Η οικονομία του χιονιού πάγου της Κίνας θερμαίνεται και δροσίζει το καλοκαίρι

Παρά τους καύσωνες, η Xiao Xiao, ένα κορίτσι μετά τη δεκαετία του ’90, νιώθει άνετα με το βαμβακερό παλτό της. Το μυστικό της για να αντέξει το καταιγιστικό καλοκαίρι είναι ένα «μεγάλο ψυγείο» σε μορφή κλειστού χιονοδρομικού κέντρου.

«Μας αρέσει πολύ το σκι, ειδικά το σκι από ψηλά μέρη», είπε η Xiao, προσθέτοντας ότι έκανε ένα ξεχωριστό ταξίδι με δύο φίλους στο Χαρμπίν, πρωτεύουσα της επαρχίας Heilongjiang της βορειοανατολικής Κίνας, από την πατρίδα της σε μια γειτονική επαρχία.

Καθώς πολλές πόλεις στην Κίνα πλήττονται από υψηλές θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι, τα αθλήματα στον πάγο και το χιόνι γίνονται όλο και πιο δημοφιλή μεταξύ των Κινέζων που θέλουν να ξεφύγουν από τη ζέστη του καλοκαιριού.

Η Κίνα έχει «δημοφιλήσει τα αθλήματα στον πάγο και το χιόνι από μια μικρή μειοψηφία ανθρώπων στο ευρύ κοινό, από ορισμένες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα και από το χειμώνα έως ολόκληρο το χρόνο», δήλωσε ο Johan Eliasch, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκι.

Τα αθλήματα με πάγο-χιόνι έχουν αποκτήσει ατμό στην Κίνα μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Το καλοκαίρι, τα αθλήματα με πάγο-χιόνι στη νότια Κίνα δεν είναι λιγότερο δημοφιλή από ό,τι στη βόρεια, λόγω της ταχείας ανάπτυξης των εσωτερικών εγκαταστάσεων για χιόνι πάγου, είπε ο Sun Yi, καθηγητής στο Κολλέγιο Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Jilin.

Από την αρχή των καλοκαιρινών διακοπών, ο Zhang Wei, που ζει στη Σαγκάη, έχει πάει πολλές φορές τον εξάχρονο γιο του σε ένα παγοδρόμιο στο Shaoxing, στην επαρχία Zhejiang της ανατολικής Κίνας. Συνήθως χρησιμοποιούν τρένα υψηλής ταχύτητας για να κάνουν το ημερήσιο ταξίδι.

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συρρέουν στο παγοδρόμιο το καλοκαίρι και τα Σαββατοκύριακα τα τελευταία χρόνια», είπε ο Zhang, προσθέτοντας ότι συχνά κανονίζει οικογενειακά ταξίδια για σκι σε πιο μακρινά μέρη όπως το όρος Changbai στην επαρχία Jilin της βορειοανατολικής Κίνας.

Αναμένεται ότι οι τοποθεσίες αναψυχής στον πάγο και το χιόνι της Κίνας θα λάβουν περισσότερες από 520 εκατομμύρια επισκέψεις, με τα έσοδά της να ξεπερνούν τα 720 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 101,03 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), κατά την περίοδο πάγου και χιονιού 2024-2025, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Κίνα Ακαδημία Τουρισμού.

Η συνεχής ανάπτυξη των αθλημάτων με πάγο-χιόνι στην Κίνα δεν προκύπτει μόνο από το πάθος των ανθρώπων, αλλά και από τη συνεχή βελτίωση των εγκαταστάσεων πάγου και χιονιού, δήλωσε ο Ζου Σινξιάν, διευθυντής ενός ερευνητικού κέντρου πολιτισμού Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Αθλητικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

Το 2016, η χώρα εξέδωσε κατευθυντήρια γραμμή για την επιτάχυνση της κατασκευής εγκαταστάσεων πάγου και χιονιού, ως μέρος των προσπαθειών για τη διάδοση των σχετικών αθλημάτων και την προώθηση της ανάπτυξης σχετικών βιομηχανιών.

Από το 2016 έως το 2022, η Κίνα επένδυσε περίπου 2,88 τρισεκατομμύρια γιουάν στα έργα υποδομής της για τον τουρισμό στον πάγο και το χιόνι. Μέχρι το τέλος του 2022, σχεδόν 9.000 σχετικές επιχειρήσεις είχαν εγγραφεί στον τομέα του πάγου και του χιονιού. Μόνο το 2022, 1.460 προστέθηκαν πρόσφατα, σημειώνοντας αύξηση 20,1 τοις εκατό από έτος σε έτος, αναφέρει η έκθεση.

Η Κίνα έχει ήδη επιτύχει τον στόχο της να εμπλέξει 300 εκατομμύρια ανθρώπους στα χειμερινά σπορ, αλλά οι εγκαταστάσεις πάγου και χιονιού εξακολουθούν να ξεφυτρώνουν σε όλη τη χώρα.

Στη Σαγκάη, ένα κλειστό χιονοδρομικό κέντρο έκτασης άνω των 90.000 τετραγωνικών μέτρων θα ξεκινήσει να λειτουργεί το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ στη μητρόπολη Shenzhen της Νότιας Κίνας, ένα τουριστικό έργο με θέμα «κόσμος πάγου και χιονιού» και με επένδυση άνω των 29,6 δισ. γιουάν, θα τεθεί σε χρήση τον Νοέμβριο του 2025.

Στην επαρχία Jilin της βορειοανατολικής Κίνας, δημιουργήθηκε το 2021 μια πιλοτική ζώνη που χαρακτηρίζει την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας της οικονομίας του πάγου και του χιονιού, προωθώντας την ενοποίηση των χειμερινών σπορ και άλλων τοπικών τουριστικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων μονοπατιών πεζοπορίας σε βουνά, κήπους συλλογής φρούτων και θάλασσες με λουλούδια .

«Η βελτίωση των υποδομών πάγου και χιονιού μπορεί να ενισχύσει τη ζήτηση των καταναλωτών και να προσελκύσει εισροές κεφαλαίων, προς όφελος ολόκληρης της βιομηχανικής αλυσίδας», δήλωσε ο Ζου.

Στις 8 Ιουλίου, το Χαρμπίν επιλέχθηκε από το Ολυμπιακό Συμβούλιο της Ασίας για να φιλοξενήσει τους Ασιατικούς Χειμερινούς Αγώνες του 2025 και οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα πυροδοτήσει περαιτέρω τον ενθουσιασμό των Κινέζων για τα χειμερινά σπορ.

Η χαρά του παιχνιδιού με το χιόνι είναι ακόμα φρέσκια στο μυαλό του Xiao. Το 2025, θέλει να κάνει ξανά σκι στην επαρχία Heilongjiang.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *