Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική φέρνει τη θεραπεία στον κόσμο

Οι αρχαίες κινεζικές θεραπευτικές μέθοδοι εξαπλώνονται κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού για πάνω από δύο χιλιετίες, αλλά η Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) έχει ενισχύσει περαιτέρω τη διεθνοποίηση της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM).

Επί του παρόντος, γιορτάζοντας τη 10η επέτειό του, το BRI, το οποίο στοχεύει να συνδέσει καλύτερα τον κόσμο και να επεκτείνει την κοινή ευημερία, έφερε τις θεραπευτικές δυνάμεις του TCM σε περισσότερες χώρες και περιοχές, γεφυρώνοντας διαφορετικούς πολιτισμούς και προωθώντας τη διεθνή συνεργασία.

Στη Βουδαπέστη, το Κέντρο Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής Qihuang της Ουγγαρίας (Κέντρο Qihuang) παρέχει ένα φάρο ελπίδας για ασθενείς που αναζητούν ανακούφιση από διάφορα ζητήματα υγείας. Ένας τέτοιος ασθενής είναι ο Jozsef Frenyo, ένας 78χρονος συνταξιούχος δάσκαλος που πάσχει από προβλήματα ακοής λόγω φλεγμονής στο μέσο αυτί πριν από πέντε χρόνια. Έκτοτε, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει ακουστικό βαρηκοΐας — μέχρι που επισκέφτηκε το κέντρο Qihuang πριν από δύο μήνες, όταν εκτυλίχθηκε ένα «θαύμα».

«Είμαι πολύ ευγνώμων στους γιατρούς στο κέντρο», είπε ο Jozsef. «Μου επέστρεψαν την ακοή μου και τώρα μπορώ να επικοινωνώ κανονικά με τους άλλους».

Μετά από περισσότερες από 10 θεραπείες βελονισμού από τον ειδικό TCM Zhang Haifang, από την επαρχία Gansu της βορειοδυτικής Κίνας, η ακοή του Jozsef βελτιώθηκε εντυπωσιακά. Δεν χρειάζεται πλέον το ακουστικό βαρηκοΐας.

«Οι Ούγγροι γιατροί μού είχαν πει ότι λόγω της ηλικίας μου, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να με βοηθήσουν», είπε ο Jozsef. Ωστόσο, η εναλλακτική κινέζικη μέθοδος ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Το κέντρο έχει βοηθήσει επίσης τον γιο του Jozsef, Csaba Frenyo, ο οποίος παλεύει με προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ένας συνδυασμός θεραπειών βελονισμού και φυτικών φαρμάκων τον βοήθησε να μειώσει εννέα κιλά μέσα σε ένα μήνα, ανακουφίζοντας τους πόνους στην πλάτη και στα γόνατά του.

Η ολιστική προσέγγιση του TCM “θεραπεύει την αιτία, όχι μόνο το σύμπτωμα”, είπε ο Jozsef.

Το Qihuang Center ιδρύθηκε από κοινού το 2016 από τον όμιλο Hungarian Oriental Herbs Group και την Επαρχιακή Επιτροπή Υγείας του Gansu. Τον Σεπτέμβριο του 2022, το κέντρο έλαβε το «Βραβείο Αξίας και Ποιότητας», ένα κρατικό βραβείο που εγκρίθηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο και το γραφείο του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας.

«Το κέντρο είναι δημοφιλές στην Ουγγαρία», είπε η Zhang, η οποία έχει περιθάλψει αρκετές εκατοντάδες Ούγγρους ασθενείς από τότε που ήρθε στο κέντρο τον Ιανουάριο.

Με περισσότερους γιατρούς της TCM όπως ο Zhang να πηγαίνουν στο εξωτερικό για πρακτική άσκηση, τα οφέλη του αρχαίου κινεζικού ιατρικού συστήματος είναι πιο γνωστά στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η επαρχία Gansu έχει πρωτοστατήσει στη διάδοση της σοφίας TCM στη συνεργασία Belt and Road. Με πρωτοβουλία της επαρχίας, έχουν ιδρυθεί 16 υπερπόντια κέντρα TMC σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Λευκορωσίας και της Ταϊλάνδης.

Όταν η πανδημία COVID-19 συγκλόνισε τον κόσμο, η TCM έγινε μια ανεκτίμητη μέθοδος για την καταπολέμηση του ιού.

Το Κέντρο Qihuang στην Ουγγαρία προσαρμόστηκε γρήγορα στις συνθήκες της πανδημίας, μεταφέροντας τις διαβουλεύσεις του στο διαδίκτυο και παρέχοντας ανέπαφη παράδοση φαρμάκων.

Ο πρόεδρος του κέντρου Chen Zhen είπε ότι το TCM έγινε περισσότερο αποδεκτό από τους Ούγγρους αφού το είδαν να παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, ο Ούγγρος σινολόγος Majer Zsuzsanna είπε ότι το TCM μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση του πόνου και στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων μετά την COVID, τα οποία συχνά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με παραδοσιακά δυτικά φάρμακα.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *