργήσει μια ισχυρή παρουσία εδώ.

Ορισμένοι αντιπρόσωποι είπαν στο Xinhua ότι οι κινεζικές εταιρείες ηλεκτρικών ηλεκτρικών οχημάτων πρέπει να εργαστούν περισσότερο για την οικοδόμηση της αναγνώρισης της επωνυμίας, την επέκταση των καναλιών πωλήσεων και την κατάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην Ευρώπη. Η εξερεύνηση μιας νέας αγοράς σημαίνει επίσης υψηλότερο κόστος, πλοήγηση σε διαφορετικούς κανονισμούς και αντιμετώπιση πολιτιστικών ανισοτήτων.

Ωστόσο, άλλοι έμποροι αυτοκινήτων είπαν στο Xinhua ότι τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα έχουν κάνει μια καλή αρχή στην Ευρώπη δημιουργώντας μια εικόνα της μάρκας υψηλής ποιότητας και έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να επεκταθούν.

Το 2021, η κινεζική μάρκα Hongqi παρουσίασε το ηλεκτρικό σπορ όχημα (SUV) της E-HS9 στη Νορβηγία. Ένα χρόνο αργότερα, το μοντέλο έγινε το κινέζικο EV με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της χώρας.

Το SUV επαινεθεί από τους καταναλωτές και τα μέσα ενημέρωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας για την άνεση, τα πολυτελή αξεσουάρ και τις προσιτές τιμές, δήλωσε ο Knut Aas, Διευθύνων Σύμβουλος του τοπικού αντιπροσώπου της Hongqi, HBI Norge AS.

Παρά τις προκλήσεις, υπάρχουν και ευκαιρίες.

Καθώς οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες επιδιώκουν να εδραιωθούν στην ευρωπαϊκή αγορά, δημιουργούν νέες ευκαιρίες συνεργασίας, δήλωσε ο Holger Klein, Διευθύνων Σύμβουλος του γερμανικού προμηθευτή ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων ZF Group. «Η ZF θα ήθελε να συνεργαστεί σε όλο το φάσμα των προϊόντων που διαθέτουμε», είπε.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *