Το ακμάζον διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο εισάγει νέα δύναμη στο εξωτερικό εμπόριο της Κίνας

Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο έχει δώσει νέα ισχύ στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας λόγω της γρήγορης ανάπτυξής του, του μεγάλου δυναμικού της αγοράς και του ισχυρού κινητήριου αποτελέσματος.

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο διατήρησε μια υγιή δυναμική που διευκόλυνε αποτελεσματικά τη σταθεροποίηση της κλίμακας και τη βελτιστοποίηση της δομής του εξωτερικού εμπορίου της χώρας.

Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο αναμένεται να έχει καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης με τις προσπάθειες των εμπορικών επιχειρήσεων και την πολιτική βοήθεια, λένε οι αναλυτές.

Γρήγορη ανάπτυξη

Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο της Κίνας αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας νέα κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας του εξωτερικού εμπορίου. Τα τελωνειακά στοιχεία δείχνουν ότι οι εισαγωγές και οι εξαγωγές του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας έφτασαν τα 2,1 τρισεκατομμύρια γιουάν το 2022, σημειώνοντας αύξηση 7,1% σε ετήσια βάση και αντιπροσωπεύοντας το 4,9% του συνολικού εμπορίου αγαθών.

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας επέδειξε ισχυρή ανθεκτικότητα, ξεπερνώντας τα 20 τρισεκατομμύρια γιουάν εν μέσω σύνθετου εξωτερικού περιβάλλοντος. Κατά την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας ανήλθαν σε 1,1 τρισεκατομμύρια γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 16% σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 821 δισ. γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 19,9%, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 276 δισ. γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 5,7%.

«Εξερευνούμε συνεχώς νέες αγορές και κανάλια», δήλωσε ο Wang Yongyu, διευθυντής πωλήσεων της Jiangsu Huajia Silk Corp., Ltd, μιας εταιρείας που εδρεύει στην περιοχή Wujiang, στο Suzhou, στην επαρχία Jiangsu.

«Εφαρμόσαμε μεγάλα δεδομένα για να αναλύσουμε τη ζήτηση της αγοράς για βελτιστοποίηση παραγγελιών και το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο μάς βοηθά να επιτύχουμε ευέλικτη κατασκευή που να μπορεί να καλύψει μια ευρύτερη αγορά με λιγότερο κόστος», είπε ο Wang, σημειώνοντας ότι η εταιρεία ξεκίνησε διασυνοριακά e-commerce B2B (business to business) εξαγωγικές δραστηριότητες τον περασμένο Αύγουστο και οι συνολικές εξαγωγές της εταιρείας μέσω διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου είχαν ήδη ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια γιουάν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Χάρη στην ανάπτυξη του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου, η περιφέρεια Wujiang έχει δει όλο και περισσότερα προϊόντα μεταξιού της να πωλούνται σε αγορές του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 160 εγγεγραμμένες εταιρείες διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου στην περιοχή Wujiang.

Στατιστικά στοιχεία του τελωνείου Wujiang δείχνουν ότι οι εξαγωγές μεταξωτών προϊόντων της Wujiang έφτασαν τα 234 εκατομμύρια γιουάν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας αύξηση 56,4% σε ετήσια βάση.

Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο της Κίνας έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου (MOC) δείχνουν ότι το ποσοστό του εμπορίου μέσω διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου στο συνολικό εξωτερικό εμπόριο της χώρας έχει αυξηθεί από λιγότερο από 1% πριν από πέντε χρόνια σε περίπου 5% μέχρι τώρα.

«Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο αλλάζει από μια νέα επιχειρηματική μορφή σε μια νέα κανονικότητα του εξωτερικού εμπορίου», σύμφωνα με τον Zhao Ping, Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ακαδημίας της Κίνας για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου (CCPIT).

Πηγαίνοντας παγκοσμίως

Η ανάπτυξη του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου έχει βελτιώσει περαιτέρω τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, όπως οι αποθήκες στο εξωτερικό.

«Το παραδοσιακό εξωτερικό εμπόριο είναι να περιμένουμε να έρθουν παραγγελίες ώστε η διαπραγματευτική μας ισχύς να είναι σχετικά αδύναμη, αλλά το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο παρέχει νέα κανάλια και ευκαιρίες για τις μάρκες μας να πάνε στο εξωτερικό», δήλωσε ο Yu Jiaqi, επικεφαλής τελωνειακών υποθέσεων από τη Suncha Technology Co., Ltd. στην περιοχή Yuhang, Hangzhou, στην επαρχία Zhejiang της ανατολικής Κίνας.

«Τα προϊόντα μας, κυρίως ξυλάκια από μπαμπού, σανίδες κοπής κ.λπ., πωλούνταν πάντα σε μεγάλα καταστήματα του εξωτερικού. Τώρα, αρχίζουμε να επεκτείνουμε την αγορά και να αυξάνουμε τις επενδύσεις σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου», είπε ο Yu, σημειώνοντας ότι η εταιρεία προωθεί σταθερά τις αποθήκες στο εξωτερικό για εξαγωγές μέσω διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου.

Οι αποθήκες στο εξωτερικό έχουν γίνει σημαντικά κανάλια και μοχλοί ανάπτυξης για τις διασυνοριακές επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω των ευέλικτων διαχειριστικών πλεονεκτημάτων τους, όπως η πρώιμη αποθήκευση, η μαζική μεταφορά και οι τοπικές επιστροφές και αντικατάσταση. «Τώρα, αφού οι ξένοι καταναλωτές κάνουν παραγγελίες στην πλατφόρμα, μπορούμε να αποστείλουμε απευθείας από αποθήκες στο εξωτερικό για να παρέχουμε καλύτερη εμπειρία αγορών και να βοηθήσουμε στη βελτίωση της φήμης και της δημοτικότητας», είπε ο Yu.

Το Τελωνείο Hangzhou ολοκλήρωσε την εγγραφή 415 επιχειρήσεων αποθήκης στο εξωτερικό για διασυνοριακές εξαγωγές ηλεκτρονικού εμπορίου.

Υποστήριξη κύλισης

Καθοδηγούμενο από πολιτικές όπως οι ολοκληρωμένες πιλοτικές ζώνες, το οικοσύστημα του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας βελτιώνεται συνεχώς. Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν πάνω από 100.000 οντότητες διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, πάνω από 200.000 ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου και περίπου 690 βιομηχανικά πάρκα διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου στις ενοποιημένες πιλοτικές ζώνες, που υπογράφουν διμερή μνημόνια συνεργασίας ηλεκτρονικού εμπορίου με 29 χώρες.

Σταδιακά εφαρμόζονται και άλλα μέτρα στήριξης. Το “Διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο συν βιομηχανική ζώνη” θα αναπτυχθεί για να διευκολύνει την είσοδο περισσότερων τοπικών ειδικοτήτων στις παγκόσμιες αγορές με βάση τις υπάρχουσες 165 ολοκληρωμένες πιλοτικές ζώνες διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου σε συνδυασμό με τα βιομηχανικά πλεονεκτήματα και τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα διαφόρων περιοχών, στο ΜΟΚ.

Εν τω μεταξύ, θα ληφθούν μέτρα για να βοηθηθούν οι ενσωματωμένες πιλοτικές ζώνες διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου να βελτιστοποιήσουν περαιτέρω τις λειτουργίες της πλατφόρμας υπηρεσιών, να καθοδηγήσουν τις υπερπόντιες επιχειρήσεις αποθήκης να συνδεθούν καλύτερα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα υπηρεσιών και να προσπαθήσουν να ενσωματώσουν λειτουργίες εκτελωνισμού, φορολογίας, χρηματοδότησης και αποθήκευσης στο εξωτερικό για την επίτευξη ολοκληρωμένων υπηρεσιών μιας στάσης.

Σε τοπικό επίπεδο, αναπτύσσονται επίσης σχέδια για την προώθηση της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου. Για παράδειγμα, η Σαγκάη εξέδωσε πρόσφατα το Σχέδιο Δράσης του Δήμου της Σαγκάης για την Προώθηση της Υψηλής Ποιότητας Ανάπτυξης Διασυνοριακού Ηλεκτρονικού Εμπορίου (2023-2025) για να προτείνει 18 βασικά καθήκοντα, όπως η συνεχής προώθηση της κατασκευής διασυνοριακών πάρκα επίδειξης ηλεκτρονικού εμπορίου, εφαρμόζοντας το σχέδιο δράσης «Εξαγωγή προϊόντων ποιότητας» και βελτιώνουν το επίπεδο των δημόσιων υπηρεσιών διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Shandong πρότεινε τη δημιουργία 20 χαρακτηριστικών βιομηχανικών ζωνών διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου στην επαρχία έως το 2025, την καλλιέργεια 100 γνωστών εμπορικών σημάτων διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου με ισχυρή διεθνή ανταγωνιστικότητα και την επώαση 1.000 αναδυόμενων διασυνοριακών επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου.

Αλλά το ταχέως αναπτυσσόμενο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η τοπική προσαρμογή είναι μια σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλές διασυνοριακές επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου όταν πηγαίνουν στο εξωτερικό. Ο τρόπος κάλυψης των τοπικών αναγκών, η αντιμετώπιση των φραγμών της βιομηχανίας και η συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις απαιτεί από τις επιχειρήσεις να βασίζονται στη συνολική κατάσταση των υπερπόντιων αγορών, να οργανώνουν αποτελεσματικά τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα, λένε.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *