Η Κίνα αποκαλύπτει κίνητρα πολιτικής για την τόνωση της κατανάλωσης

Ο κορυφαίος οικονομικός σχεδιαστής της Κίνας κυκλοφόρησε τη Δευτέρα μια σειρά μέτρων για την τόνωση της κατανάλωσης εν μέσω προσπαθειών για τη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης και την προώθηση της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης.

Η χώρα δεσμεύτηκε να τονώσει την κατανάλωση ενός ευρέος φάσματος ειδών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των νέων ενεργειακών οχημάτων (NEV), των οικιακών συσκευών, των ηλεκτρονικών ειδών, της εστίασης, του πολιτιστικού και τουριστικού τομέα, καθώς και σε αγροτικές περιοχές. Δεσμεύτηκε επίσης να υποστηρίξει την άκαμπτη ζήτηση για στέγαση και βελτιωμένη διαβίωση, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσίευσε η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC).

Με βάση τις αρχές της τήρησης καλύτερων συνδυασμών μιας αποτελεσματικής αγοράς και μιας ικανής κυβέρνησης, βελτιστοποίησης της προσφοράς και επέκτασης της ζήτησης, και της ποιοτικής αναβάθμισης και της καινοτόμου ανάπτυξης, η NDRC έχει εισαγάγει μια σειρά από 20 μέτρα, δήλωσε ο Li Chunlin, αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής, σε συνέντευξη Τύπου.

Τα μέτρα στοχεύουν στη σταθεροποίηση της κατανάλωσης μεγάλων ειδών, την επέκταση της κατανάλωσης υπηρεσιών, την προώθηση της αγροτικής κατανάλωσης, τη διερεύνηση νέων τύπων κατανάλωσης, τη βελτίωση των εγκαταστάσεων κατανάλωσης και τη βελτιστοποίηση του καταναλωτικού περιβάλλοντος, δήλωσε ο Li.

Οι τοπικές αρχές δεν θα πρέπει να αποκαλύψουν νέα μέτρα για τον περιορισμό των αγορών αυτοκινήτων, ενώ οι περιοχές που έχουν ήδη λάβει περιοριστικά μέτρα για την αγορά αυτοκινήτων θα πρέπει να βελτιώσουν αυτά τα μέτρα για να προσαρμοστούν στις τοπικές συνθήκες, ανέφερε η NDRC στην ανακοίνωση.

Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη δημιουργία υποδομής φόρτισης υψηλής ποιότητας, την προώθηση της χρήσης των NEVs σε αγροτικές περιοχές και τη διατήρηση και βελτίωση των ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων για τις αγορές NEV, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Li είπε ότι η παραγωγή και οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα αυξήθηκαν σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας αύξηση 9,3% και 9,8%, αντίστοιχα. Κατά την ίδια περίοδο, η παραγωγή NEV αυξήθηκε 42,4% από έτος σε έτος σε σχεδόν 3,79 εκατομμύρια οχήματα, ενώ οι πωλήσεις NEV αυξήθηκαν κατά 44,1% σε σχεδόν 3,75 εκατομμύρια μονάδες.

Η Κίνα εισήγαγε αρκετά μέτρα για να απελευθερώσει το δυναμικό εγχώριας κατανάλωσης στον τομέα NEV νωρίτερα φέτος.

Η χώρα επέκτεινε την προνομιακή φορολογική πολιτική αγορών για τα NEV μέχρι το τέλος του 2027 και κυκλοφόρησε μια κατευθυντήρια γραμμή για να υποστηρίξει τους ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν NEV, εστιάζοντας στην ενίσχυση της κατασκευής υποδομών φόρτισης.

Ο κρατικός οικονομικός σχεδιαστής πίεσε επίσης για την κατανάλωση οικιακών συσκευών με την ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών και την ανακύκλωση μεταχειρισμένων οικιακών συσκευών, ανέφερε η ανακοίνωση.

Ανέφερε ότι αυτά τα μέτρα, αφού εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στοχεύουν στην καλύτερη εφαρμογή της στρατηγικής για την επέκταση της εγχώριας ζήτησης, δίνοντας πλήρη σημασία στον θεμελιώδη ρόλο της κατανάλωσης στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και στη διατήρηση της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης της χώρας.

Ο Li σημείωσε ότι η κατανάλωση των κατοίκων παρουσίασε καλή ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του έτους, εμφανής στα έσοδα του κλάδου της εστίασης και του τουρισμού.

Τα συνδυασμένα έσοδα του κλάδου της εστίασης αυξήθηκαν κατά 21,4% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα από τον εγχώριο τουρισμό αυξήθηκαν κατά 95,9% κατά τη διάρκεια της περιόδου, δήλωσε ο Li.

Ο Li είναι σίγουρος για τις προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας κατανάλωσης στην Κίνα, καθώς η οικονομία της χώρας έχει ισχυρή ανθεκτικότητα και ζωτικότητα.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *