Κίνα και Μαρόκο υπογράφουν συμφωνία για την ενίσχυση της γεωργικής συνεργασίας

Η Κίνα και το Μαρόκο υπέγραψαν την Τρίτη ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU) για την ενίσχυση της διμερούς γεωργικής συνεργασίας.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης υπεγράφη από τον Tang Renjian, υπουργό Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων της Κίνας, με τον Mohamed Sadiki, τον Μαροκινό υπουργό Γεωργίας, θαλάσσιας αλιείας, αγροτικής ανάπτυξης, υδάτων και δασών.

Στο πλαίσιο του Μνημονίου, οι δύο χώρες συμφωνούν να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς της αλιείας στα απομακρυσμένα νερά, της τεχνολογίας επεξεργασίας υδρόβιων προϊόντων, της βιολογικής γεωργίας, της ψηφιοποίησης της γεωργίας, των τεχνικών άρδευσης και της διαχείρισης των υδάτων.

Ο Tang εξήρε τη γόνιμη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Μαρόκου στους τομείς της καλλιέργειας ποικιλιών λαχανικών, της τεχνολογίας καλλιέργειας, της έρευνας και ανάπτυξης κτηνιατρικών φαρμάκων και εμβολίων, καθώς οι δύο χώρες έχουν ισχυρές ομοιότητες και συμπληρωματικότητα στη γεωργία.

Είπε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με το Μαρόκο για την εμβάθυνση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο των ασθενειών των ζώων, τη γεωργία εξοικονόμησης νερού σε ξηρά ξηρά, τη διατήρηση των θαλάσσιων αλιευτικών πόρων και την προστασία και χρήση της γεωργικής κληρονομιάς.

Από την πλευρά του, ο Sadiki συνεχάρη τον Qu Dongyu, ο οποίος είναι από την Κίνα, για την επανεκλογή του στη θέση του γενικού διευθυντή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μαροκινός υπουργός έδωσε στους Κινέζους προσκεκλημένους μια λεπτομερή εισαγωγή της αγροτικής κατάστασης και της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, ενώ εξέφρασε την προθυμία να εκμεταλλευτεί την υπογραφή του Μνημονίου ως ευκαιρία για να ανέβει το επίπεδο της αγροτικής συνεργασίας Κίνας-Μαρόκου.

Η γεωργία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομία του Μαρόκου καθώς αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 15% της συνολικής οικονομικής παραγωγής του Μαρόκου και ο γεωργικός τομέας απασχολεί περίπου το 40 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού της χώρας. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πράσινου τσαγιού για το Μαρόκο, το οποίο έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός εξαγωγής τσαγιού της Κίνας.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *