Η κεφαλαιαγορά της Κίνας προσελκύει ξένες επενδύσεις εν μέσω ανοίγματος

Η κεφαλαιαγορά της Κίνας, ενισχυμένη από αυστηρές πολιτικές και μέτρα για το άνοιγμα, θα συνεχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, προβλέπουν αναλυτές από επενδυτικές τράπεζες και εταιρείες κινητών αξιών.

Καταγράφοντας εντυπωσιακές επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους, η κεφαλαιαγορά κατέγραψε συσσωρευμένη καθαρή εισροή κεφαλαίων προς βορρά αξίας 183,32 δισεκατομμυρίων γιουάν (περίπου 25,44 δισεκατομμύρια ευρω) κατά τη διάρκεια της περιόδου, σε σύγκριση με περίπου 71,8 δισεκατομμύρια γιουάν την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία από τον πάροχο οικονομικών πληροφοριών Eastmoney.com δείχνει.

Με μια αισιόδοξη οικονομική προοπτική για την Κίνα, καθώς και την έντονη απήχηση που προέρχεται από τον σημαντικό χώρο ανάπτυξης στην κεφαλαιαγορά της Κίνας και τις φιλοδοξίες της χώρας να ανοίξει περαιτέρω την κεφαλαιαγορά, οι ξένες επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους πιστεύουν οι αναλυτές.

Η κυκλική δυναμική ανάπτυξης της Κίνας αναμένεται να ενισχυθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προβλέπει η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Η επενδυτική τράπεζα αναμένει από τα αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού να αυξήσουν το επενδυτικό τους όριο στο κινεζικό χρηματιστήριο όταν το επενδυτικό κλίμα βελτιωθεί μετά την εισαγωγή ευνοϊκών πολιτικών.

Οι μετοχές των κινεζικών μετοχών που κατέχονται επί του παρόντος από ταμεία του εξωτερικού εξακολουθούν να είναι σε χαμηλό επίπεδο, ενώ η διάθεση κινδύνου των ξένων κεφαλαίων έναντι της έκθεσης στην Κίνα είναι υψηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο, προσθέτει.

Μιλώντας στο Φόρουμ Lujiazui που πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη τον περασμένο μήνα, ο Yi Huiman, πρόεδρος της China Securities Regulatory Commission (CSRC), δήλωσε ότι η Κίνα θα τηρήσει τη θεμελιώδη πολιτική του ανοίγματος και θα προωθήσει απαρέγκλιτα το «ολόκληρο άνοιγμα» των αγορών, των ιδρυμάτων και των προϊόντων.

Ο Fang Xinghai, αντιπρόεδρος του CSRC, είπε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να επεκτείνει σταθερά το άνοιγμα συγκεκριμένων ποικιλιών μελλοντικής εκπλήρωσης, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής του καθεστώτος ξένων θεσμικών επενδυτών που εκφράζονται σε δολάρια (QFII) και του αδελφού της σε γιουάν, RQFII.

Στα τελευταία μέτρα πολιτικής για το περαιτέρω άνοιγμα της κεφαλαιαγοράς της, η Κίνα θα επιτρέψει σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε επιλέξιμες ζώνες ελεύθερων συναλλαγών να παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες με τους κινέζους ομολόγους τους, ανέφερε το Κρατικό Συμβούλιο σε εγκύκλιο που κυκλοφόρησε την Πέμπτη.

Στην πραγματικότητα, ξένα ιδρύματα αυξάνουν συνεχώς την παρουσία τους στην κινεζική αγορά, καθώς η Κίνα τους αφαιρεί ανώτατα όρια ιδιοκτησίας σε ορισμένους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων, των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και των αμοιβαίων κεφαλαίων. Νωρίτερα φέτος, η CSRC χορήγησε στην εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Schroders άδεια δημόσιας προσφοράς.

Ο Zeng Gang, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Οικονομικών και Ανάπτυξης, είπε ότι, μόλις εφαρμοστούν, τα μέτρα θα διευκολύνουν την επιχειρηματική καινοτομία και την ανάπτυξη ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Κίνα.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *