Ξεκινά η επιστημονική έρευνα στη λεκάνη του Κίτρινου Ποταμού

Η έρευνα, που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Chang’an και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, στοχεύει στην παροχή επιστημονικών δεδομένων για την υποστήριξη υψηλής ποιότητας ανάπτυξης της λεκάνης απορροής του Κίτρινου Ποταμού, παρακολουθώντας συστηματικά την κατάσταση του νερού, του εδάφους, του αέρα, καθώς και της πανίδας και της χλωρίδας.

Οι επιστήμονες θα αποκτήσουν βασικά οικολογικά, γεωλογικά και υδρολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα καθώς και πολιτιστικά δεδομένα της λεκάνης του Κίτρινου Ποταμού χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες.

Η έρευνα θα παρέχει στις διοικητικές αρχές εκθέσεις που καλύπτουν τομείς όπως η οικολογία, η υδρολογία, η γεωλογία, η γεωμορφολογία, η πρόληψη καταστροφών, οι μεταφορές και ο τουρισμός.

Ο Κίτρινος Ποταμός στην Κίνα ονομάζεται «μητρικός ποταμός». Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επενδύσεις στην οικολογική προστασία κατά μήκος του ποταμού και την 1η Απριλίου 2023 τέθηκε σε ισχύ η πράξη για την προστασία του Κίτρινου Ποταμού.

Ο Χουάνγκ Χε (Κίτρινος Ποταμός), με μήκος 5.464 χλμ., είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της πολιτείας. Το όνομά του προέρχεται από το κίτρινο χρώμα των λάσπων loess.

Οι πηγές Huang He’s βρίσκονται στα βουνά Bayan Har Shan στην επαρχία Qinghai. Διασχίζει το Θιβετιανό Οροπέδιο, το Οροπέδιο Loess (Huangtu Gaoyuan) και την κινεζική πεδιάδα. Εκβάλλει στον κόλπο Pohaj της Κίτρινης Θάλασσας, σχηματίζοντας ένα δέλτα. Η έκταση της λεκάνης απορροής του ποταμού είναι 752,4 χιλιάδες τμ. Η μέση ροή στο στόμιο υπολογίζεται σε 2-2,5 χιλιάδες κυβικά; Ωστόσο, χαρακτηρίζεται από μεγάλες διακυμάνσεις – από 250 κυβικά σε περιόδους ξηρασίας έως 30.000. κυβικα κατά τη διάρκεια πλημμύρας. Αυτή η μεταβλητότητα της στάθμης του νερού, σε συνδυασμό με το μικρό βάθος και την τεράστια λάσπη του καναλιού, καθιστά την οικονομική σημασία αυτού του ποταμού πολύ μικρότερη από αυτή του Yangtze. Η λάσπη οφείλεται στο ποτάμι που διαρρέει τη μεγαλύτερη περιοχή Loess στον κόσμο: το Loess Upland. Ο ποταμός απορρίπτει περίπου 1,4 δισεκατομμύρια τόνους νανο στη θάλασσα ετησίως.

Η ταχεία εναπόθεση του εναποτιθέμενου υλικού προκαλεί συχνές πλημμύρες και καταστροφικές αλλαγές στην ροή του ποταμού. Στην ιστορική περίοδο, μετρήθηκαν 26 βάρδιες Huang He. Μεταξύ του 6ου και του 19ου αιώνα, το στόμιό του μετακινήθηκε από την περιοχή της Τιαντζίν στα βόρεια προς τις κοινές εκβολές του με το Γιανγκτζέ στο νότο – το πλάτος επομένως έφτασε τα 900 km.

Η σημασία του Huang He για τη ναυτιλία είναι περιορισμένη, αλλά πολλά φράγματα, τεχνητές δεξαμενές και κανάλια έχουν κατασκευαστεί κατά μήκος της πορείας του, κυρίως για σκοπούς άρδευσης.

Ο μεγάλος κατακλυσμός πριν από 4.000 χρόνια

Ένας δραματικός κινεζικός μύθος 4.000 ετών, γνωστός ως η «Μεγάλη Πλημμύρα Gun-Yu» υπήρξε βασικό στοιχείο του κινεζικού πολιτισμού για χιλιετίες. Οι ιστορικοί έχουν συζητήσει επί μακρόν την αλήθεια της ιστορίας, αλλά μια εκπληκτική νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science λέει ότι υπάρχουν αρχαιολογικά στοιχεία ότι η πλημμύρα ήταν πραγματική.

Σύμφωνα με ιστορικά κείμενα, ο κινεζικός πολιτισμός ξεκίνησε όταν ο αυτοκράτορας Yu ίδρυσε τη δυναστεία Xia περίπου το 2000 π.Χ. Η ιστορία ξεκινά με τη μεγάλη πλημμύρα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Γιάο. Ο Κίτρινος Ποταμός έσκασε στις όχθες του και κατέστρεψε τις περιοχές του Γιάο, πλημμυρίζοντας καλλιέργειες, δέντρα και χωριά. Άστεγοι αναζήτησαν καταφύγιο σε ορεινές σπηλιές.

Ο αυτοκράτορας Γιάο διόρισε τον Πρίγκιπα Γκουν να πολεμήσει την πλημμύρα. Μετά από εννέα χρόνια συνεχών πλημμυρών, όταν οι προσπάθειες του Gun αποδείχθηκαν μάταιες, εκτελέστηκε και το έργο να ξεπεράσει τις πλημμύρες ανατέθηκε στον γιο του Yu.

Ο Yu, αντί να προσπαθήσει να σταματήσει την πλημμύρα, αποφάσισε να την εκτρέψει. Διέταξε να εκβυθωθούν τα κανάλια για να στραγγίσουν τα νερά της πλημμύρας.

Ο Yu πήρε 13 χρόνια για να ολοκληρώσει το έργο, αλλά τα νερά της πλημμύρας κύλησαν τελικά ελεύθερα στον ωκεανό και ο Yu έγινε ήρωας. Αφού έλεγξε επιτυχώς τα νερά της πλημμύρας, ο Yu έλαβε την εντολή του ουρανού και έτσι ξεκίνησε η δυναστεία Xia.

Χρησιμοποιώντας μια μελέτη ιζημάτων κατά μήκος του Κίτρινου Ποταμού, μια ομάδα γεωλόγων και αρχαιολόγων επιβεβαίωσε ότι η καταστροφική πλημμύρα συνέβη όντως γύρω στο 1900 π.Χ., γύρω στο 1900 π.Χ.

την ημέρα που υποτίθεται ότι ξεκίνησε η δυναστεία Xia. Η καταστροφή ήταν μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες πλημμύρες γλυκού νερού τα τελευταία 10.000 χρόνια.

Τα ιζήματα κατά μήκος του Κίτρινου Ποταμού επιβεβαιώνουν ότι μια κατολίσθηση που προκλήθηκε από σεισμό μπλόκαρε το άνω μέρος του Κίτρινου Ποταμού, δημιουργώντας ένα φυσικό φράγμα. Το νερό παρέμεινε στάσιμο κατάντη, συσσωρεύοντας πίσω από το φράγμα σε διάστημα έξι έως δώδεκα μηνών. Όταν έσκασε αυτό το φυσικό φράγμα, σημειώθηκε μια καταστροφική πλημμύρα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα νερά έφτασαν σε ύψος 240 μ. πάνω από τα σημερινά επίπεδα του ποταμού και έφτασαν σε ενδιαιτήματα έως και 1.300 μίλια κατάντη. Επιβεβαιώνουν επίσης ότι η έκρηξη του φράγματος προκάλεσε παρατεταμένες πλημμύρες στις χαμηλότερες πεδιάδες, κάτι που συνάδει με τις απόκρυφες μαρτυρίες ότι ο μεγάλος κατακλυσμός διήρκεσε 22 χρόνια.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *