Η Νορβηγία ενδιαφέρεται να επεκτείνει τη συνεργασία με την Κίνα

Η συνεργασία με την Κίνα έχει ωφελήσει τη Νορβηγία και η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να επεκτείνει αυτή τη συνεργασία, δήλωσαν την Τετάρτη δύο ανώτεροι σύμβουλοι της νορβηγικής κυβέρνησης.

Ο Tobias Svenningsen, ανώτερος σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών, και ο Simen Svenheim, ανώτερος σύμβουλος στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, εκφώνησαν ομιλίες σχετικά με τη συνεργασία Νορβηγίας-Κίνας σε ένα σεμινάριο που φιλοξενήθηκε εδώ από την Κινεζική Πρεσβεία στη Νορβηγία σχετικά με την οικονομία της Κίνας, την Κίνα International Import Expo (CIIE) και η China International Fair for Trade in Services (CIFTIS).

Από τη νορβηγική σκοπιά, νομίζω ότι εμείς (Νορβηγία και Κίνα) δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση αποσύνδεσης, επειδή οι οικονομίες μας είναι πιο συμβατές. Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί“, δήλωσε ο Svenningsen.

Τόνισε τη συμβατότητα των δύο οικονομιών, με συνυφασμένες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και στενούς διμερείς δεσμούς σε διάφορους τομείς.

Σημειώνοντας ότι οι νορβηγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα ήταν επιτυχημένες και κερδοφόρες, τόνισε το ενδιαφέρον της Νορβηγίας για επέκταση της συνεργασίας με την Κίνα στην οικονομία των ωκεανών, ιδίως όσον αφορά τις εξαγωγές θαλασσινών.

Από την πλευρά του, ο Svenheim είπε ότι η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχει ωφελήσει πολύ τη Νορβηγία, ειδικά μετά την εισαγωγή της Κίνας στο πολυμερές εμπορικό σύστημα πριν από δύο δεκαετίες.

Επικαλούμενος τη σημαντική αύξηση των εισαγωγών κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων από τη Νορβηγία, είπε ότι αυτές οι κινεζικές μάρκες έχουν επίσης συμβάλει στη διμερή οικονομική συνεργασία.

Και οι δύο σύμβουλοι σημείωσαν την υποστήριξή τους στις νορβηγικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο CIFTIS και το CIIE.

Το CIFTIS θα διεξαχθεί στο Πεκίνο στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ το CIIE θα πραγματοποιηθεί στη Σαγκάη στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Chen Wenlin, οικονομικός και εμπορικός σύμβουλος της Κινεζικής Πρεσβείας στη Νορβηγία, παρουσίασε την πρόσφατη οικονομική κατάσταση της Κίνας και τις προετοιμασίες της χώρας για το CIIE και το CIFTIS κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

«Πολλοί νορβηγικοί οργανισμοί και εταιρείες έχουν ήδη εγγραφεί για να συμμετάσχουν στο CIIE ή το CIFTIS, συμπεριλαμβανομένων των Νορβηγικών Συστημάτων Καινοτομίας και του Νορβηγικού Συμβουλίου Θαλασσινών», είπε στο Xinhua.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *