Η συνεργασία NEV ευδοκιμεί μεταξύ Κίνας και ASEAN

Εξελίσσοντας από την εξαγωγή προϊόντων στη δημιουργία εργοστασίων και την πραγματοποίηση επενδύσεων στο εξωτερικό, οι κινεζικές εταιρείες αυτοκινήτων σημειώνουν σταθερή πρόοδο στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.

Λαμβάνοντας την ανοδική τάση των νέων ενεργειακών οχημάτων (NEV) ως σημαντική ευκαιρία, οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα προσπαθούν να αναπτύξουν παγκόσμια ανταγωνιστικότητα στην αυτοκινητοβιομηχανία μέσω της προώθησης της συνολικής ανάπτυξης της υπερπόντιας αγοράς.

Τα κινεζικά NEV λάμπουν στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας

Τα στοιχεία από την Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας δείχνουν ότι οι εξαγωγές οχημάτων της Κίνας αυξήθηκαν κατά 35,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε 392.000 μονάδες τον Ιούλιο, όταν εξήχθησαν 101.000 NEV, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 87% .

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, οι συνολικές εξαγωγές οχημάτων έφτασαν τα εντυπωσιακά 2,53 εκατομμύρια οχήματα, σημειώνοντας αύξηση 67,9% σε ετήσια βάση. Οι εξαγωγές NEV παρουσίασαν αύξηση 1,5 φορές σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φτάνοντας τις 636.000 οχήματα.

“Τα NEV της Κίνας εξάγονται κυρίως στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Φέτος, παρατηρούμε ισχυρή αύξηση των εξαγωγών σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως η Ταϊλάνδη”, δήλωσε ο Cui Dongshu, γενικός γραμματέας της China Passenger Car Association (CPCA).

Με τις εγχώριες μάρκες να παρουσιάζουν προηγμένες τεχνολογίες NEV, τα μοντέλα NEV των SAIC Motor, BYD και άλλων εμπορικών σημάτων έχουν επιδείξει ισχυρές επιδόσεις στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με τον Cui.

Για παράδειγμα, τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες εξήγαγαν συνολικά 69.129 οχήματα στην Ταϊλάνδη, εκ των οποίων τα 66.321 ήταν επιβατικά οχήματα νέας ενέργειας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της CPCA.

Μεταξύ των ηλεκτρικών οχημάτων, το BYD Atto 3 μπήκε ως το μπεστ σέλερ για πέντε συνεχείς μήνες στην Ταϊλάνδη, με 11.167 οχήματα που πωλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καταλαμβάνοντας το 35% του μεριδίου αγοράς.

Στις 3 Ιουλίου 2023, το ηλεκτρικό όχημα Wuling Air έκανε το ντεμπούτο του στην αγορά της Ταϊλάνδης, προσελκύοντας σημαντική προσοχή στην κατηγορία των μίνι αυτοκινήτων. Το 2022, η Great Wall Motors (GWM) πούλησε σχεδόν 12.000 οχήματα στην Ταϊλάνδη, αναμένοντας να φτάσει σε συνολικές πωλήσεις 20.000 μονάδων φέτος.

Η ταχέως αναπτυσσόμενη κινεζική βιομηχανία NEV όχι μόνο χρησιμεύει ως κινητήρας ανάπτυξης για τη διεθνή επέκταση των εγχώριων αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προώθηση της πολυεπίπεδης συνεργασίας και της πράσινης ανάπτυξης μεταξύ των χωρών και περιοχών του Belt and Road.

Το πρότυπο των εξαγωγών παρουσιάζει διακύμανση

Καθώς οι εταιρείες αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των SAIC Motor, BYD, GWM, Geely, Chery και άλλων επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση της παραγωγής στο εξωτερικό και την ενοποίηση της βασικής αλυσίδας εφοδιασμού, η συνέργεια μεταξύ του κλάδου NEV της Κίνας και της παγκόσμιας αρένας δείχνει αξιοσημείωτα πρότυπα τοπικής προσαρμογής, προσανατολισμένα στην αγορά, καθώς και με πράσινες πρακτικές και πρακτικές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Neta Auto ανακοίνωσε την πρωτοπορία ενός οικολογικού έξυπνου εργοστασίου στην Ταϊλάνδη, με στόχο να εξελιχθεί το εργοστάσιο σε σημαντικό κόμβο παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων με το δεξί τιμόνι και για εξαγωγές σε μέλη της Ένωσης Εθνών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN ).

Τον Απρίλιο, ανακοινώθηκε ότι η SAIC-GM-Wuling είχε υπογράψει μνημόνιο κατανόησης για νέα έργα NEV με το Συντονιστικό Υπουργείο Ναυτιλίας και Επενδύσεων της Ινδονησίας για να επεκτείνει ενεργά την επένδυσή της στη χώρα, εισάγοντας περισσότερα μοντέλα NEV στην αγορά της Ινδονησίας.

Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις για τη δημιουργία εργοστασίων σε πολλές χώρες Belt and Road, η Chery προωθεί στρατηγικά τη διάταξη της βασικής της βιομηχανικής αλυσίδας στην περιοχή ASEAN. Αυτό περιλαμβάνει τα σχέδια για μια βάση κατασκευής μπαταριών και τη βελτίωση της αλυσίδας εφοδιασμού εξαρτημάτων και εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών, της ανακύκλωσης μπαταριών και των νέων υλικών.

Τα τελευταία χρόνια, χώρες της ASEAN, όπως η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη, έχουν επιταχύνει τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα, αποδίδοντας καρποφόρα αποτελέσματα στη συνεργασία Κίνας-ASEAN στα NEVs, σύμφωνα με τον Wang Weiming, αξιωματούχο του Υπουργείου Βιομηχανίας και Πληροφορικής.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις NEV υιοθέτησαν σταδιακά στρατηγικές τοπικής προσαρμογής που περιλαμβάνουν την ίδρυση τοπικών εργοστασίων, την προμήθεια εξαρτημάτων και την πώληση προϊόντων σε τοπικό επίπεδο, θέτοντας γερά θεμέλια για συνεχή εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και μελών του ASEAN, δήλωσε ο Wang σε πρόσφατο φόρουμ με θέμα τη συνεργασία Κίνας-ASEAN NEV.

Η σχέση μεταξύ Κίνας και ASEAN έχει ξεπεράσει τους παραδοσιακούς εμπορικούς δεσμούς και τώρα απαιτεί μεγαλύτερη εστίαση στην ολιστική περιφερειακή διάταξη των βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων, δήλωσε ο Zheng Yongnian, καθηγητής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (Shenzhen).

Για να ενσωματωθεί πραγματικά η αυτοκινητοβιομηχανία στις αγορές του εξωτερικού, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν κανάλια πωλήσεων, να προωθηθεί η τοπική προσαρμογή προϊόντων, να βελτιωθούν τα δίκτυα εξυπηρέτησης και να κατανοηθούν οι ανάγκες των τοπικών καταναλωτών, δήλωσε ο Wang Huaibing, CFO της μαλαισιανής αυτοκινητοβιομηχανίας Proton, σημειώνοντας ότι και οι πολιτιστικές ανταλλαγές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης των κινεζικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Επιπλέον, αξιοποιώντας την εμπειρία τους στην προώθηση των NEV στο εσωτερικό, οι κινεζικές εταιρείες αυτοκινήτων που πηγαίνουν στο εξωτερικό συμμετέχουν επίσης ενεργά σε τοπικές συζητήσεις για τη χάραξη πολιτικής που σχετίζονται με τη νέα ενέργεια.

Κατά την επιδίωξη της επέκτασης της παγκόσμιας αγοράς, γίνεται εμφανής μια πρωταρχική αρχή — μια ολοκληρωμένη και πολιτισμικά εναρμονισμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει τις τοπικές ανάγκες, ενισχύει τις συνεργασίες και ευθυγραμμίζεται με τις παγκόσμιες πολιτικές ατζέντες.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *