Η Κίνα φέρνει ευκαιρίες και όχι κινδύνους στον κόσμο

Λόγω της τεράστιας αγοράς και της εξαιρετικής οικονομίας της, η Κίνα φέρνει στον κόσμο ευκαιρίες και όχι κινδύνους, είπε ο Mladen Plese, Κροάτης πολιτικός αναλυτής, σε συνέντευξή του στο Xinhua τη Δευτέρα.

«Η Κίνα δεν είναι μόνο η πολυπληθέστερη χώρα, αλλά έχει και μια εξαιρετική οικονομία», είπε ο Plese, σημειώνοντας ότι η Κίνα υπήρξε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας. «Εξαιτίας αυτού, η Κίνα επηρεάζει σημαντικά τις παγκόσμιες οικονομικές και εμπορικές διαδικασίες».

Ενώ η άνθηση της οικονομίας της έχει βοηθήσει την Κίνα να αναπτυχθεί καλύτερα και ταχύτερα, η χώρα έχει επίσης προσφέρει στις ξένες εταιρείες άφθονες ευκαιρίες για να πραγματοποιήσουν κέρδη, είπε ο Plese.

Οι άνθρωποι επισκέπτονται την 11η Διεθνή Έκθεση Ταξιδιωτικών (Βιομηχανίας) του Μακάο (MITE) στο Μακάο, νότια Κίνα, 30 Ιουνίου 2023. (Xinhua/Cheong Kam Ka)

“Η Κίνα είναι μια ευκαιρία ζωής για πολλές εταιρείες στον κόσμο. Πιστεύω ότι ούτε μία ξένη εταιρεία που έχει εισέλθει στην Κίνα δεν τα πήγε άσχημα”, είπε.

Ως εκ τούτου, «η Κίνα δεν μπορεί να είναι κίνδυνος, αλλά μόνο ευκαιρία για ξένες εταιρείες και χώρες», σημείωσε.

Κανένα από τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των δασμών και της επιβολής περιορισμών στα κινεζικά αγαθά που εισήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, είπε ο Plese.

Κατά τη γνώμη του πολιτικού αναλυτή, η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο Πεκίνο είναι αποτέλεσμα της ισχυρής πίεσης μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στην αμερικανική διοίκηση να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις με την Κίνα, ώστε να μπορούν να κάνουν κανονικά επιχειρηματικές δραστηριότητες εκεί.

«Η πίεση από τις αμερικανικές εταιρείες αποδεικνύει τη σημασία της κινεζικής οικονομίας», είπε ο Plese, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, το εμπόριο αγαθών ΗΠΑ-Κίνας σημείωσε νέο ρεκόρ 690,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2022.

Οι επισκέπτες παρατηρούν έναν έξυπνο μηχανικό βραχίονα στην έκθεση China International Big Data Industry Expo 2023 στο Guiyang, στην επαρχία Guizhou της νοτιοδυτικής Κίνας, 26 Μαΐου 2023. (Xinhua/Tao Liang)

Επιπλέον, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας εξαρτάται «σε μεγάλο βαθμό» από την Κίνα. «Όταν ξεκινά η κινεζική ανάκαμψη, υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία στον κόσμο, αλλά αν υπάρξει μια μικρή επιβράδυνση, όλοι ανησυχούν», είπε, προσθέτοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προβλέψει ότι η Κίνα πρόκειται να αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του παγκόσμιου οικονομική ανάπτυξη φέτος.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *