Κινέζοι ερευνητές αναπτύσσουν νέο μοντέλο AI για προβλέψεις του El Nino

Κινέζοι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που υποστηρίζεται από αλγόριθμους βαθιάς μάθησης για την πρόβλεψη της εξέλιξης και του μοτίβου των γεγονότων του κεντρικού Ειρηνικού Ελ Νίνιο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα γεγονότα του El Nino στον κεντρικό Ειρηνικό μπορούν να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα, καθιστώντας τις ακριβείς προβλέψεις ζωτικής σημασίας για την ετοιμότητα και τη μείωση του κινδύνου.

Με βάση την τεχνολογία συνελικτικού νευρωνικού δικτύου, ερευνητές από το Ινστιτούτο Φυσικής της Ατμόσφαιρας (IAP) υπό την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών ανέπτυξαν ένα μοντέλο βαθιάς μάθησης για την πρόβλεψη του χωρικού μοτίβου των ανωμαλιών της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στον ισημερινό Ειρηνικό.

«Αυτή η μελέτη καταδεικνύει τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση των προβλέψεων σημαντικών κλιματικών γεγονότων όπως το Ελ Νίνο που μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Huang Ping, ερευνητής στο IAP και ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Advances in Atmospheric Sciences.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το μοντέλο AI ξεπερνά τα παραδοσιακά δυναμικά μοντέλα σε ακρίβεια, ιδιαίτερα στην πρόβλεψη ανωμαλιών θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας στον δυτικό-κεντρικό ισημερινό Ειρηνικό.

Η μελέτη προτείνει επίσης ότι ένα υβριδικό μοντέλο που συνδυάζει προβλέψεις τόσο από το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης όσο και από δυναμικά μοντέλα επιτυγχάνει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια για τα γεγονότα του κεντρικού και ανατολικού Ειρηνικού El Nino.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να αξιοποιήσει περαιτέρω τη δύναμη της βαθιάς μάθησης για να επεκτείνει την εφαρμογή μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης στην εποχική πρόγνωση του κλίματος, με στόχο να παρέχει νωρίτερα και πιο ακριβείς προειδοποιήσεις για μεγάλα καιρικά φαινόμενα.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *