Ο πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντος χαιρετίζει την απόφαση για διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα ως ιστορική

Η δημιουργία διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που έχουν λάβει τα Νησιά του Σολομώντα τα τελευταία 45 χρόνια από την ανεξαρτησία τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντος Manasseh Sogavare.

Ο Sogavare έκανε αυτές τις παρατηρήσεις σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Xinhua, ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα που ξεκινά την Κυριακή, η δεύτερη από τότε που η νησιωτική χώρα του Ειρηνικού δημιούργησε διπλωματικούς δεσμούς με την Κίνα τον Σεπτέμβριο του 2019.

«Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα της επίσκεψής μου στην Κίνα θα είναι θετικό», είπε ο Sogavare.

Γενικά, ελπίζω ότι αυτό το ταξίδι θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις Νήσων Σολομώντα-Κίνας. Προοδεύουμε και στεκόμαστε χέρι-χέρι στην επιδίωξη θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες“, είπε.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την προσήλωση της χώρας του στην πολιτική της μίας Κίνας, προσθέτοντας ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο και η Ταϊβάν είναι αναφαίρετο μέρος της Κίνας.

Πρέπει να καταστήσω πολύ σαφές ότι είμαστε μια κυρίαρχη χώρα. Με ποιον σφυρηλατούμε διπλωματικές σχέσεις και με ποιον συμμετέχουμε σε τεχνική συνεργασία, σε αναπτυξιακή συνεργασία, δεν είναι υπόθεση κανενός. Είναι θέμα μεταξύ των Νήσων Σολομώντα και της Κίνας.”, σημείωσε.

Ο Sogavare είπε ότι τα νησιά του Σολομώντα επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη. Ως αναπτυσσόμενη χώρα, οι Νήσοι του Σολομώντα χρειάζονται βοήθεια και συνεχίζουν να προσβλέπουν στην Κίνα.

Η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και εξαγωγικός προορισμός των Νήσων Σολομώντος, με το διμερές εμπόριο να φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ το 2022 και οι εξαγωγές προς την Κίνα να αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των συνολικών εξαγωγών της νησιωτικής χώρας, σύμφωνα με την κινεζική πρεσβεία στα Νησιά Σολομώντος.

Ο Sogavare εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, η τεχνολογία, η βιώσιμη ανάπτυξη και η εκπαίδευση.

Ενθάρρυνε επίσης περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα, με μαζικές ευκαιρίες τουρισμού, αλιείας και γεωργίας.

«Η Κίνα έχει υπογράψει συμφωνίες εταιρικής σχέσης σε διάφορους τομείς που είναι υψίστης σημασίας για τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, όπως οι Νήσοι του Σολομώντα, οι οποίες περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», είπε.

Η Κίνα δεν μιλά μόνο γι’ αυτό. Έχει λάβει σοβαρά βήματα για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, και αυτά είναι θέματα που είναι αγαπητά στην καρδιά των μικρών νησιωτικών κρατών”, είπε.

Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλων δυνάμεων. Είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να συνεργαστούν, να συνεργαστούν για να μας βοηθήσουν και αυτό κάνει η χώρα σας“, είπε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Sogavare μίλησε με θετικά λόγια για τη συνεργασία μεταξύ των Νήσων του Σολομώντα και της Κίνας, ειδικά για το έργο του σταδίου για τους Αγώνες του Ειρηνικού 2023, το οποίο κατασκευάζεται στην Honiara με κινεζική βοήθεια.

Όταν κερδίσαμε την προσφορά (για τους Αγώνες του Ειρηνικού), κανένα άλλο έθνος δεν πίστεψε σε εμάς. Παλεύαμε και η Κίνα στάθηκε στο πλευρό μας και μας βοήθησε“, είπε.

Είναι η πρώτη φορά που θα φιλοξενήσουμε αυτό το παιχνίδι. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Είμαστε μια χώρα μετά τη σύγκρουση. Αυτή η μεγάλη επένδυση δεν είναι μόνο μια επένδυση στον αθλητισμό, είναι μια επένδυση στην ειρήνη και τη σταθερότητα αυτής της χώρας. ” τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η βοήθεια της Κίνας στη χώρα του για τη διοργάνωση των Αγώνων είναι «κάτι που αγγίζει τις καρδιές κάθε Νησιώτη του Σολομώντα και έχει ενισχύσει τη σχέση μεταξύ ανθρώπων».

«Έχουμε έναν φίλο, έναν γνήσιο φίλο που μας αναγνωρίζει», είπε ο Sogavare.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *