Κινέζικη όπερα: Η μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά του Μεσαίου Βασιλείου

Η κινεζική όπερα είναι ένα συναρπαστικό στοιχείο της κινεζικής κουλτούρας που συνδυάζει την τέχνη, τη μουσική, το θέατρο και την παράδοση. Η πλούσια ιστορία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του το καθιστούν ένα ενδιαφέρον θέμα για μάθηση και εξερεύνηση.

Η κινεζική όπερα είναι μια πολύ πλούσια και ποικιλόμορφη μορφή θεάτρου που έχει μακρά ιστορία και πολιτιστική σημασία στην Κίνα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κινεζικών οπερών, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι η όπερα του Πεκίνου (όπερα του Πεκίνου), η καντονέζικη όπερα (όπερα της Καντόνας), η όπερα της Σαγκάης (όπερα της Σαγκάης), η όπερα με σημαία Fujian (Fujian ningxiang), η όπερα kunqu (όπερα Kunqu) και πολλοι αλλοι.

Η Όπερα του Πεκίνου, γνωστή και ως Jingju, είναι ένα από τα πιο διάσημα είδη κινεζικής όπερας. Συχνά θεωρείται ο «αυτοκράτορας όλων των όπερων» και η εθνική κληρονομιά της Κίνας. Η Όπερα του Πεκίνου χαρακτηρίζεται από πολύπλοκο μακιγιάζ, πολύχρωμα κοστούμια, συγκεκριμένο τραγούδι και σκηνικές κινήσεις. Παραδοσιακά, πρωταγωνιστούν μόνο άνδρες, ακόμα και σε γυναικείους ρόλους. Η όπερα του Πεκίνου παίζεται κυρίως στα Μανδαρινικά, αλλά χρησιμοποιεί την αρχαϊκή διάλεκτο του Πεκίνου. Οι ηθοποιοί πρέπει να κατέχουν μια ειδική τεχνική προφοράς και τραγουδιού για να μεταφέρουν τα συναισθήματα και το περιεχόμενο της παράστασης.

Η καντονέζικη όπερα, που ονομάζεται επίσης Yuju, είναι δημοφιλής στη νότια Κίνα, κυρίως στην επαρχία Guangdong. Είναι πολύ πιο εκφραστική και μελωδική από την όπερα του Πεκίνου και οι παραστάσεις της συχνά περιλαμβάνουν χορευτικά και ακροβατικά στοιχεία.

Η Όπερα της Σαγκάης, γνωστή και ως Shanghai Huangmei Xi, είναι συγκεκριμένη για την περιοχή της Σαγκάης και είναι πιο μελωδική και λεπτή από την Όπερα του Πεκίνου.

Η όπερα Kunqu είναι ένα από τα παλαιότερα είδη κινεζικής όπερας, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Χαρακτηρίζεται από λεπτότητα και κομψότητα τόσο στη μουσική όσο και στην υποκριτική.

Η κινεζική όπερα αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κίνας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεατρικής της παράδοσης. Κάθε είδος κινεζικής όπερας έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά, στυλ και παραδόσεις που προσελκύουν τόσο εγχώριο όσο και διεθνές κοινό.

Η κινεζική όπερα φημίζεται για τα όμορφα κοστούμια και τα πλούσια σκηνικά της. Τα κοστούμια είναι συχνά κατασκευασμένα από μετάξι υψηλής ποιότητας και κεντημένα στο χέρι. Στις παραστάσεις χρησιμοποιούνται συχνά στηρίγματα όπως βεντάλιες, σπαθιά και μάσκες.

Αυτό το είδος τέχνης περιλαμβάνει συχνά θεαματικά ακροβατικά και χορογραφικά στοιχεία, όπως άλματα, ακροβατικά, ξιφομαχίες και χορό δράκων. Αυτές οι οπτικές εντυπώσεις αποτελούν σημαντικό στοιχείο της παράστασης.

Η μουσική στην κινεζική όπερα παίζεται με παραδοσιακά όργανα όπως το erhu (δίχορδο βιολί) και το pipa (λαούτο). Οι μελωδίες είναι συνήθως πολύ μελωδικές και ρυθμικές.

Οι Κινέζοι ηθοποιοί της όπερας υποβάλλονται σε μακρά και αυστηρή εκπαίδευση που μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Σε αυτό το διάστημα μαθαίνουν τεχνικές υποκριτικής, τραγούδι, χορό και την τέχνη του μακιγιάζ.

Η Όπερα του Πεκίνου εγγράφηκε στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2010, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ως σημαντικό μέρος του κινεζικού πολιτισμού.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *