Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι Κινέζοι τουρίστες θα ενισχύσουν τον τουρισμό της Μαλαισίας

Οι Μαλαισιανοί οικονομολόγοι έχουν προβλέψει τη δυνητική ανάπτυξη των Κινέζων τουριστών για την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η PublicInvest Research δήλωσε στην πρόσφατη έκθεσή της ότι αναμένει από την Κίνα να συμβάλει στην ανάκαμψη της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαλαισίας.

Σύμφωνα με τον οίκο ερευνών, η αναζωπύρωση των Κινέζων τουριστών θα χρησιμεύσει ως σημαντικός θετικός παράγοντας για την περιοχή ASEAN, αν και με μια σταδιακή τροχιά ανάκαμψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται τις χώρες του ASEAN δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ενώ η ίδια η κινεζική κυβέρνηση έχει ενθαρρύνει ενεργά τον τουρισμό, ο ερευνητικός οίκος σημείωσε ότι το ανεκτέλεστο των ανανεώσεων διαβατηρίων και βίζας είναι σημαντικό, γεγονός που απαιτεί σημαντικό χρόνο για να εκκαθαριστεί.

Αναμενόταν ότι οι αφίξεις τουριστών ενδέχεται να μην ξεπεράσουν την προηγούμενη αιχμή που καταγράφηκε το 2019 τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η PublicInvest Research είπε επίσης ότι η επαναλειτουργία της Κίνας οδήγησε σε μια αξιοσημείωτη εισροή 178.150 Κινέζων τουριστών στη Μαλαισία το πρώτο τρίμηνο, σε πλήρη αντίθεση με τον πενιχρό αριθμό λιγότερων από 1.900 επισκεπτών την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η αξιολόγησή της υποδηλώνει τη δυνατότητα για πλήρη ανάκαμψη στο προ πανδημίας επίπεδο των 3,1 εκατομμυρίων Κινέζων τουριστών που παρατηρήθηκαν το 2019 έως το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Υπό το φως αυτών των ευνοϊκών τάσεων στις αφίξεις τουριστών και της επακόλουθης αναζωογόνησης του τουρισμού, προέβλεψε τη δημιουργία πρόσθετων ευκαιριών απασχόλησης και την αυξημένη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες στον τουριστικό τομέα της Μαλαισίας.

Κατά συνέπεια, αυτή η εξέλιξη είναι έτοιμη να παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στην εγχώρια ζήτηση της Μαλαισίας, δήλωσε ο ερευνητικός οίκος.

Σημειώνεται ότι η τουριστική βιομηχανία στη Μαλαισία δίνει σημαντική έμφαση στην ουσιαστική αναζωπύρωση των αφίξεων τουριστών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ωθούμενη από μέτρα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων έγκρισης βίζας και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας πτήσεων.

Οι τουριστικές εισπράξεις της Μαλαισίας ανήλθαν σε 28,2 δισεκατομμύρια ringgit (6 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2022, σε σύγκριση με 86,1 δισεκατομμύρια ringgit το 2019. Η κυβέρνηση της Μαλαισίας έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο να προσελκύσει 16,1 εκατομμύρια τουρίστες φέτος, σημειώνοντας μια αξιοσημείωτη αύξηση σε σύγκριση με 60- το προηγούμενο έτος, με στόχο τη δημιουργία 49,2 δισεκατομμυρίων ringgit (10 δισεκατομμυρίων ευρώ) σε τουριστικές εισπράξεις.

Στην πρόσφατη έκθεσή της η Hong Leong Investment Bank Research βλέπει επίσης την Κίνα ως βασικό συστατικό για την τουριστική παρασκευή της Μαλαισίας.

«Οι Κινέζοι δεν είναι μόνο σημαντικοί όσον αφορά στον αριθμό των τουριστών στη Μαλαισία, είναι επίσης «τουρίστες υψηλής αξίας»», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι πριν από την πανδημία, η Κίνα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πηγή τουριστών στη Μαλαισία, μετά τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία.

Ωστόσο, όσον αφορά στη συνεισφορά στις τουριστικές εισπράξεις, η Κίνα κατατάσσεται υψηλότερα στη δεύτερη θέση, λόγω της ισχυρότερης καταναλωτικής της δύναμης.

Από το 2017-2019, ο τυπικός Κινέζος τουρίστας ξόδεψε 661 ringgit έως 768 ringgit την ημέρα στη Μαλαισία, το οποίο ήταν 19% έως 72% υψηλότερο από αυτό που έκανε ο μέσος τουρίστας.

Η CGS CIMB βλέπει επίσης ανοδική πορεία από την ανάκαμψη στον τουριστικό τομέα της Μαλαισίας κατά τους επόμενους 6 έως 18 μήνες, η οποία υποστηρίζεται από τη δυνητική ανάπτυξη των Κινέζων τουριστών στην πρόσφατη έκθεσή της.

Ανέφερε ότι τα κέρδη της Κίνας στο άνοιγμα εκ νέου θα μπορούσαν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην οικονομία της Μαλαισίας και στο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ειδικά το 2024.

Ο τουριστικός τομέας της Μαλαισίας ζήτησε πρόσφατα τη βελτίωση των σχετικών κυβερνητικών υπηρεσιών για τη βελτίωση και την προσέλκυση περισσότερων διεθνών τουριστών.

Η Μαλαισιανή Ένωση Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (MATTA) ανέφερε σε δήλωσή της ότι η αναθεώρηση των τρεχουσών διαδικασιών σχετικά με τον χειρισμό ταξιδιωτών με καθεστώς Not To Land (NTL) είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή καταχρήσεων, καθώς η Μαλαισία ετοιμάζεται να δεχθεί περισσότερους διεθνείς τουρίστες.

Ο πρόεδρος της MATTA Tan Kok Liang είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να αναβαθμίσει την εικόνα της Μαλαισίας ως ασφαλούς και ελκυστικού τουριστικού προορισμού εξαλείφοντας τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ (KLIA), που είναι η κύρια πύλη .

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Anwar Ibrahim επισκέφθηκε την KLIA την Κυριακή για να διασφαλίσει ότι το Βασιλικό Τμήμα Τελωνείων της Μαλαισίας (JKDM) και το Τμήμα Μετανάστευσης (JIM) βρίσκονται υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Μαλαισίας Bernama, ο Ανουάρ είπε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης των τμημάτων.

Υπάρχουν ορισμένες τελωνειακές αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν. Γενικά, η πλειονότητα των υπηρεσιών από υπαλλήλους και προσωπικό μετανάστευσης προχωρά ομαλά. Υπάρχουν κάποια προβλήματα. Θα διερευνήσουμε τη βελτίωση και θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εάν υπάρχουν ελαττώματα.”


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *