Η Κίνα βοηθά τις δημόσιες συγκοινωνίες της Κύπρου να γίνουν ηλεκτροκίνητες

Η Κυπριακή Δημόσια Συγκοινωνία (CPT) κυκλοφόρησε την Τρίτη έναν στόλο πέντε νέων ηλεκτρικών λεωφορείων κινεζικής κατασκευής για να προσφέρει καθαρότερες, πιο πράσινες επιλογές διαμετακόμισης στο νησί της Μεσογείου.

Κατασκευασμένα από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Yutong, τα μονοώροφα οχήματα που λειτουργούν με μπαταρία έχουν μήκος 12 μέτρα με χωρητικότητα 85 επιβατών, καθιστοί και όρθιοι, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων καθισμάτων προτεραιότητας και έξι αναδιπλούμενων καθισμάτων.

«Αυτά τα λεωφορεία είναι πολύ ιδιαίτερα», είπε στο Xinhua ο Αλέξανδρος Καμπέρος, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης για το CPT. «Είναι πλήρως ηλεκτρικά, είναι εξοπλισμένα με φορτιστές USB και παρέχουν σύνδεση 5G στο Διαδίκτυο».

Τα νέα βιώσιμα λεωφορεία, τα οποία είναι επίσης προσβάσιμα με αναπηρικά αμαξίδια, μπορούν να λειτουργούν από το πρωί έως το βράδυ με μία μόνο φόρτιση. Είναι επίσης αισθητά ήσυχα.

Η CPT λέει ότι τα λεωφορεία θα συμβάλουν στην εισαγωγή μιας νέας εποχής στις δημόσιες συγκοινωνίες στο νησί.

«Το να κυκλοφορούν ηλεκτρικά λεωφορεία στην πόλη είναι ένα βήμα προς τα εμπρός προς την αποστολή μας να φτάσουμε στο μηδέν άνθρακα έως το 2050», δήλωσε στο Xinhua ο Αλέξης Βαφεάδης, υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην τελετή αποκάλυψης, προσθέτοντας ότι «είναι ένα πρώτο βήμα σε πολλά άλλα θα έρθουν.”

«Ανυπομονούμε να δούμε αυτόν τον νέο στόλο λεωφορείων στους δρόμους της Κύπρου», είπε στο Xinhua η Έφη Ξάνθου, συντονίστρια της επιτροπής εσωτερικών χώρων της Συνεργασίας Πρασίνων-Πολιτών Κύπρου. «Πέρα από τη σημαντική μείωση των εκπομπών ρύπων και της ηχορύπανσης, είμαι πολύ χαρούμενη που οι χρήστες θα ταξιδεύουν με άνεση σε αυτά τα αναβαθμισμένα οχήματα».

Σε μια δήλωση στο Xinhua, η CPT είπε ότι η Yutong είχε αποδειχθεί αξιόπιστος πάροχος και «ξεπέρασε με επιτυχία τις δοκιμές υψηλών προδιαγραφών της εταιρείας μας». Η εταιρεία είχε επίσης «άριστη σχέση τιμής-ποιότητας και υπέβαλε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική προσφορά».

Οι επιβάτες στην πρωτεύουσα Λευκωσία και την παράκτια πόλη της Λάρνακας πήραν την πρώτη τους γεύση από τις πιο πράσινες διαδρομές με λεωφορείο όταν 155 κινεζικής κατασκευής λεωφορεία χαμηλών εκπομπών βγήκαν στους δρόμους εκεί πρώτα το 2020.

Τον Ιούνιο του 2023, άλλα 150 φιλικά προς το περιβάλλον κινεζικά λεωφορεία King Long που κατασκευάστηκαν σύμφωνα με το πρότυπο Euro 6 άρχισαν να εξυπηρετούν την επαρχία Λεμεσού. Η ίδια παράδοση περιελάμβανε 35 πλήρως ηλεκτρικά οχήματα.

Ο εκσυγχρονισμός του δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών της χώρας αναμένεται να προωθήσει τη βιώσιμη κινητικότητα και να δελεάσει τους Κύπριους που αγαπούν τα αυτοκίνητα να αρχίσουν να χρησιμοποιούν λεωφορεία.

Πρόκειται για λεωφορεία μηδενικών εκπομπών ρύπων, πλήρως ηλεκτρικά και λειτουργούν με μπαταρία. Γίνονται εναλλακτική λύση για το ιδιωτικό αυτοκίνητο. Παρατηρούμε αύξηση του αριθμού των επιβατών“, είπε ο Καμπέρος.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη το 2020 από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η Κύπρος είχε τον τρίτο υψηλότερο αριθμό επιβατικών αυτοκινήτων στο μπλοκ — 645 οχήματα ανά χίλιους κατοίκους. Η ίδια μελέτη ανέφερε ότι τα επιβατικά αυτοκίνητα που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα αποτελούσαν μικρό μερίδιο μόνο των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων.

«Βλέπουμε ήδη μια αύξηση στον αριθμό των ατόμων ηλικίας 30 ετών και κάτω που ταξιδεύουν με λεωφορείο, αλλά προφανώς οι κάτω των 18 ετών είναι η κύρια πελατειακή μας βάση όσον αφορά στην κυπριακή κοινωνία», εξήγησε ο Καμπέρος.

Η υψηλή ενέργεια και το κόστος ζωής αναγκάζουν έναν αυξανόμενο αριθμό οδηγών να επιλέγουν λεωφορεία ως εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης. “Κοστίζει περίπου 500 ευρώ το μήνα για να χειριστείτε ένα αυτοκίνητο και 400 ευρώ για ένα ετήσιο εισιτήριο λεωφορείου — επομένως είναι λογικό να επιλέξετε το λεωφορείο“, είπε.

Ο Βαφεάδες είπε ότι καθώς η ΕΕ θα θέσει περισσότερους στόχους πράσινης μετάβασης, συμπεριλαμβανομένου του υπό συζήτηση ότι όλες οι δημόσιες μεταφορές είναι μηδενικές εκπομπές έως το 2030, «θα παραγγέλνουμε όλο και περισσότερα λεωφορεία και θα είναι ηλεκτρικά».

Η CPT, μια κοινοπραξία που αποτελείται από τη Malta Lines και το Kapnos Airport Shuttle, κατέχει την άδεια λειτουργίας λεωφορείων στη χώρα μέχρι το 2030.

Ένα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικό λεωφορείο κυκλοφορεί σε έναν δρόμο στη Λευκωσία, Κύπρος, στις 4 Ιουλίου 2023. Η Κυπριακή Δημόσια Συγκοινωνία (CPT) κυκλοφόρησε την Τρίτη έναν στόλο πέντε νέων ηλεκτρικών λεωφορείων κινεζικής κατασκευής για να προσφέρει καθαρότερες, πιο πράσινες επιλογές μεταφοράς στο Μεσογειακό νησί. (Φωτογραφία Γιώργος Χριστοφόρου/Xinhua)

Οι άνθρωποι κάνουν μια δοκιμαστική βόλτα με ένα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικό λεωφορείο στη Λευκωσία, Κύπρος, στις 4 Ιουλίου 2023. Οι Δημόσιες Συγκοινωνίες Κύπρου (CPT) δημιούργησαν την Τρίτη έναν στόλο πέντε νέων ηλεκτρικών λεωφορείων κινεζικής κατασκευής για να προσφέρουν καθαρότερες, πιο πράσινες επιλογές συγκοινωνίας στο νησί της Μεσογείου.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *