Πεκίνο, η Βόρεια Πρωτεύουσα

Η ιστορία του Πεκίνου, της πρωτεύουσας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, είναι μακρά και πλούσια. Αυτή η πόλη, γνωστή και ως Πεκίνο, είναι μια από τις παλαιότερες συνεχιζόμενες πόλεις στον κόσμο.

Οι πρώτοι οικισμοί στην περιοχή του σημερινού Πεκίνου χρονολογούνται πάνω από το 3000 π.Χ. Ήδη από την τρίτη χιλιετία π.Χ. εδώ υπήρχε ένας πρωτόγονος οικισμός. Στην περίοδο από τον 15ο έως τον 12ο αιώνα π.Χ. αυτές οι περιοχές κατοικούνταν από φυλές που ονομάζονταν Γιαν και Τζι. Στους επόμενους αιώνες, οι περιοχές αυτές επηρεάστηκαν από διάφορες κινεζικές δυναστείες.

Το Πεκίνο έγινε πρωτεύουσα επί της δυναστείας Τζιν (1115-1234) και ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Κίνας επί δυναστείας Γιουάν (1271-1368), υπό την κυριαρχία των Μογγόλων. Ωστόσο, η πραγματική ανάπτυξη της πόλης έγινε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ (1368-1644). Το 1421, ο αυτοκράτορας Yongle μετέφερε την πρωτεύουσα από το Nanjing στο Πεκίνο και ίδρυσε την Απαγορευμένη Πόλη ή Αυτοκρατορικό Παλάτι. Τότε ήταν που το Πεκίνο έγινε πολιτικό, πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο.

Τον 17ο αιώνα, η δυναστεία των Μινγκ κατέρρευσε και η νέα δυναστεία Τσινγκ (1644-1912) ανέλαβε. Το Πεκίνο συνέχισε τον ρόλο του ως πρωτεύουσα του κράτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πόλη διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην κινεζική ιστορία ως κέντρο πολιτισμού και δύναμης.

Τον 19ο αιώνα, ως αποτέλεσμα του Πρώτου Πολέμου του Οπίου (1839-1842) και του Δεύτερου Πολέμου του Οπίου (1856-1860), το Πεκίνο δέχτηκε εισβολή από βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα και υπέστη ερήμωση. Το 1911, έλαβε χώρα η επανάσταση των Xinhai, η ανατροπή της δυναστείας Qing, η οποία τερμάτισε την 2.000χρονη ιστορία της μοναρχίας στην Κίνα.

Στη μεταπολεμική περίοδο, μετά την πτώση της αυτοκρατορίας, ιδρύθηκε η κινεζική δημοκρατία και το Πεκίνο παρέμεινε ακόμη πρωτεύουσα. Το 1949, η νίκη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στον Κινεζικό Εμφύλιο Πόλεμο καθιέρωσε τελικά το Πεκίνο ως πρωτεύουσα της ΛΔΚ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πόλη γνώρισε ταχεία ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό.

Σήμερα, το Πεκίνο είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις στον κόσμο, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πολιτισμού, εμπορίου, τεχνολογίας και πολιτικής στην Ασία. Με τα χρόνια, έχει φιλοξενήσει επίσης πολλές σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις, όπως τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της πόλης είναι το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα γνωστό ως Απαγορευμένη Πόλη, το οποίο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το Πεκίνο είναι επίσης ένας διάσημος τουριστικός προορισμός, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θέλουν να ανακαλύψουν τη μακρά και συναρπαστική ιστορία του.

Όνομα: Πεκίνο, του οποίου η επίσημη ονομασία είναι Πεκίνο (北京), κυριολεκτικά σημαίνει «Βόρεια Πρωτεύουσα». Αυτό είναι κατάλληλο γιατί στην αρχαιότητα, η πόλη ήταν η πρωτεύουσα των δυναστείων Jin, Yuan, Ming και Qing.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *