Κίνα και ΕΕ μιλούν για το κλίμα

Ο τέταρτος υψηλού επιπέδου διάλογος για το περιβάλλον και το κλίμα μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Πεκίνο, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν να εμβαθύνουν τη συνεργασία και να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια περιβαλλοντική και κλιματική διακυβέρνηση.

Ο αντιπρόεδρος της Κίνας Ding Xuexiang και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans συμμετείχαν στον διάλογο.

Ο Ding, επίσης μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, είπε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόσουν τη σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες και των δύο πλευρών, να προωθήσουν τη συνεργασία Κίνας-ΕΕ για το περιβάλλον και το κλίμα για να επιτύχουν περισσότερα αποτελέσματα και να συνεισφέρουν περισσότερο στην παγκόσμια αειφόρο ανάπτυξη.

Ο Ding επεσήμανε ότι η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στην οικολογική και περιβαλλοντική προστασία και την κλιματική αλλαγή, προωθεί αταλάντευτα την πράσινη ανάπτυξη και την ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών άνθρακα και έχει ξεκινήσει μια σειρά από σημαντικά μέτρα για να εξασφαλίσει την υλοποίηση των στόχων αιχμής άνθρακα και ουδετερότητας άνθρακα εντός χρονοδιαγράμματος.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ΕΕ για να αξιοποιήσει καλύτερα τον διάλογο για το περιβάλλον και το κλίμα, να δημιουργήσει περαιτέρω συναίνεση, να ενισχύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, να εμπλουτίσει και να επεκτείνει τη συνεργασία και να ανοίξει περισσότερο χώρο για την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ», δήλωσε ο Ding, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να αξιοποιήσουν το δυναμικό συνεργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις πράσινες τεχνολογίες και τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τις αγορές άνθρακα, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την οικολογική και περιβαλλοντική προστασία.

Οι δύο πλευρές θα πρέπει από κοινού να προωθήσουν την πολυμερή διαδικασία για το περιβάλλον και το κλίμα, να ασκήσουν γνήσια πολυμερή προσέγγιση, να εργαστούν για την επιτυχία της 28ης συνόδου της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα της COP15 και ενώσουμε τα χέρια για να οικοδομήσουμε μια κοινότητα για όλη τη ζωή στη Γη, είπε ο Ding.

Ο Timmermans είπε ότι η ΕΕ και η Κίνα έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια απάντηση στην κλιματική αλλαγή. Η ΕΕ είναι πρόθυμη να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Κίνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της κυκλικής οικονομίας, της προστασίας της βιοποικιλότητας και άλλων τομέων.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *